BANCI | Stirea Zilei

Dezbaterea legii darii in plata a scos la iveala demagogia parlamentarior, dar si a oficialilor BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-04 01:22

Dezbaterea in Parlament a legii privind darea in plata a scos la iveala demagogia si pe alocuri chiar ipocrizia parlamentarilor, avocatilor, functionarilor BNR si bancherior, deopotriva. Nu am vazut o persoana dintre cele care au luat cuvantul, saptamana trecuta, in comisia juridica a Camerei Deputatilor, care sa se exprime onest, echilibrat si obiectiv.

Iata, de exemplu, ce a spus deputatul PNL, Virgil Guran: “Bancile incearca sa-si acopere greseala de a fi avut niste evaluatori care faceau dintr-o camera, din pix, acele evaluari, si nu se gandeau ca la un moment dat evaluarea respectiva trebuie sa fie echivalentul banilor pe care trebuie sa-i recupereze.”

Asadar bancile sunt vinovate pentru a nu fi anticipat criza si prabusirea pietei imobilare. Asta dupa ce chiar au supraevaluat pretul locuintelor, cu toate ca nu aveau niciun interes sa faca acest lucru, intrucat acestea reprezentau garantii pentru credite. Dimpotriva, o banca va lua in considerare pretul cel mai mic al unei garantii, pentru a-si diminua riscul de credit, iar evaluarea garantiilor nu o face banca, ci expertii evaluatori, si nu orice experti, ci doar cei agreati de banca, adica cei cu atestate profesionale ale asociatiilor de evaluatori.

Bancile au conspirat si in privinta cursului valutar, in opinia parlamentarului Guran: “cred ca a fost un joc acceptat in care se stia ca anumite valute urca foarte mult si pe spatele celor care au luat credite unii si-au rotunjit in acele momente foarte bine veniturile. Chiar si bancile”.

Insa nu doar bancile sunt de vina, ci si BNR, care nu le-a supravegheat cum trebuie, iar acum incearca sa-si acopere greselile: “nu s-a sesizat BNR ca se dau credite fara sa se faca o evaluare reala a acelor imobile? Cu alte cuvinte, dupa parerea mea, in momentul de fata, BNR incearca sa se acopere o greseala din trecut, cand trebuia sa intervina prompt, in interesul stabilitatii economice a tarii si sa puna la punct bancile care credeau ca o sa castige foarte multi bani si banci care nu s-au gandit la riscuri.”

Replica viceguvernatorului Bogdan Olteanu a fost hotarata si sigura: “S-a ridicat aici si problema interventiei sau non-interventiei BNR ca supraveghetor al sistemului financiar in perioada de crestere economica, de exuberanta. Sunt nevoit sa raspund la fel de aplicat. BNR nu avea la acel moment instrumente legislative. Incepand cu 1 ianuarie legile nu sunt adoptate de BNR ci de Parlamentul Romaniei, care, imi ingadui sa spun, in mod corect, ca urmare a aderarii la UE, a adoptat legislatia europeana care inlatura instrumentele legislative de control al creditului. In acele conditii, BNR a folosit instrumentul pe care-l avea la dispozitie, puterea de convingere, moral suation. Am sa va dau o singura cifra, ca urmare a acestui rezultat: in Romania, circa 50.000 de credite in franci elvetieni, in Polonia, care nu a considerat creditare in franci elvetieni un risc, 500.000. Acesta este rezultatul, diferenta majora de politici.”

In realitate, BNR a emis in vara lui 2008 norme privind restrictionarea creditelor in valuta, asadar a avut instrumentele necesare pentru o interventie mai timpurie. De altfel, banca centrala s-a mandrit cu aceste masuri de restrictie a creditarii, chiar daca ele au fost aplicate cu intarziere, cand deja criza si-a facut simtita prezenta in Romania, mai intai pe Bursa si pe piata imobiliara, abia la finalul lui 2008 si pe piata bancara.

Tot atunci BNR a decis sa interzica acele credite de consum cu garantii imobiliare care se puteau acorda pe perioade de 30-35 de ani, ca un credit ipotecar, dar fara avans, asadar mai riscante pentru banci in cazul unei crize imobiliare, ceea ce s-a intamplat si la noi.

De altfel, initiatorul legii privind darea in plata, Daniel Zamfir, a acuzat BNR ca a permis bancilor sa acorde aceste credite: “Admiteti domnule viceguvernator ca s-au dat aceste credite de nevoi personale cu incalcarea legii, ca s-a creat acest hibrid: nevoi personale cu ipoteca. Aceste credite, domnule viceguvernator, nu sunt nici credite de consum, care stiti bine ca acolo exista o limita de 20.000 de euro si fara ipoteca, nu sunt nici credite ipotecare, pentru ca ele nu respecta legea respectiva.”

Asadar bancile sunt de vina, acum, pentru ca inainte de criza au gasit o solutie de a acorda credite in conditii mai bune pentru clienti, adica fara avans. Pentru asta, trebuie pedepsite cu o lege care permite celor care vor sa scape de credit sa predea casa bancii si sa scape de datorii.

Replica viceguvernatorului Olteanu nu s-a lasat mai prejos:

“S-a ridicat de catre domnul deputat Zamfir intrebarea referitoare la masura in care creditele de consum cu garantie ipotecara sunt sau nu legale. Potrivit sistemului legal in vigoare actualmente in Romania, ceea ce nu este interzis este permis. Sistemul functioneeaza de asa natura incat lucrurile care se considera a fi neoportune sau neoptimale se interzic. In Romania, printre lucrurile interzise in domeniul financiar si exista elemente interzise in zona creditarii, nu se afla un asemenea instrument. De aceea a fost utilizat, intrucat sistemul legislativ din Romania adoptat la nivelul Parlamentului permite.”

Asadar, de fapt Parlamentul este de vina pentru ca nu a interzis bancilor sa acorde credite de consum cu ipoteca.

Vezi aici declaratiile complete din timpul dezbaterii legii privind darea in plata

Comentarii

chris
diferenta majora de politici...
"Replica viceguvernatorului Bogdan Olteanu a fost hotarata si sigura: ...in Romania, circa 50.000 de credite in franci elvetieni...". Mai degraba, minciuna hotarata si sigura. Maximum de incompetenta (doar simulata?) din partea unor reprezentanti ai BNR. In ianuarie erau in declaratiile oficiale 75.000 de credite in CHF, in martie purtatorul de cuvant al BNR mai adauga circa 23.000 cesionate in strainatate, iata ca discutam de 100.000 de contracte, fara a mai lua in calcul creditele executate sau refinantate in alta moneda in cei 8-9 ani. Jenant!

io
sa duca dracu bancile
Prietene autor, Guran ala are dreptate chiar daca a formulat-o gresit. Bancile dand credit ieftin cu procent de pana 90% grad de indatorare au facut sa scumpeasca casele in toata tara si si-au asumat evaluarile mari, 120 000 euro pentru 3 camere in Militari,Bucuresti, cand in capitala salariu mediu era 1500 lei. Te duceai la banca si iti ziceau ca o sa mai creasca ca duduie economia, ca leu e zmeu si ca daca nu iei atunci o sa se dubleze. A doua chestie, orice banca stie si cunoaste tot felul de mecanisme care au fost folosite in trecut in sistemul bancar. Creditele in monede exotice au fost date si inainte si se vor mai da acolo unde legislatia le permite, cauta in presa si o sa vezi cum s-au parlit in trecut prin anii 80 canadienii, australienii. Numai ca bancile se bazau pe o crestere suportabila din partea clientilor, gen 20-30%, nu ca acum, cand francul a crescut aproape 120% si astfel le-au dat in vileag ‘ingineria’ de furt legal din buzunarul oamenilor fara cultura capitalista. De ce crezi ca in tari normale, ca exemplu Austria, banca centrala a interzis creditele in franci, da le-a interzis, ceea ce noua BNRu ne spune ca ei nu pot sa intervina in oferta bancilor. In alte tari ca Germania, Franta bancile si-au retras imediat ofertele cand au vazut ca autoritatiile, da ele singure, s-au sesizat pentru a investiga bancile sub acuzatia de grup infractional. Asa ca sa nu mai zicem ca, vai, abereaza lumea, dar ele erau bine intentionate, bancile astea. Sa nu uitam ca romanu era invatat de pe vremea lu nea Nicu sa se duca la o institutie si aceia sa-i spuna cum sa faca si ce sa faca. Du-te pana la anaf, la primarie, la registru comertului, politie, orice institutie si vei vedea ca lumea e habarnista, se duce neinformata, sa le zica aia ce sa faca. Asa au facut-o si la banci, do’mne da-mi si mie credit sa iau 2 -3 camere si oamenii au fost pacaliti de bancherii lacomi. Un om care isi doreste 2-3 camere intr-un bloc comunist nu cred ca e vreun nesatul, parvenit, care doreste sa se imbogateasca peste noapte. De cand un bloc comunist a devenit idealul nostru in viata ?! Iar cu prima casa se stie prea bine ca e singura solutie de a tine bancile in viata, fara el preturile s-ar duce la jumate, asa ca sa nu ne mai dam ca totul e in ajutorul cetateanului cand nu e asa.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii