BANCI | Stirea Zilei

Educatie financiara: cum folosim cardul pentru plata ratelor la banca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-17 08:58

Periodic in presa (mai ales in cea economica) apar stiri de genul: bancile nu accepta plata cu cardul la ghiseu, te pun sa folosesti ATM-ul, POS-ul sau automatele de plati cu cardul sau cu numerar.

De ce fac ele asta? Pentru ca asa e mai ieftin. Manipularea numerarului, care presupune transportul si asigurarea acestuia, dar si cheltuielile aferente unintatilor bancare si personalului care primeste banii pentru a-i incasa, presupun cheltuieli pe care bancile sunt nevoite sa le recupereze de la clientii lor. Platile cu cardul la ATM-uri sau la masinile automate de procesare a bancnotelor, precum si platile electronice prin internet sau telefon sunt mult mai ieftine atat pentru banci cat si pentru clientii acestora.

Culmea insa, pentru faptul ca bancile isi sfatuiesc clientii sa evite ghiseele, sunt facute cu ou si cu otet. Dar e de inteles, in conditiile in care educatia financiara este destul de limitata nu doar la nivelul clientilor bancilor, ci si a presei. E drept, o parte din vina le apartine si bancherilor, care nu stiu sa explice prea bine clientilor cum sa foloseasca eficient serviciile bancare.

Plata ratei la POS-ul bancii, o idee absurda

Sa pornim insa de la un exemplu concret pentru a vedea despre ce e vorba. "Ipocrizia suprema-bancile nu accepta plati cu cardul la propriile ghisee", suna un titlu. "Doar câteva bănci, dintre care una doar în jumătate din sucursale, oferă posibilitatea ca propriii clienţi să achite ratele la credit prin intermediul cardului", se spune in respectivul articol.

Plata cu cardul la ghiseul bancii este de fapt absurda, intrucat ghiseul este destinat operatiunilor cu numerar. Pentru folosirea cardului, banca pune la dispozitia clientilor sai mai multe mijloace: ATM-urile, automatele specializate pentru incasarea numerarului, pentru schimb valutar, pentru plata facturilor sau pentru diverse plati.

Articolul este insa destul de confuz, insa deducem ca este vorba de un client care are un credit la o banca si un card la o alta banca. Astfel ca el vrea sa achite rata la credit direct de pe card. Intrebarea ramane de ce la ghiseu? Articolul sugereaza ca la ghiseele bancilor ar trebuie sa existe POS-uri, la fel ca la magazine, la care sa platim ratele.

Pai in acest caz bancile s-ar transforma in case de marcat a ratelor la banca, bancile ar trebui sa angajeze casierite pentru procesarea acestor tranzactii si ar trebui sa arunce la fier vechi ATM-urile, serviciile de internet banking, de telefon banking, de debit direct.

De ce gandim asa? Probabil ca inca nu ne-am desprins destul de bine de acel cordon ombilical al ghiseului bancar, suntem obisnuiti sa facem totul la ghiseu, chiar daca avem card si un internet banking destul de dezvoltat.

Cum platim rata cu cardul

Concret, un client care are un credit la o banca si un card de debit (pe care-si incaseaza veniturile) la alta banca, are cel putin trei posibilitati de a-si achita rata direct de pe card:

Citeste tot articolul

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii