BANCI | Stirea Zilei

Karl Sevelda, intrebat cum a acceptat sefia Raiffeisen: Am spus „da” ca atunci cand m-am insurat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-16 15:21

Karl Sevelda, noul presedinte al Raiffeisen Bank International (RBI), actionarul majoritar al Raiffeisen Bank Romania, care l-a inlocuit recent pe celebrul Herbert Stepic, pionierul dezvoltarii bancilor austriece in Europa de Est, nevoit sa demisioneze dupa ce a fost prins cu investitii imobiliare ascunse in paradisuri fiscale, a acordat recent un interviu publicatiei austriece Der Standard, in care dezvaluie cateva amanunte picante despre viata sa personala, dar si despre noua strategie a bancii.

Sevelda, 63 de ani, a marturisit cu franchete ca desi avea de gand sa se pensioneze, a acceptat prin telefon propunerea de a prelua conducerea Raiffeisen, dupa izbucnirea scandalului Stepic, cu un „da” gatuit de emotie, soptit, ca la starea civila, atunci cand s-a insurat.

In revista bancii, Sevelda a povestit momentul in care a primit telefonul prin care i s-a propus sa preia conducerea bancii si la care a raspus „cu o voce soptita, ca atunci cand spui da cand te insori”. „Putin patetic, nu-i asa? Dar a fost adevarat”, a admis el, precizand ca in acel moment, cand s-a casatorit, a avut o voce gatuita pentru ca a plans inainte.

„Am acceptat functia din loialitate fata de banca, dar si din ambitie si fireste ca si din vanitate”, a admis el, cu sinceritate. Intrebat daca intr-adevar este atat de vanitos, Sevelda a admis ca nu e chiar asa. „De exemplu, nu pot sa ma imbrac tot timpul la moda.” Asta si pentru ca toate costumele pe care le poarta sunt facute de fratele lui, care este croitor, la fel ca tatal lui. „Oamenii cred ca sunt snob, insa de vina este fratele meu”, spune Sevelda.

In privinta banilor, noul sef al Raiffeisen evita sa spuna cat castiga in noua functie, spunand ca inca nu stie (pana acum avea un salariu anual de 800.000 de euro) si precizeaza ca nu-l intereseaza prea mult banii. „Nu sunt nici prea cheltuitor, dar nici un avar. Cheltui multi bani pe calatorii si pe cele mai bune hoteluri”, dezvaluie el.

Cu toate acestea, Sevelda spune ca orasul sau preferat ramane Viena, iar locul unde-i place cel mai mult sa mearga este „Der Tichy” in Reumannplatz, unde „sunt in stare sa devorez tone de inghetata”.

In privinta strategiei pe care o va aplica la Raiffeisen, el spune ca intentioneaza sa majoreze cota de piata a grupului pe partea de retail, reducand in acelasi timp costurile cu riscul, avand o abordare selectiva in diverse tari in care banca este prezenta, reducandu-si, de exemplu, expunerea in Ungaria si Slovenia. „Vom initia un program de reduceri masive de cheltuieli si de crestere a veniturilor, ce presupune inclusiv inchideri de unitati, in valoare de sute de milioane”, a precizat el.

Pe de alta parte, Raiffeisen are nevoie de o consolidare a capitalului, pentru care exista doua alternative distincte: emisiunea de noi actiuni, dupa modelul Erste Bank, care presupune insa diluarea detinerilor actualilor actionari, dar si cooptarea unui partener care sa cumpere o parte din capitalul bancii, aceasta din urma varianta putand fi cea mai probabila solutie, potrivit publicatiei austriece.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii