BANCI | Stirea Zilei

De ce a trebuit sa fie inchisa Bank of Cyprus? Nu cumva a fost sufocata de retragerile de depozite (bank run) in urma declaratiilor iresponsabile ale bancherilor?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-01 17:58

Bancherul.ro este de parere ca inchiderea intempestiva a Bank of Cyprus, dupa ce ministrul Finantelor din Cipru, Michalis Sarris, declarase vineri ca va fi vanduta in timp, si nu la orice pret, survine dupa declaratiile iresposabile ale reprezentantilor BNR si ai unor bancheri, precum si a modului superficial in care BNR a tratat aceasta problema.

BNR este pe punctul de a se confrunta cu prima criza bancara reala din Romania ultimilor ani, odata cu inchiderea sucursalei Bank of Cyprus, fenomen de a carui gravitate pare a nu fi constienta, intrucat ar putea duce la un fenomen de contagiune foarte periculos.

Probabil ca in urma unor declaratii deloc linistitoare pentru deponenti venite chiar de la guvernatorul Mugur Isarescu, care declara saptamana trecuta ca unii oameni au inceput sa-si sparga depozitele, Bank of Cyprus, ai carei clienti sunt in principal mari companii, s-a confruntat cu retrageri masive de bani, motiv pentru care a trebuit sa fie inchisa.

Mai ales ca, dupa cum au declarat reprezentantii BNR, banca era solvabila si nu avea probleme de functionare.

Fireste ca ar fi ideal sa se gaseasca un cumparator pentru banca, astfel incat aceasta sa nu intre in faliment, dupa cum spun si reprezentantii BNR, iar cel mai probabil Piraeus Bank va fi rugata sa salveze situatia, cum s-a intamplat si in Grecia.

Este insa incredibil modul in care BNR a tratat aceasta criza: cu atatea declaratii iresponsabile si deloc incurajatoare pentru deponentii atat de sensibili si speriosi, cum insusi guvernatorul Isarescu spune despre investitori, citandu-l pe Keynes.

Daca am fi fost in locul BNR, am fi dat cel putin o declaratie oficiala, un comunicat, in urma crizei din Cipru, pentru a-i linisti pe clientii bancilor cipriote din Romania.

Mai mult, am fi luat masuri astfel incat sa nu fie nevoie ca sucursala Bank of Cyprus sa fie inchisa atat de brusc si socant, fireste, pentru toti clientii bancilor din Romania, nu doar pentru cei ai bancilor cipriote si din alte tari cu probleme, ca sa nu mai speculam si noi.

Mai ales ca, dupa cum spuneau reprezentantii BNR, cele doua banci cipriote au numai 1,5% din activele sistemului bancar, asadar fi fost destul de usor de administrat.

Faptul ca Bank of Cyprus a trebuit inchisa peste noapte este un esec al BNR in administrarea unei crize bancare ce izbucnise in Cipru de cateva saptamani, dar a carei efecte au fost tratate cu mult prea mare lejeritate si iresponsabilitate in tara.

De ce trateaza BNR atat de iresponsabil criza bancilor cipriote din Romania?!

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii