BANCI | Ultima Ora

Garantiile pentru programul Prima Casa au fost suplimentate cu doar 200 milioane lei, de trei ori mai putin decat solicitarile bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-09 20:57

Garantiile statului pentru programul de credite ipotecare Prima Casa au fost suplimentate pentru acest an cu doar 200 de milioane de lei, de peste trei ori mai putin decat cele 700 milioane lei solicitate de banci prin intermediul fondului de garantare (FNGCIMM).

Ceea ce inseamna ca pentru finalul acestui an si inceputul lui 2016 bancile vor acorda mai putine credite decat solicitarile existente.

De asemenea, guvernul a anuntat recent ca si plafonul pentru anul viitor va fi redus substantial, la 1,5 miliarde lei, fata de cele 2,6 miliarde aprobate pentru acest an, suplimentate acum cu inca 200 milioane lei.

Guvernul, prin Ministerul Finantelor, a justificat reducerea volumului de garantii Prima Casa prin faptul ca ajutorul statului pe piata creditarii nu se mai justifica, intrucat economia este in crestere, iar creditarea banca a accelerata in ultima perioada.

"Avand in vedere cresterea venitului disponibil al populatiei, in conditiile relaxarii fiscale, a cresterilor salariale si a perspectivelor de crestere economica, toti acesti factori favorizand relansarea creditarii in economia romaneasca, precum si a faptului ca implicarea statului prin emiterea de garantii de stat pentru accesarea creditelor ipotecare/imobiliare nu se mai justifica, garantiile de stat fiind acordate de obicei fie in scopuri sociale sau in scopul facilitarii accesului la creditare in conditiile in care accesul este unul dificil si/sau foarte costisitor raportat la nivelul puterii de cumparare a populatiei, considera ca nu se justifica alocarea suplimentara a unui plafon asa de mare", preciza recent Ministerul Finantelor.

Guvernul mentioneaza ca a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern pentru completarea art.3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului Prima Casa.

"Suplimentarea plafonului pentru anul 2015 va asigura continuarea în condiţii optime a programului guvernamental, în perioada rămasă până la sfârşitul anului şi începutul anului viitor", se arata intr-un comunicat al guvernului.

"Propunerea de suplimentare a plafonului pe anul 2015 asigura continuitatea in conditii optime a programului Prima Casa in perioada ramasa pana la finalul anului 2015 si inceputul anului 2016, fara a se crea disfunctionalitati resimtite in randul beneficiarilor persoane fizice care doresc achizitionarea/construirea unei locuinte si care ar fi expusi riscului pierderii avansurilor prevazute in antecontractele incheiate cu promitentii vanzatori", se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.

Din 2009, anul de lansare al programului Prima Casă, şi până acum, au fost acordate peste 166.000 de garanţii pentru finanţări în valoare de peste 13,9 miliarde lei. În 2015 au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2,522 miliarde lei, mai precizeaza guvernul in comunicat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii