BANCI | Stirea Zilei

Dominic Bruynseels: Nici dupa listarea Fondului Proprietatea nu exista suficienta lichiditate la Bursa pentru actiunile BCR. Discutam cu SIF-urile daca si cand se va lista BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-09 14:18

Dominic Bruynseels, presedintele BCR, a declarat astazi, cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii din primul trimestru, ca nici dupa listarea Fondului Proprietatea nu exista suficienta lichiditate la Bursa pentru listarea BCR, actiune amanata din toamna lui 2009, cand banca urma sa intre la BVB, conform contractului de privatizare.

Banca a convenit insa cu SIF-urile, principalii actionari minoritari, sa amane listarea pana in octombrie 2011, sau chiar mai devreme daca vor aparea conditii optime pe piata.

Pozitia oficiala a BCR este aceea ca o listare a in acest moment nu ar reflecta adevarata valoare a actiunii bancii, a spus Bruynseels.

"Inca nu cred ca o listare a BCR in acest moment ar putea oglindi un pret de piata corect pentru valoarea bancii, intrucat (lichiditatea) de la bursa este de departe prea redusa", a adaugat Bruynseels.

"Chiar daca presedintele Bursei ar putea sa nu fie de acord cu mine, dar cred in continuare ca volumul de lichiditate de la BVB, pentru o actiune valoroasa ca cea a BCR, trebuie sa se ridice la un nivel international, ceea ce nu e cazul cu Bursa din Bucuresti", a spus presedintele BCR.

"Pentru a se putea obtine valoarea potrivita a unei actiuni BCR, trebuie sa ai o evaluare internationala, iar aceasta valoare nu poate fi obtinuta pe piata interna", a precizat Bruynseels.

Intrebat cand crede ca se va imbunatati situatia Bursei, Bruynseels a spus: "Am crezut ca listarea Fondului Proprietatea va schimba ceva, dar am fost intrucatva dezamagit de faptul ca valoarea pietei nu s-a schimbat semnificativ in ceea ce priveste volumul de lichiditate al pietei in general, deci cred ca mai este necesar un supliment de lichiditate pe piata".

"Discutam cu SIF-urile DACA si CAND se va lista BCR"

"In prezent nu avem niciun calendar pentru listarea bancii, discutam cu SIF-urile daca si cand se va lista BCR", a spus Bruynseels.

Intrebat care este semnificatia expresiei "daca (si cand) se va lista BCR", daca nu cumva se pune problema renuntarii la listare, Bruynseels a precizat ca problema listarii a ramas neschimbata de doi ani de cand se tot discuta acest subiect. "Aceasta nu inseamna in mod necesar ca se pune problema nelistarii deloc a BCR", a mentionat Bruynseels.

Intrebat daca BCR negociaza cu SIF Moldova cumpararea pachetului de 6% detinut de acest fond la banca, in contextul in care SIF-ul ar dori sa vanda respectivele actiuni, Bruynseels a spus ca acele actiuni pot fi cumparate de oricine, nu este obligatoriu sa fi achizitionate de Erste Bank.

"Vanzarea oricari actiuni (detinuta de SIF la banca) necesita existenta unui vanzator dispus sa vanda si a unui cumparator dispus sa cumpere. Iar cumparatorul ar putea fi oricine, nu este obligatoriu sa fie Erste Bank. Daca actionarii unui SIF ar decide sa vanda actiunile BCR, aceasta nu inseamna automat ca Erste doreste sa cumpere", a spus Bruynseels.

Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

În prezent, o societate deţinută 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, deţine 69,4059% din capitalul BCR, iar participaţii de circa 6% sunt deţinute de fiecare dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri).

Alti actionari nesemnificativi ai BCR sunt SC Actinvest cu 0,0020%, FDI Certinvest Dinamic administrator SAI Certinvest SA, cu 0,0001%, SC Carina Import Export SRL cu 0,0006%, SC Milord Impex SRL cu 0,0002%, mai multe persoane fizice, cu 0,4737%.

Prin contractul de privatizare din 2006, cand a cumparat 61,8% din BCR, Erste Bank avea obligaţia listarii BCR la Bursa de Valori Bucureşti în termen de trei ani de la privatizare alături de plata unui dividend corespunzător a cel puţin 40% din profit, stabilit conform standardelor internaţionale de contabilitate.

Deşi obligatorii, la solicitarea Erste din 2009, SIF-urile au căzut de acord să amâne pregătirile de listare încă doi ani, până în octombrie 2011, iar anul trecut au aprobat capitalizarea profitului pentru a evita participarea la o majorare de capital de 100 milioane euro.

Reprezentantii unor SIF-uri cer listarea BCR

Reprezentantii unor SIF-uri au declarat recent ca vor sa convinga sefii Erste Bank ca este nevoie de listarea BCR.

"O bursă creşte când are emitenţi importanţi care se tranzacţionează. Noi nu putem să credem că valoarea acţiunii Erste pe bursa de la Bucureşti nu este corectă, în acest caz, nu înţelegem de ce a fost listată. Pe de altă parte, ne amintim declaraţii ale oficialilor Erste, chiar ale domnului Treichl, care estima, în urmă cu câţiva ani, anterior listării Erste pe bursa de la Bucureşti, că în câţiva ani BCR va valora 30-40% din Erste Bank. Astăzi, BCR înseamnă în jurul a 10% din Erste Bank", a declarat Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova (SIF2), citat de presa.

"Este momentul ca toţi marii acţionari să ceară unei reputate firme de investiţii internaţionale şi independente o evaluare la zi", a adaugat acesta.

Tudor Ciurezu, reprezentantul SIF-urilor în conducerea BCR şi vicepreşedintele SIF Oltenia (SIF5), a declarat, la randul sau: "Noi, SIF-urile, am lăsat de înţeles că vrem să înceapă pregătirile de listare. Dacă interesul companiei o cere, acţionarii se pot înţelege între ei".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii