BANCI | Stirea Zilei

Jumatate dintre romanii cu credite ipotecare spun ca platesc dobanzi fixe, cand de fapt aproape toate sunt variabile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-16 01:08

Jumatate dintre romanii cu credite ipotecare au dobanzi fixe, iar cealalta jumatate dobanzi variabile, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca centrala a Austriei printre statele din Estul Europei privind piata imobiliara si a creditelor pentru locuinte.

Rezultatele sunt surprinzatoare, daca ne gandim ca o mare parte dintre creditele imobiliare ale romanilor sunt cele luate in anii dinaintea crizei, in euro si CHF, cu dobanzi variabile in functie de indicii Euribor si Libor, iar o alta parte consistenta sunt creditele tip Prima Casa, acordate atat in euro cat si in lei, exclusiv cu dobanzi variabile, conform prevederilor legale, care fluctueaza dupa indicii Robor si Euribor.

Credite imobiliare cu dobanzi fixe se gasesc doar la cele doua banci pentru locuinte ale BCR si Raiffeisen si numai recent au aparut si oferte din partea marilor banci BCR si BRD, prima oferind dobanzi fixe in primii ani de creditare (5 sau 10 ani), ulterior variabile, in timp ce a doua are o oferta de credit cu dobanda fixa pe toata perioada imprumutului, o exceptie pe piata bancara.

Studiul bancii centrale a Austriei fie este eronat, fie datele culese au fost interpetate gresit. Nici nu vrem sa ne gandim la faptul ca jumatate dintre romani cred ca platesc rate fixe, cand de fapt ei sunt expusi riscului de dobanda, ce urmeaza a se materializa in anii urmatori.

Daca ne uitam la rezultatele sondajului din alte tari, vedem ca majoritatea bulgarilor (63%) si polonezilor (55%) spun ca au dobanzi fixe la creditele imobiliare, pe cand cei mai multi cehi (63%) si unguri (65%) au dobanzi variabile.

In privinta nivelului dobanzii la care au fost obtinute imprumuturile in euro, media este de 6,4% in Romania, fata de 5% in Polonia, 4,4% in Ungaria si 7,8% in Bulgaria, dobanzile la creditele in euro fiind in general mai mici fata de cele in monedele locale.

Intre timp, odata cu scaderea dobanzilor, diferenta dintre dobanzile la lei si euro a scazut la 0 in cazul Romaniei, 2,13 puncte in Polonia, 1,06 puncte in Ungaria si -0,43 puncte in Bulgaria.

Statistica bancii centrale a Austriei cu privire la tipul dobanzilor in Romania o putem pune serios la indoiala cu atat mai mult cu cat exista un alt grafic ce pare departe de realitate, si anume cel privind rata creditelor neperformante.

Din acest grafic rezulta ca rata de neperformanta in Romania este a treia cea mai buna din regiune, in jurul a 12-13%, dupa Croatia si, atentie! Ungaria.

Polonia si Cehia au rate de neperformanta mai ridicate, conform graficului publicat in studiul bancii centrale a Austriei.

Graficul este contrazis chiar de un altul din acelasi studiu, cu privire la rezultatele chestionarului despre dificultatea rambursarii creditelor ipotecare, unde romanii se afla pe locul al patrulea dupa albanezi, unguri si sarbi. De asemenea, romanii se afla pe locul trei la amanarea platii ratelor, dupa polonezi si croati.

Din studiu mai aflam ce stiam, ca ponderea creditelor ipotecare este inca scazuta in Romania, doar 5% dintre cei chestionati avand un astfel de imprumut, un nivel mediu printre tarile din zona, de altfel.

Doar Ungaria, Cehia si Croatia fac nota discordanta, cu o pondere de aproape 15% a celor cu credite ipotecare, media tarilor din zona euro fiind de 23%.

Cele trei tari cu cele mai multe credite ipotecare conduc, fireste, si la numarul de cereri de credite, precum si la numarul cererilor respinse. Comparativ, in Romania, Polonia si Bulgaria numarul aplicatiilor pentru un credit este de trei ori mai mic.

Un grafic interesant se refera la proximitatea unitatilor bancare pentru accesul la un credit, cu cei mai multi romani (peste 40%) afirmand ca cea mai apropiata banca este prea departe pentru ei, in timp ce 30% spun ca au o banca in apropiere.

Vezi aici studiul OeNB Euro Survey

Comentarii

mihai
Elementar!
Nu este nimic surprinzator aici. Spre exemplu, la creditele ipotecare in CHF de la OTP (situatia este general valabila, celelalte banci procedand in mod similar) dobanda era variabila in functie de LIBOR, dar si de politica bancii (!). La aplicarea OUG50/2010, cand LIBOR-ul era aproape zero, marja "fixa" a primit valoarea dobanzii initiale, astfel ca se poate vorbi de o dobanda fixa pana in acest moment, nicidecum variabila. Clientii stiu mai bine ce platesc.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii