BANCI | Educatie financiara

De ce nu putem compara dobanzile la creditele din Romania cu cele din tarile zonei euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-10 10:50

De ce in Romania avem dobanzi de 10% la creditele de consum si 5% la cele ipotecare, pe cand in Germania, Belgia sau alt stat al zonei euro dobanzile sunt mult mai mici, de 3-4%?

Este o intrebare recurenta primita de la cititori si care uneori face chiar subiectul unor articole in presa sau reportaje la TV, cum este cel de aici, de la Televiziunea Romana. 

Cum se face ca desi romanii sunt cei mai saraci europeni, platesc dobanzi mai mari decat germanii sau francezii?

Raspunsul la aceasta intrebare este destul de simplu de dat: pentru ca acesta este pretul banilor din Romania, dar si din alte tari din zona, precum Polonia, Ungaria, Bulgaria si chiar Cehia. Un pret al banilor care este controlat, ca peste tot in lume, de catre banca centrala, adica BNR.

In functie de dobanda de referinta a BNR, care la randul ei este influentata de inflatie, adica de cresterea preturilor, bancile isi stabilesc propriile dobanzi, pe piata interbancara de unde se imprumuta intre ele, precum si pe piata creditarii, unde se concureaza.

Dupa cum se stie, dupa izbucnirea crizei, bancile centrale din America si Europa, Fed-ul si BCE, au scazut dobanzile aproape de 0%, in scopul scaderii costurilor cu care bancile acorda, la randul lor, credite pentru populatia si firmele afectate de recesiune.

In consecinta, si dobanzile la creditele si depozitele in euro si dolari au scazut puternic, fiind la niveluri de 2-3% la credite si de 0% la depozite.

Si in Romania BNR a redus, treptat si cu intarziere, dobanda de referinta, pana la 3,25% in prezent, asadar cu 3 puncte peste cea din zona euro.

Din acest motiv, dobanzile la creditele acordate de bancile romanesti nu au cum sa fie mai mici decat dobanda BNR si nici nu se pune asadar problema sa se compare cu cele din tarile zonei euro.

Ne putem in schimb compara cu tarile din liga noastra, adica Polonia, Ungaria, Bulgaria, chiar si Cehia, desi aceasta tara este mai degraba in liga zonei euro, banca centala a acestei tari avand dobanda la fel de mica ca si cea a Bancii Centrale Europene (BCE).

Iar daca vom compara dobanzile la creditele din Romania cu cele din tarile vecine, vom descoperi ca sunt aproape de acestea, ba chiar mai mici. (Vezi aici comparatia)

Alti factori care influenteaza dobanzile la credite

Fireste ca dobanda la creditele dintr-o tara este determinata si de alti factori, precum costurile pe care le are banca, inclusiv cu pierderile din creditele acordate anterior, ca de altfel in cazul oricarei intreprinderi: nu poti vinde ceva cu un pret mai mic decat costurile de productie.

De exemplu, bancile acorda credite din depozitele atrase de la populatie, pentru care plateste dobanzi de 3% chiar 4% pe an in prezent. Asadar, nu ai cum sa dai credite cu dobanzi mai mici decat cele pentru depozite, daca vrei sa nu faci pierderi.

La aceste costuri se adauga, fireste, cheltuielile de operare ale bancii si profitul ce trebuie sa-l faca.

Iar un alt factor care influenteaza costul creditelor dintr-o tara este concurenta de pe piata bancara, acesta fiind una dintre explicatiile discrepantei dintre dobanzile mai mici la creditele de consum din Romania, in comparatie cu Polonia sau alte tari, unde bancile au pierderi mai mici cu creditele neperformante.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii