BANCI | Stirea Zilei

De cine si de ce le e frica bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-13 23:36

Bancilor le e frica cel mai mult de asa-numitul fenomen “shadow banking”, adica de firmele din afara industriei bancare, mai putin reglementate si supravegheate, care le fac tot mai multa concurenta in toate domeniile, de la creditare la plati si stransferuri de bani, potrivit ultimului chestionar realizat printre bancile europene de catre Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

In graficul de mai jos realizat de FMI putem vedea ce inseamna shadow banking, prin reprezentarea simplificata a fluxului de bani de la creditori la imprumutati. Figurile albastre reprezinta componentele unei economii cu o finantare clasica, cu bancile ca intermediari intre creditori (deponenti) si imprumutati.

Un sistem de shadow banking simplificat, existent in economiile mai putin dezvoltate, precum Romania, este compus in principal din alte firme financiare non-bancare (IFN-uri), care nu atrag depozite, ci se imprumuta la randul lor de la diversi finantatori, inclusiv banci, bani pe care-i transmit mai departe sub forma de imprumuturi clientilor.

Figurile din mijlocul graficului reprezinta firmele si activitatile din industria shadow banking care functioneaza in economiile dezvoltate: dealers, money market mutual funds, hedge funds. Toate acestea intermediaza bani, credite si titluri financiare (securities) cu sau fara implicarea bancilor.

Bancile au in ultimii ani si alti concurenti tot mai redutabili, favorizati de noile tehnologii oferite de internet si telefonia mobila. Printre cei mai puternici se afla firmele care intermediaza online creditarea intre mai multe persoane (peer-to-peer lending sau P2P lending), care au avut in ultimii ani o dezvoltare puternica in unele tari.

De exemplu, in Marea Britanie functioneaza de 10 ani platforma P2P denumita Zopa,care a acordat pana acum imprumuturi de 1 miliard de lire sterline, a caror volum se dubleaza an de an. In 2015 prognozeaza credite de 550 milioan lire iar pentru 2016 inca un miliard, potrivit publicatiei Telegraph.

Inovatiile tehnologice sunt pe locul doi in topul fenomenelor care vor impacta industria bancara, arata sondajul EBA. Diversele aplicatii lansate de startup-uri care ofera servicii financiare mai rapide si mai convenabile, de la credite online si pe telefonul mobil la transferuri de bani si plati, au inceput sa patrunda si pe piata din Romania.

Un alt pericol pentru banci este competitia in crestere din partea noilor intrati pe piata financiara, cum este cazul firmelor de asigurari sau, cum am vazut mai devreme, a IFN-urilor sau altor companii care ofera servicii asemanatoare cu cele ale bancilor.

In raportul comitetului privind riscurile si vulnerabilitatile sistemului financiar european, cele mai mari riscuri la adresa bancilor sunt urmatoarele:

- dobanzile reduse, care afecteaza profitabilitatea si sustenabilitatea modelului de afaceri al bancilor

- cautarea randamentelor mai ridicate, care duc la evaluarea gresita a activelor

- reducerea lichiditatilor din piata si implicatiile pentru managerii de active
riscurile politice si economice cauzate de incertitudinile din Grecia.

Comentarii

Bogdan
p2p
Mintos e un real succes in Europa pe piata P2P. Cred ca P2P a luat o felie consistenta din portofoliul bancilor. https://autoeducatiefinanciara.blogspot.ro/2018/03/p2p.html?m=0



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii