BANCI | Educatie financiara

Cum ne pacalesc bancile cu dobanzi la credite mai mici decat in realitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-12 07:44


Cat de greu se schimba „naravul” unor banci in a-si pacali potentialii clienti cu dobanzi la credite mai mici decat cele normale! Chiar si dupa o criza in care am vazut cu totii, cei care au avut ochi sa vada, cat de paguboasa poate fi aceasta strategie de comunicare si marketing, atat pentru clienti, cat si pentru banci si pentru public in general.

Cateva banci mari au anuntat recent promotii la creditele de nevoi personale in lei, intrecandu-se in a afisa dobanzi cat mai mici, in contextul in care „taticul” Mugur Isarescu le certase recent ca nu au scazut suficient de mult costurile imprumuturilor, in timp ce la depozite au exagerat.

Cum a pacalit BRD ziaristii

Dupa ce BCR si Banca Transilvania au anuntat ca acorda promotional, pana la finalul anului, credite cu dobanzi mai mici, a venit si randul BRD, care a emis un comunicat in acest sens. In acesta se arata ca este vorba de o promotie cu dobanda fixa de 6,5%, care scade cu 10% pentru clientii care isi incaseaza salariul la banca. In paragraful urmator al comunicatului se spune: „Dobanda anuala efectiva propusa de BRD in cadrul promotiei este de 13,23%”, dupa care se pune o steluta care duce, in subsolul comunicatului, la un exemplu de calcul al ratei unui credit de 15.000 de lei, cu veniturile incasate la BRD.

Ziarele si site-urile financiare au inteles din acest comunicat ca dobanda nominala al creditului BRD este de 6,5%, iar DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care arata costul total al creditelor, adica dobanda nominala plus comisioane, este de 13,23% (Conso.ro) sau chiar 13,1% (Ziarul Financiar).

De fapt, DAE de 13,23% este valabila doar pentru creditele acordate celor care-si incaseaza salariul la BRD, care au o reducere de dobanda de 10%, dupa cum ne-au precizat reprezentantii bancii.

Iar DAE in cazul creditelor standard, cu dobanda de 6,5%, pentru clientii care nu au salariul la BRD, se ridica la 14%.

Nu ar fi fost firesc si corect pentru BRD, fata de clienti si mai ales fata de sine, sa arate DAE atat pentru dobanda cu reducere de 10% cat si pentru cea standard? Ar fi evitat astfel scrierea acestui articol, dar mai ales senzatia pe care o incearca cineva care, vanzand in comunicate si reclame o dobanda de 13%, afla atunci cand merge la banca ca de fapt este vorba de 14%.

"Cel mai ieftin credit" al Bancii Transilvania ar fi trebuit sa aiba steluta

La randul sau, Banca Transilvania nu s-a dovedit deloc corecta cu publicul atunci cand a anuntat, recent, ca are „cel mai ieftin credit de nevoi personale de pe piata”.

Acest „cel mai ieftin credit”, cu o dobanda fixa de 9,7% si DAE de 10,17%, este acordat insa doar celor care-si incaseaza salariul la banca, asadar aceeasi stratagema ca in cazul BRD.

Dobanda standard, valabila pentru clientii noi, este cu un punct mai mare, de 10,7%, iar DAE ajunge la 11,75%, nefiind deloc cea mai ieftina in acest caz, existand banci, precum Volksbank sau Carpatica, cu dobanzi mai mici la creditele standard de acelasi tip.

Banca ar fi trebuit, asadar, sa precizeze ca "cel mai ieftin credit" este valabil doar pentru cei care vireaza salariul in contul bancii.

Vezi continuarea

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii