BANCI | Stirea Zilei

Efectele crizei din Cipru: 1467 de firme si 683 de romani si-au lichidat depozitele bancare de peste 100.000 de euro negarantate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-15 16:33

Un numar de 683 de romani care detineau depozite peste plafonul garantat de 100.000 de euro si-au lichidat acest tip de depozite in bancile romanesti, in primul trimestru din acest an, astfel ca numarul total al deponentilor cu sume in conturi peste valoarea asigurata a scazut la 15.799 de persoane (si nu 10-11.000, dupa cum declara guvernatorul Mugur Isarescu, dupa izbucnirea crizei din Cipru), arata ultimele date ale Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Acestora li se adauga si 10.313 firme care detin sume peste plafonul garantat, mai putine cu 1.467 decat la finalul anului precedent, ceea ce inseamna ca firmele, care detin sume mult mai ridicate in conturile bancare, au reactionat mai puternic la „precedentul Cipru” stabilit in 16 martie, odata cu nationalizarea unei parti de pana la 60% din valoarea depozitelor negarantate din bancile cipriote.

Este posibil ca tendinta de lichidare a depozitelor negarantate sa fi continuat si dupa inchiderea stratisticilor primului trimestru, la 31 martie, in conditiile in care criza din Cipru a inceput sa ia amploare abia spre sfarsitul lunii martie.

Au urmat deponentii sfaturile lui Lazea si Isarescu?

Ce au facut deponentii cu sumele mai mari de 100.000 de euro retrase de conturi? Le-au distribuit ei la mai multe banci, in depozite care sa nu depaseasca plafonul garantat, dupa spaima creata de bancile cipriote? Au ascultat ei de sfatul economistului-sef al BNR, Valentin Lazea? Sau de cel al guvernatorului Mugur Isarescu, cu recomandari de investitie mai diversificate, precum titluri de stat?

Daca luam in considerare datele statistice privind numarul deponentilor, atunci se poate spune ca acestia nu au ascultat sfatul lui Lazea ci au preferat sa scoata depozitele din banci. Astfel, numarul persoanelor fizice cu depozite in cadrul plafonului garantat a scazut, in loc sa creasca, de la 14,735 milioane la 14,517 milioane. Si numarul firmelor ce detin depozite de pana la 100.000 de euro in bancile romanesti a scazut de la 930.017 in decembrie 2012 la 896.437 in T1 2013.

Statistica FGDB ia in calcul fiecare deponent din fiecare banca (conform principiului garantarii depozitelor), astfel ca daca o persoana are depozite in mai multe banci, atunci va fi numarata de mai multe ori.

Este posibil, asadar, ca oamenii sa se fi orientat catre alte instrumente de investitie, precum titluri de stat, actiuni la bursa, fonduri mutuale, aur, imobiliare, saltea, seifuri etc.

Daca ne uitam insa la valoarea depozitelor persoanelor fizice, s-ar putea ca unii sa fi urmarit, totusi, si sfatul lui Lazea pentru a-si distribui riscul la mai multe banci.

Interesant este ca atat valoarea depozitelor de peste 100.000 de euro detinute de persoanele fizice a crescut in primele 3 luni ale acestui an, de la 16,26 la 17,10 miliarde lei, in timp ce valoarea depozitelor sub plafon a avansat mult mai mult, de la 98,73 la 101,59 miliarde lei. In privinta depozitelor detinute de firme, valoarea celor peste plafon s-a redus de la 22,39 la 21,72 miliarde, la fel ca depozitele in plafonul de garantare, care s-au diminuat de la 13,53 la 12,56 miliarde lei.

Totalul depozitelor garantate din cele 29 de banci persoane juridice romanesti a crescut in primul trimestru cu peste 2 miliarde lei, de la 150,9 la 152,9 miliarde lei. In acelasi timp, depozitele din toate bancile romanesti, inclusiv din cele 9 sucursale straine (in total avem asadar 38 de banci, plus 2 banci pentru locuinte, in total 41 de institutii de credit, la care se adauga si o cooperativa de credit-Creditcoop) au scazut cu 11 miliarde de lei, de la 314,8 la 303,6 miliarde lei. Nu este exclus, asadar, ca o parte din depozitele din sucursalele straine, atat de blamate in ultimul timp, inclusiv de BNR, sa se fi mutat in bancile romanesti.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii