BANCI | Stirea Zilei

De ce vrea sa cumpere Banca Transilvania sucursala Bank of Cyprus din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-03 12:26

Banca Transilvania a depus o oferta pentru cumpararea sucursalei Bank of Cyprus din Romania, inchisa in aceasta saptamana de catre banca-mama din Cipru, au confirmat, pentru Bancherul.ro, surse din cadrul bancii romanesti.

Valoarea ofertei depuse este, fireste, confidentiala, avand in vedere ca este vorba de o tranzactie privata.

Cipriotii urmeaza sa analizeze oferta iar pana la finalul saptamanii trebuie sa ia o decizie in vederea acceptarii sau respingerii acesteia. Bank of Cyprus detine 8,9% din actiunile Bancii Transilvania, iar aceasta are o sucursala la Nicosia si o agentie la Limassol, astfel ca tranzactia ar putea fi benefica pentru ambele parti.

Cipriotii s-ar putea alege cu mai multi bani decat ar fi obtinut prin nationalizarea unei parti din depozitele de peste 100.000 de euro din Bank of Cyprus Romania, cum intentionau sa faca initial, iar Banca Transilvania si-ar putea rascumpara o parte din actiunile detinute de ciprioti.

Dar mai presus de interesele celor doua banci, o solutionare favorabila a tranzactiei ar aduce usurare mai ales la BNR, care altfel s-ar vedea pusa in situatia delicata de a-i anunta pe deponentii Bank of Cyprus ca nu-si vor mai vedea o parte din depozite.

Ramane de vazut daca cele doua banci se vor intelege la pret sau daca in tranzactie va avea un cuvant de spus, macar in ultimul ceas, si BNR, asa cum au facut-o autoritatile din Anglia si Grecia, pentru a rezolva situatia deponentilor lor.

Ce ar putea cumpara Banca  Transilvania

Daca tranzactia se incheie, Banca Transilvania poate prelua active in valoare de 0,7% din sistemul bancar detinute de Bank of Cyprus. Este vorba de depozite in valoare de 245 milioane euro si de credite de 573 milioane euro, conform datelor publicate de banca la finalul trimestrului 3 din 2012.

Problema este ca jumatate din portofoliul de credite sunt in sectorul imobiliar, care sufera o depreciere puternica a valorii activelor. Din acest motiv volumul creditelor neperformante s-a dublat anul trecut iar banca a inregistrat o pierdere de 6,6 milioane euro in prime 9 luni din 2012.

Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar, constructii si hotelier de aproape 60% din portofoliul total de credite, ceea o face acum extrem de vulnerabila la conditiile adverse ale crizei, dupa cum a scris Bancherul.ro.

Doua dintre cele mai cunoscute investitii neprofitabile ale bancii sunt mall-ului Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova si firma ONT Carpati, care detine 30% din Marriott si un hotel la Sinaia.

Banca a preluat ambele companii si a inceput procesul de lichidare pentru recuperarea datoriilor.


Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii