BANCI | Ultima Ora

Legea care obliga toate magazinele, inclusiv cele mici, sa-si instaleze POS-uri pentru plata cu cardul, de la care vom putea retrage si numerar (cash back), promulgata de presedintele Iohannis

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-09 07:44

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat ieri o lege care obliga toate firmele din domeniul comertului (mai exact cele care au cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual, adica 800 de euro lunar sau 30 de euro zilnic) sa-si instaleze POS-uri pentru platile cu cardul, in caz contrar fiind amendate.

In acelasi timp, legea permite utilizatorilor de carduri sa retraga numerar de la POS-urile magazinelor (cash back), la fel ca de la bancomate.

Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Este vorba de Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata de Parlament in 25 octombrie 2016, dupa ce presedintele Iohannis a trimis-o initial spre reexaminare, inainte de a o promulga ieri. 

Legea spune ca “persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit”.

Refuzul magazinelor de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si de credit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 7.500 de lei, mai prevede legea.

Legea obliga nu doar magazinele, ci si furnizorii de servicii de utilitate publica si institutiile publice sa accepte platile cu cardul.

La art.1, alin.1 al legii se spune: “Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit”.

Refuzul furnizorilor de utilitate publica si a institutiilor publice care incaseaza impozite si taxe de a accepta platile cu cardul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 50.000 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre organele de control ale Ministerului Finantelor Publice si unitatilor sale teritoriale, ceea ce inseamna ca acestea s-ar putea amenda singure, daca nu vor accepta incasarea taxelor si impozitelor cu cardul.

Aceeasi lege obliga si bancile sa instaleze terminale de plata (POS-uri) in magazine, in termen de maxim 30 de zile de la data solicitarii comerciantilor si institutiilor publice, in caz contrar fiind amendate cu sume intre 20.000 si 50.000 de lei.

Vom putea retrage numerar la POS-uri

In acelasi timp, bancile sunt obligate de lege sa implementeze la POS-uri un sistem de acordare de avansuri in numerar, odata cu achizitia de bunuri sau servicii. Cu alte cuvinte, de anul viitor vom putea cumpara si bani cu cardul, nu doar diverse produse si servicii.

Eliberarea de numerar la POS se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei.

“Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat”, prevede legea.

“In cazul in care suma existenta in casa, la dispozitia comerciantilor, nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila”, mai arata legea.

Bancile au obligatia sa asigure infrastructura si dotarile proprii necesare pentru platile cu carduri si retrageri de numerar la POS-uri in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii. (vezi aici prevederile legii)

MasterCard anticipeaza o explozie a platilor cu cardul

Legea care obliga aproape toate magazinele sa accepte plati cu cardul si retrageri de numerar la POS-uri ar putea avea ca efect o explozie a numarului de POS-uri si implicit a platilor cu cardul, in conditiile in care tara noastra este codasa la acest capitol, spun reprezentantii MasterCard.

“Prin introducerea obligatiei comerciantilor de a accepta plata cu cardul, vom ajunge usor la triplarea numarului de POS-uri. Deci ma astept nu doar la o explozie a POS-urilor, ci si a tranzactiilor cu cardul, intr-un timp destul de scurt, pentru ca legea se va aplica probabil de la 1 ianuarie 2017”, a spus Cosmin Vladimirescu, general manager pentru Romania la Mastercard, in cadrul unei intalniri cu ziaristii la care a participat si Bancherul.ro.

„In România sunt peste 11.000 de bancomate și aproape 150.000 de terminale POS, astfel că beneficiul pentru populație reprezintă, de fapt, multiplicarea acestei rețele de mai mult de 10 ori. Iar costurile dezvoltării infrastructurii de POS-uri sunt semnificativ mai mici decât în cazul ATM-urilor (100-200 euro vs. 10-20,000 euro). În plus, toți angajații care primesc tichete de masă electronice vor putea să le folosească de asemenea acasă, în localitatea lor, contribuind și la dezvoltarea economiei locale”, a adaugat seful MasterCard.

El a precizat ca aceasta noua masura va stimula platile electronice, care au un rol important in reducerea economiei subterane, dar si a cresterii concurentei loiale din economie si a gradului de fiscalizare. De altfel, noile prevederi referitoare la platile cu cardul se coroboreaza cu o alta obligatie a comerciantilor, de a avea case de marcat conectate online cu ANAF.

Seful MasterCard considera ca noua lege va avea beneficii pentru toata lumea: “vom putea plati cu cardul cam peste tot, astfel ca cei care primesc salarii si tichete de masa pe card le vor putea folosi direct la orice magazin, inclusiv in zonele rurale, unde vor avea posibilitatea sa retraga si bani de la POS, fara sa mai bata drumul pana la cel mai apropiat bancomat. La randul lor, comerciantii isi vor creste volumele de afaceri si vor avea venituri suplimentare si din retragerea de numerar la POS”.

“Dupa aplicarea legii ar trebui sa gasim POS-uri cam peste tot, desi statisticile oficiale arata ca 30% dintre comercianti raproteaza ca au cifre de afaceri mai mici de 10.000 de euro, deci pe acestia va trebui sa-i convingem noi sa accepte carduri”, a spus Vladimirescu.

„Suntem convinși că acest proiect va contribui la creșterea fiscalizării, cu precădere în zona rurală unde nivelul economiei gri e încă foarte ridicat. Mastercard a susținut de la început inițiativa, este un sprijin real pentru persoanele din mediul rural, unde acceptarea și infrastructura de ATM-uri sunt foarte puțin dezvoltate”, a adaugat el.

Seful MasterCard anticipeaza ca la inceput va fi o crestere timida a numarului de POS-uri la magazinele mici, in special in zonele rurale, insa va reprezenta baza catre modelul de plata a ajutoarelor sociale.

“Am avut discutii cu autoritatile si partenerii in privinta distribuirii ajutoarelor sociale si credem ca viitorul este al cardurilor prepaid, a caror utilizare poate fi conditionata, ca si in cazul cardurilor de masa electronice, de anumite magazine si produse care pot fi cumparate”, a adaugat Cosmin Vladimirescu. (vezi aici alte detalii)

Taguri: MasterCard  BCR Banca pentru Locuinte  tehnologii bancare  comision POS  Vodafone  carduri de credit  carduri de debit  plati  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

Crestere importanta a litigiilor cu bancile solutionate prin CSALB: atentie la fraude!

În lunile de vară consumatorii au trimis către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) cu 50% mai multe cereri decât în perioada similară din anul anterior, iar numărul negocierilor dintre consumatori și bănci este cu 60% mai detalii

Clientii OTP Bank pot folosi bancomatele Băncii Transilvania

Clienții OTP Bank România pot folosi cardurile emise de OTP Bank România pentru ridicarea de numerar și verificarea soldului la bancomatele Băncii Transilvania, în aceleași condiții de cost pe care le au la ATM-urile OTP Bank România, anunta banca intr-un comunicat, detalii

Aplicatia CEC Bank are o noua versiune, cu design modificat

CEC Bank lansează o nouă versiune a aplicației de Mobile Banking - CEC app, cu meniuri optimizate și un design modern și prietenos, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Demersul face parte dintr-un amplu proiect de extindere a noului design CEC app la nivelul tuturor detalii

 



 

Ultimele Comentarii