BANCI | Interviu

Cristian Popa, BNR: Decizia S&P este fara precedent pentru un stat membru al UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-28 19:06

Decizia de scăderea a ratingului României sub pragul de investment grade este fără precedent pentru un stat membru al UE, în condiţiile în care S&P a coborât calificativele altor ţări, ca Letonia sau Lituania, dar le-a păstrat în categoria investment grade, a spus viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"România şi Bulgaria se aflau deja la limita inferioară a nivelului de investment grade. În cazul Letoniei şi Lituaniei, agenţia de rating a făcut pasul în jos, dar le-a păstrat la categoria investment grade. Nu am avut acest precedent până acum", a spus Popa.

El a adăugat că anunţul agenţiei S&P nu face deloc referire la statutul de membru al Uniunii Europene (UE) a României, care este foarte important.

"Umbrela UE nu îţi dă protecţie absolută, dar îţi dă acces la fonduri structurale pentru proiecte viabile. În plus, există diferite modalităţi de coeziune", a spus Popa.

"În plus, după 13 octombrie, există un angajament al şefilor de stat şi guverne din UE pentru asigurarea integrităţii sistemului bancar", a menţionat viceguvernatorul, care a adăugat că, în acest sens, riscurile pentru sistemul bancar al României sunt mult mai reduse faţă de sistemele bancare ale statelor din afara UE.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat, luni, că a coborât cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile în valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', şi pentru creditele în lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finanţare.

În schimb, agenţia a menţinut ratingul 'A-3' pentru împrumuturile în lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer şi convertibilitate a fost coborât la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectivă negativă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii