BANCI | Educatie financiara

Cum a dat peste cap creditul in valuta controlul cererii agregat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-09 21:11

Mugur Isarescu: “Care era marea noastra ingrijorare atunci (inainte de criza) si o repet pentru ca tin minte ca am spus-o de zeci de ori presei: ca pe masura ce noi trebuia sa reactionam cu politica monetara in combaterea inflatiei, toate eforturile noastre de control a cererii agregat erau date peste cap pentru ca cererea agregat crestea vertiginos via creditul in valuta. Acolo resursele pareau nelimitate, intr-o piata aproape virgina pentru consum, romanii voind si ei, in sens pozitiv, si frigider si calculator si televizor cu plasma si masina.”

“In optiunea dintre creditul in lei si cel in valuta acesta din urma era mai ieftin iar intrarea de capital iti aprecia cursul si e greu sa te lupti cu valuri-valuri de intrari de capital, cand aveai sentimentul ca acest credit in valuta era si mai ieftin. A fost o perioada foarte grea pentru noi.”

Inflation targeting-ul din Romania, un light Marlboro

Mugur Isarescu: “S-a dat odata o cifra, ca am comparat 10 miliarde de euro ca sa oprim sau sa atenuam aprecierea leului, dar am declarat public, comparativ cu Polonia, ca nu suntem pentru free-floating (evolutia libera a cursului de schimb, fara interventii ale bancii centrale) intr-o perioada in care sentimentul (muudul :) a fost expresia folosita de guvernator) international era complet schimbat.

Inainte de 2007 nu se vorbea de reglementare ci de piete libere, era altceva, alta atmosfera. N-am luat aceste decizii usor, au fost discutii aprinse: este compatibila tintirea inflatiei cu managed floating? Multi au spus nu, pentru ca si cartile despre inflation targeting erau vizate: 80% spuneau free-floating iar 20% spuneau ca se poate si altfel. Si am definit tintirea inflatiei din Romania ca fiind un light Marlboro sau un inflation targeting mai slab, ca sa-l departajam de celalalt."

Cum ne-am fript cu o reglementare singulara

Mugur Isarescu: “Am apelat si la masuri neortodoxe: n-am mai sterilizat banii din piata. Nu numai pentru ca ne aduceau pierderi enorme, pentru ca pierderile unei banci centrale sunt pana la urma deficite bugetare, nu sunt floare la ureche. Dar pentru ca sterilizand si tinand dobanzile din piata la nivelul dobanzilor noastre de politica monetara incurajam si mai mult intrarile de capital, inclusiv capitalul speculativ.

Deci avem ceva contributii la lupta impotriva creditului in valuta si am avut discutii si la Banca Centrala Europeana, dar de data aceasta trebuie sa fac o marturisire.”

Bancile s-au dovedit mai destepte decat reglementatorul, asa incat am spus la Frankfurt: fara arbitraj de reglementare

Mugur Isarescu: “La dezbaterea despre creditul in valuta de la Frankfurt, noi am spus un singur lucru: fara arbitraj de reglementare. Sau peste tot sau deloc. Pentru ca noi ne-am fript cu o reglementare intr-o piata care se doreste singulara, ne-am fript cu o reglementare singulara, care nu rezista. Bancile, trebuie sa o recunoastem, sunt mai destepte decat reglementatorul. Vedeti ce parere buna am despre bancile comerciale :).

In consecinta, veti vedea saptamana viitoare ca ceea ce facem noi este o bucatica din ceea ce face intreaga Europa. Este un mesaj important daca Mediafaxul poate sa-l surprinda :) si sa inteleaga ca ceea ce face BNR nu mai sunt restrictii, se numesc altfel: asta este lumea in care traim.”

Nu suntem pentru o reglementare excesiva a sistemului bancar

Mugur Isarescu: “Si daca tot suntem aici, dati-mi voie sa-mi spun parerea despre aceasta disputa veche de 40 de ani: reglementare versus dereglementare. Punctul de vedere al BNR, si confirm asta in numele intregului consiliu de administratie, este ca reglementarea trebuie sa fie adecvata si comprehensiva, deci sa cuprinda o arie intreaga ca sa nu genereze arbitraj ca sa nu spun speculatii intre diversele diferentieri.”

“Nu suntem pentru overregulations, o reglementare excesiva a sistemului bancar sufoca pur si simplu activitatea bancara si activitatea de intermediere financiara si mai ales inovarea si eficienta. Dar pe de alta parte o reglementare insuficienta nu poate sa fie compatibila cu activitatea bancara pentru ca activitatea bancara este o activitate cu o probabilitate mare de risc.

“Dintre toate definitiile despre ce este o banca cel mai mult imi place aceasta: este o institutie care se ocupa cu activitati care incumba riscuri. Ea se uita in viitor, de aceea da credite. Dar de unde sa stie un creditor daca viitorul este bun sau rau, daca proiectul este solvabil sau nu?, pentru ca depinde de atatia factori.”

“Asadar banca isi asuma niste riscuri, dar nu risca numai cu banii proprii, face risc cu banii altora si aici vorbim de riscuri sistemice. In aceste conditii, activitatea bancara trebuie sa fie reglementata. O reglementare insuficienta permite excesele, ajunge la riscuri sistemice si prabusiri financiare care pot sa fie catastrofale pentru umanitate in general.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii