BANCI | Stirea Zilei

Eximbank ameninta ziaristii ca-i da in judecata daca scriu ca banca a favorizat GFR in privatizarea CFR Marfa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-13 08:42

Banca de stat Eximbank, condusa de Traian Halalai (foto), a emis un comunicat de presa in care ameninta ca-i da in judecata pe ziaristii care indraznesc sa insinueze ca banca a favorizat Grup Feroviar Roman (GFR) in privatizarea CFR Marfa, dupa ce firma a primit de la banca de stat credite si garantii despre care EximBank spune ca sunt destinate cumpararii companiei bulgare de transport feroviar, si nu pentru CFR Marfa.

Presa a relatat ca EximBank a acordat GFR o garantie de 194 milioane de lei, pe data de 6 iunie, cu doua zile inainte ca statul sa le ceara companiilor interesate de privatizarea CFR Marfa sa depuna o garantie de 36 milioane euro intr-un cont escrow. (Asta dupa ce statul a decis peste noapte sa stearga datorii de 1,5 miliarde de lei ale CFR Marfa, ce pot fi considerate atat ajutor de stat cat si o facilitate de ultima ora pentru participantii la licitatie.)

In documentul prin care se aproba garantia (vezi documentul in FISIERE) nu se specifica destinatia acesteia ci doar numele beneficiarului, GFR.

Dupa izbucnirea scandalului in presa, atat Eximbank, cat si GFR, au emis marti comunicate de presa in care specifica faptul ca respectiva garantie, precum si un credit, s-au acordat pentru procesul de preluare a operatorului bulgar.

Pentru "mentionari neconforme", va dam in judecata

"Pentru menționările neconforme cu realitatea și care pot produce importante prejudicii de imagine, EximBank intenționează să acționeze în conformitate cu prevederile legale", se arata intr-un comunicat al EximBank.

Este inacceptabil ca ziaristii sa primeasca amenintari intr-un astfel de ton arogant si superior, care dovedesc dispretul fata de libertatea presei si a dreptului ziaristilor de a-si exprima opiniile si suspiciunea cu privire la contractele incheiate de o banca de stat.

Una dintre cele mai importante functii ale unei prese libere, care este "cainele de paza al societatii", dupa cum se stie, este aceea de a chestiona comportamentul suspect al autoritatilor publice, si nu numai.

Ziaristii au datoria, nu numai dreptul consfintit de Constitutie, de a cere explicatii EximBank si de a pune la indoiala corectitudinea contractelor incheiate de banca, cu scopul de a apara interesele publicului. Cu atat mai mult cu cat Eximbank este una dintre cele mai putin transparente banci romanesti, si asta in ciuda faptului ca este detinuta de statul roman.

Iata ce spune banca in comunicat: "Ca urmare a menționării EximBank în cadrul materialelor de presă care fac referire la procesul de privatizare a CFR Marfă și pentru o corectă informare a publicului, banca face următoarele precizări:

EximBank nu are nicio implicare în procesul de privatizare a CFR Marfă, nesusținând direct sau indirect vreunul dintre participanții la acest proces.

Facilitățile acordate de către EximBank companiei Grup Feroviar Român (care participă atât la procesul de privatizare a CFR Marfă, cât și la privatizarea BDZ Freight Services EOOD - operatorul de stat de transport de marfă pe calea ferată din Bulgaria) vizează participarea grupului la procesul de privatizare al companiei naționale de transport feroviar din Bulgaria.

Acordarea oricăror facilități de către EximBank se face pentru o destinație precisă, fondurile neputând fi utilizate în alte scopuri.

EximBank își desfășoară activitatea în conformitate și cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, sub supravegherea autorității din domeniu – Banca Națională a României. Banca a reușit să-și construiască un portofoliu de credite care s-a dovedit echilibrat din punctul de vedere al riscurilor, rata creditelor neperformante situându-se sub media pe sistem bancar. În condițiile în care sistemul bancar înregistrează pierderi în ultimii doi ani – în 2012 atingând un nivel record – considerăm relevant pentru activitatea EximBank faptul că banca a reușit performanța de a se menține în top 10 cele mai profitabile bănci de pe piața românească.

Pentru menționările neconforme cu realitatea și care pot produce importante prejudicii de imagine, EximBank intenționează să acționeze în conformitate cu prevederile legale".

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii