BANCI | Revista presei

Isarescu: Am rambursat aproape tot imprumutul de la FMI, fara sa simta nimeni nimic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-05-06 21:42

România va rambursa aproape integral, până la finele acestui an, împrumutul de la Fondul Monetar Internațional contractat în 2009, din care mare parte deja a fost plătit fără efecte și "lacrimi", urmând ca în 2015 să rămână de rambursat în jur de un miliard de dolari, "un mizilic", a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

"Această țară a rambursat, fără ca vreunul dintre dumneavoastră se se fi simțit cum s-a simțit generația mea în anii '80, aproape în întregime împrumutul de la FMI. Ieri (n.r. — luni) s-a făcut o plată mare de 700 de milioane de euro", a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care susțineau, în 2009, că România nu va putea plăti împrumutul de la FMI.

Mai mult, în această perioadă, România a realizat și importante corecții atât în domeniul fiscal cât și în balanța externă. Șeful băncii centrale a arătat că România a suferit a doua corecție fiscală din Europa, de 7,2 puncte procentuale, după cea din Grecia, iar în plan extern o corecție de peste 12 puncte procentuale.

"Am realizat o corecție masivă. Eu nu am mai trăit așa ceva În plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, creșterea economică pe câțiva ani. S-a simțit în nivelul de trai, cum să nu se simtă!", a explicat guvernatorul BNR.

El a mai spus că, în acest moment, țara s-a așezat, are posibilitatea să intre în alt ciclu lung de creștere sustenabilă și mult mai solidă.

România trebuie să plătească în 2014 peste 1,172 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional (FMI), Uniunea Europeană (UE) și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), cu 0,72% mai mult decât în 2013, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul României.

Astfel, suma care trebuie plătită către FMI se ridică la 1,002 miliarde euro, cea către UE la 150,1 milioane euro, iar către BIRD — 20,5 milioane euro.

Din cei peste un miliard de euro ce trebuie să ajungă la FMI, 984,8 milioane euro reprezintă rambursări de rate de capital și 17,2 milioane euro plăți de dobânzi și comisioane.

În ceea ce privește plata către Uniunea Europeană, întreaga sumă reprezintă plăți de dobânzi și comisioane ca și în cazul BIRD.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaționali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autoritățile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii