BANCI | Stirea Zilei

De ce nu revine creditarea pe teritoriu pozitiv? De vina nu este nici curatenia bilanturilor bancare, nici reducerea stocului de credite in valuta, dupa cum spune BNR si guvernatorul Isarescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-09 00:49

Comparand volumul de credite noi cu evolutia soldului total al creditelor in lei, care include atat creditele noi acordate cat si rambursarile de credite vechi ajunse la scadenta sau creditele neperformante vandute de banci sau scoase in afara bilanturilor, observam, pe de o parte, ca stocul total de credite in lei a crescut in aprilie cu numai 884 milioane lei, la un total de 95,615 miliarde lei, de la 94,731 miliarde lei in martie, conform datelor BNR.

Creditele noi in lei acordate de banci s-au ridicat la 3,271 miliarde lei in luna aprilie, ceea ce inseamna ca diferenta de 2,387 miliare lei, pana la 884 milioane lei, sunt credite disparute din bilanturile bancilor, in doua moduri: credite ajunse la scadenta si rambursate de clienti bancilor, precum si creditele neperformante scoase de banci in afara bilanturilor sau vandute firmelor de recuperare creante.

In concluzie, creditele nou acordate in lei sunt cu aproape 1 miliard de lei mai multe decat cele iesite din bilanturile bancilor, ceea ce face ca stodul creditelor in lei sa avanseze cu un ritm lunar de 0,9% in aprilie si cu 7,7% anual.

Nu acelasi lucru se intampla cu creditele in valuta, intrucat acestea au fost restrictionate de BNR dupa izbucnirea crizei, din cauza riscului valutar manifestat asupra clientilor bancilor, ca urmare a devalorizarii leului fata de euro si francul elvetian (CHF). Doar persoanele care au venituri in valuta mai pot obtine credite in monede straine, precum si firmele exportatoare sau cele asigurate importriva riscului valutar.

Astfel, soldul creditelor in valuta a scazut in aprilie la 114,462 miliarde lei, de la 115,765 miliarde lei in martie, adica echivalentul a 1,3 miliarde lei, mai mult decat a crescut stocul imprumuturilor in lei, mentinand astfel creditarea totala pe teritoriu negativ.

Dar daca ne uitam la creditele noi in euro acordate de banci in aprilie, acestea s-au ridicat la 171 milioane euro, echivalentul a aproximativ 752 milioane lei, in scadere de la 226 milioane euro, adica 995 milioane lei.

Daca scadem creditele noi din evolutia stocului total de credite in valuta, in scadere cu 1,3 miliarde lei, rezulta ca imprumuturile in euro rambursate sau scoase de banci din bilanturi au fost de 548 milioane lei, de patru ori mai putine decat creditele in lei iesite din bilanturile bancilor (2,3 miliarde lei).

De ce nu are dreptate Mugur Isarescu

Principala cauza a mentinerii creditarii pe teritoriu negativ, a spus recent guvernatorul Mugur Isarescu, este “continuarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor, fara de care cresterea anuala in termeni reali ar fi fost pozitiva si in usoara crestere”.

Datele BNR arata insa ca bancile aveau in aprilie credite scoase in afara bilanturilor in valoare de 7,828 miliarde lei, cu doar 138 milioane mai multe decat in luna precedenta. Creditele pentru persoane fizice scoase in afara bilanturilor au fost de de 1,6 miliarde lei, cu doar aproximativ 150 milioane lei mai multe decat in luna precedenta.

Ceea ce ne face sa credem ca, de fapt, nici dezintermedierea (adica reducerea volumului de credite in valuta), nici procesul de curatenie a bilanturilor nu au cea mai mare contributie la mentinerea creditarii pe teritoriu negativ, dupa cum sustine BNR si guvernatorul Mugur Isarescu.

Ceea ce impiedica revenirea creditarii pe teritoriu pozitiv nu este asa-zisul proces de dezintermediere, adica reducerea stocului de credite in valuta al bancilor, ci incapacitatea bancilor de a-si majora mai mult volumul de imprumuturi in lei, pentru a acoperi valorea mult mai ridicata a creditelor in lei decat cele in valuta care ies din bilanturi.

Comentarii

nick
Nu e foarte complicat!
Imaginea sistemului bancar (banci + BNR) este catastrofala. Respectul si increderea clientilor ("prosti si lacomi", "needucati financiar", "cei care au luat credite pentru excursii in Maldive") se castiga greu si se pierde extrem de usor. Miile de procese pentru clauzele abuzive din contracte demonstreaza o realitate grava. Se cere corectarea relatiei cu clientii actuali, nimic mai simplu, cu o usoara diminuare a profitului in prezent, dar cu asigurarea acestuia si cu perspective certe de crestere in viitor. Dar nu, se prefera, pentru niste castiguri enorme, facile si imediate ale bancilor, actiuni de forta precum blocarea proceselor, externalizare creditelor, executarea unor clienti buni platnici ani de zile, respingerea directivelor europene pentru creditele in derulare (care instituie o relatie corecta si echilibrata), totul dublat de minciuna, duritate si propaganda mizerabila. Toate acestea sunt percepute si de potentialii clienti. Nu-i veti putea convinge cu vorbe, dupa ce au vazut familii distruse, nu atat de criza, cat de banci. Inconstienta si lipsa de profesionalism!

ADNANA
Clauze abuzive
De ce suntem ipocriti ? Cine vorbea de clauze abuzive in contractele de credit pana la aparitia OUG50 ?Daca s-a controla acum contractele de munca la nivel de firme acestea contin clauze mult mai abuzive...Era normal ca onor BNR sa stabileasca clar un moment zero - moment din care printr-o norma bine definita sa fie stabilite parametrii unui contract de credit.Si atunci nu ar fi discutii sterile si peocese fara nici un inteles (unii castiga altii pierd pe aceeasi speta...).Aici vorbim si de fisele de produs , care contineau comisioane care ulterior au devenit ABUZIVE ? Daca BNR le-a avizat , CINE ESTE DE VINA ???Nu cred ca cel care a prezentat spre avizare fisa de produs ! Vezi atatea procese ale clientilor cu bancile pe aceasta tema ! Dar nimeni nu pune punctul pe I.Daca tot clamai ca anumite credite nu sunt ::cosher :;de ce ai avizat fisa de produs a creditelor in valuta respectiva???? Fiecare produs bancar lansat are avizul BNR !



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii