ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia anuala a coborat la 2,14% in noiembrie 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-15 13:15

Preţurile de consum au avansat cu numai 0,13% în luna noiembrie 2020, potrivit datelor comunicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,14%, urmare a unui efect de bază favorabil.

Influențele principale au venit din partea creșterii tarifelor la electricitate și a prețurilor la țigări, precum și din ieftinirea semnificativă a fructelor meridionale.

Inflația anuală calculată după metodologia europeană armonizată, a coborât la doar 1,7% dar inflaţia MEDIE anuală a fost de 2,8% pe metodologia națională și 2,5% pe cea armonizată.

Prețurile produselor alimentare au scăzut cu -0,08%, în contextul scăderii pronunțate a prețurilor la citrice și alte fructe meridionale (-9,57%), în contrast cu creșterea consemnată la fructe proaspete (+1,46%).

Ar fi de remarcat pe segmentul alimentar, majorarea prețurilor de la începutul anului în jurul pragului de cinci procente la unele produse de bază precum pâine (+5,03%), brânză (+5,06%), carne și preparate din carne (+4,25%) și ulei comestibil (+5,28%).

Prețurile produselor nealimentare au urcat cu +0,29%, prin majorarea tarifelor la energia electrică (+1,21%) și scumpirea țigărilor (+0,40%), la care s-au adăugat avansuri difuze, mai pronunțate la încălțăminte (+0,47%) și detergenți (+0,36%).

Carburanții au rămas aproape pe loc (+0,02%), sub prețul de la finalul anului precedent (-8,40%). Majorarea de tarife pe segmentul serviciilor a fost aproape de media IPC (+0,07%), iar rolul principal a fost jucat de serviciile de telefonie (-0,07%, urmare a unei ușoare scăderi a cursului euro/leu, și doar +1,27% de la începutul anului).

Inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, s-a redus la 0,19%, într-un context economic dificil, urmare a evoluției nefavorabile a pandemiei.

Prognoza oficială a BNR pentru finalul anului în curs a fost ajustată în jos față de valorile anticipate la debutul lui 2020.

Diferența destul de pronunțată dintre inflația anuală, cifrată actualmente la 2,14%, și inflația ca medie a ultimelor 12 luni, situată la 2,8%, se va atenua pe parcursul anului viitor spre centrul intervalului țintit oficial.

În ultima lună din 2020, ar mai fi de așteptat o corecție pe segmentul prețurilor volatile (atenție la o potențială revenire a prețului la cartofi !) iar în rest evoluții la valori moderate.

Inflația va continua să mai scadă ușor (preponderent ca urmare a efectului de bază favorabil) până în primul trimestru din 2021, după care vor fi tot mai dificil de reeditat valorile lunare din acest an.

Ceea ce va impune o gestiune atentă a politicii de venituri, care să permită stabilizarea acestui indicator la valoarea de 2,5%.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

 



 

Ultimele Comentarii