BANCI | Stirea Zilei

Cu ce carduri de debit mergem in strainatate: topul celor mai mici comisioane la ATM-urile bancilor din alte tari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-14 22:26

Atunci cand calatorim strainatate este mult mai convenabil si sigur sa folosim unui card de debit, in loc sa ne tixim portofelul cu bani pe care riscam sa-i pierdem sau sa ne fie furati. Cu un card putem plati in orice loc unde exista un POS, adica in magazine, la benzinarii, la hoteluri, restaurante, taxiuri sau metrou, fara plata vreunui comision, la fel ca in tara.

Un alt avantaj al cardului este ca putem retrage cu el, de la orice bancomat din strainatate, oricand si orice suma de bani dorim, in valuta tarii respective, chiar daca folosim un card in lei. Conversia valutara se efectueaza automat, la cursul organizatiilor de carduri Visa sau MasterCard, apropiat de cel al BNR, sau cu un comision in jur de 2-3% perceput de banca emitenta a cardului.

Dar atunci cand ne aflam in strainatate si vrem sa retragem cu cardul de debit o anumita suma de bani de la bancomatele bancilor din respectiva tara, trebuie sa stim ca vom plati comisioane in general duble fata de cele pentru retragerile de la bancile din Romania.

Astfel, daca folosim un card de debit in Romania pentru a scoate o anumita suma de bani, la bancomatele bancii care a emis cardul platim in medie un comision de 0,2%, existand banci care ne permit retrageri gratuite, iar daca retragem bani de la alte banci romanesti, comisionul mediu e de 0,5% plus 2,5 lei.

Cand ne aflam insa in alte tari, comisionul pentru retragerea de bani de la ATM-urile bancilor straine se dubleaza: 1% sau chiar 1,5% la unele banci.

Cardul BRD este cel mai scump

Astfel, cel mai mare comision pentru retragerile de bani din straintate este cel aferent cardurilor BRD: 1.5% plus 10 lei. Ceea ce inseamna ca daca retragem 1000 de lei, comisionul va fi de 25 de lei.

Pe de alta parte, cele mai ieftine carduri pentru utilizarea in strainatate sunt cele ale Bancii Transilvania (1% plus 2,5 lei), Bancpost (1% plus 2 lei) si Intesa (0,5% plus 2,5 lei).

Utilizatorii cardurilor de debit Raiffeisen platesc la ATM-urile din strainatate un comision de 1% plus 2,5 euro (11 lei) pentru fiecare retragere de numerar.

La cardurile BCR, comisionul este mai mic: 1% plus 6 lei. Putem plati si mai putin, adica la fel ca la ATM-ul BCR (0,25%) daca utilizam un bancomat al unei banci care face parte din acelasi grup cu BCR, respectiv Erste Bank, care are subsidiare in Austria si in alte tari din zona, precum Ungaria, Cehia sau Slovacia.

Si UniCredit ofera utilizatorilor cardurilor emise de banca posibilitatea sa retraga bani la bancomatele din strainatate apartinand subsidiarelor grupului la aceleasi costuri ca in tara, respectiv 0,2%. In schimb, pentru retragerile de la alte bancomate, comisionul este de 1,5% plus 7 lei.

Cel mai mare comision de acest tip este perceput de Banca Italo-Romena: 2% plus 4 lei.

Comisioane la retragerea unei sume de 1000 de lei de la un bancomat din strainatate:

1. Banca Transilvania: 12,5 lei

2. BCR: 16 lei

3. ING Bank: 20 lei

4. OTP Bank: 20 lei

5. Credit Europe Bank: 20 lei

6. Raiffeisen Bank: 21 lei

7. ProCredit Bank: 21 lei

8. UniCredit Tiriac Bank: 22 lei

9. Banca Italo-Romena: 24 lei

10. BRD: 25 lei

Comentarii

client intesa
Intesa San Paolo
La Intesa San Paolo ai comision 0 la orice retragere din strainatate, cu pachetul EXCLUSIV.

adrian matea
cursuri valutare
Comparati va rog, de curiozitate, cursurile valutare de la BCR si Intesa Sanpaolo. 28.10.2013. BCR=cei mari mari hoți BCR EUR 4,3750 4,5150 USD 3,1450 3,3050 Intesa EUR 4.3932 4.4750 USD 3.1756 3.2495



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii