BANCI | Stirea Zilei

Educatie Financiara: Cum ne putem plati rata la credit cu cardul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-29 11:28

Un tanar ziarist de la o televiziune l-a intrebat ieri, la BNR, pe seful Visa, Catalin Cretu, cu ocazia unei conferinte de promovare a platilor cu cardul in sistemul public, de ce nu poate sa-si plateasca rata la credit cu cardul. „De ce nu exista POS-uri si la ghiseele bancilor, ca in magazine, sa-mi pot plati rata, in loc sa scot bani de la ATM, dupa care sa vin sa-i depun la ghiseu?”, a intrebat el, cu un accent de indignare in voce.

Seful Visa i-a raspus ca bancile nu sunt magazine ca sa aiba nevoie de POS-uri pentru a-si vinde anumite marfuri celor care platesc cu cardul, fara a intra insa in prea multe amanunte pentru a explica diferenta dintre POS-uri, ATM-uri si alte mijloace de plata si transferuri bancare, precum si menirea fiecaruia.

Astazi aflam din Ziarul Financiar de ce nu au bancile POS-uri la ghisee: bancherii indruma clientii sa retraga bani de la ATM-uri pentru a castiga bani din comisioane: 0,2% la bancomatul bancii emitente a cardului si 0,5% plus 2,5 lei la bancomatele altor banci.

„Dacă s-ar modifica legea şi cardurile ar fi acceptate la plată în aceleaşi condiţii în care clienţii fac plăţi la comercianţi, băncile ar pierdere încasări importante din comisioanele de retragere numerar de la ATM-uri sau POS-uri”, sustine ziarul.

Pai cum sa se schimbe legea, din moment ce bancile nu sunt magazine? In nicio tara din lume nu exista POS-uri la banci. Produsul bancii este tocmai transferul de bani! Daca bancile si-ar instala POS-uri, am ajunge in situatia absurda in care sa cumparam bani de la banca platind cu cardul. Nu are sens, pentru ca asta ar insemna, de fapt, o plata electronica, care se efectueaza prin ordin de plata sau prin internet banking.

Bancile si organizatiile de carduri au inventat cardul tocmai pentru a permite platile electronice, fara cash, in magazine. Daca esti deja la ghiseul bancii, atunci este clar ca poti face o plata electronica si fara card. Sunt lucruri atat de simple, dar pentru ca avem acum atatea solutii de plata, inclusiv telefoanele mobile, trebuie explicate tot mai mult si tot mai clar, pentru a putea fi intelese de public.

„Practic, clienţii băncilor sunt obligaţi să-şi plătească ratele la credite cu numerar în cazul în care nu deţin un cont curent sau un card de salariu la banca unde au credit, caz în care poate opta pentru un contract de debit direct (prin care banca este mandatată să retragă automat rata lunară din cont) sau îşi pot plăti ratele cu cardul la bancomate sau la automatele speciale instalate de bănci în agenţii sau chiar prin internet banking”, scrie in Ziarul Financiar.

Am rezolvat-o, asadar, rapid, si pe asta, in romanian style: nenorocitele de banci, in loc sa-si instaleze POS-uri la ghisee, pentru a putea plati cu cardul ratele la credite, ne obliga sa platim comisioane la ATM-uri.

Cum platim rata la credit cu cardul

Haideti sa lamurim putin lucrurile. Mai intai, este clar o greseala sa retragi bani de la ATM pentru a-i depune la ghiseu pentru a achita rata lunara sau in alt scop. Functionarul de banca nu are niciun interes sa recomande unui client sa faca asta, din mai multe motive: in primul rand, va produce clientului un disconfort cauzat de un drum si o operatiune in plus, asadar timp pierdut si cheltuieli suplimentare cu comisioanele. Nicio banca nu vrea sa-si supere clientul, doar cu scopul de a castiga un comision, pentru ca stie ca-l va pierde pe termen lung.

De aceea, solutia corecta atunci cand cineva merge cu cardul la ghiseul unei banci pentru a-si plati rata este sa i se ofere un ordin de plata in vederea transferului sumei aferente ratei, din contul de card in contul creditului. Platile interbancare (adica tranferul unei sume dintr-un const deschis la o anumita banca intr-un cont la alta banca) sunt taxate, de asemenea (din asta traiesc bancile, de fapt, acesta este produsul lor, transferul de bani), dar s-ar putea ca respectivul comision sa fie mai mic decat cel pentru retragerea banilor de la bancomat.

Pe de alta parte, bancherul ar trebui sa-i recomande clientului o solutie mai convenabila pentru plata ratei la credit, luna viitoare, si anume prin internet banking, mobile banking sau prin debit direct, caz in care va plati comisioane si mai mici, ba chiar la jumatate fata de cele percepute pentru ordinul de plata de la ghiseu.  In general, operatiunile bancare prin internet sunt mult mai ieftine decat cele la ghiseu.

Citeste stirea integral

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii