BANCI | Stirea Zilei

Creditele Prima Casa au avansat cu 40%, insa creditele imobiliare standard, fara garantia statului, au crescut de zece ori mai mult!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-17 17:37

Creditele Prima Casa au crescut cu 40% in prima jumatate a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar creditele imobiliare standard, fara garantia statului, au avansat intr-un ritm de zece ori mai mare, cu 400%, arata statisticile.

FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri), institutia care garanteaza in numele statului jumatate din valoarea unui credit Prima Casa, a anuntat astazi ca a acordat in prima parte a acestui an peste 15.600 de garantii, in valoare de 1,3 miliarde lei, ceea ce inseamna ca volumul total de credite Prima Casa a fost de 2,6 miliarde lei, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Conform statisticilor BNR, volumul total de credite imobiliare acordate de banci, inclusiv cele Prima Casa, a crescut in prima jumatate a anului cu un ritm de aproape 100%, asadar s-au dublat, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, de la 2 la 4 miliarde lei.

Asta intrucat creditele imobiliare standard, fara garantia statului, au avut o crestere fulminanta, de peste 400%, de la doar 250 milioane lei in iunie 2014 la 1,4 miliarde lei in iunie 2015, asadar de 5 ori mai mult (vezi graficul).

In consecinta, ponderea creditelor Prima Casa in totalul creditelor imobiliare acordate de banci a scazut cu aproape 20 de puncte procentuale pe parcursul ultimului an, de la 87% in iunie 2014 la 65% in iunie 2015. (BNR nu a publicat inca statisticile aferente lunii iunie, astfel ca am estimat valoarea acestora la 800 milioane lei, un nivel mai redus decat in luna precedenta, mai, cand au fost de 880 milioane lei, asadar datele nu pot avea o eroare prea mare.)

Avansul important al creditelor imobiliare standard certifica faptul ca, pe de o parte, bancile sunt dispunse sa-si asume mai multe riscuri si sa acorde tot mai multe credite fara garantia statului, in timp ce romanii profita de costurile creditelor la minime istorice, de pretul inca redus al caselor, dar si de cresterea veniturilor disponibile.

Statistici privind creditele Prima Casa

FNGCIMM mai precizeaza urmatoarele, in privinta creditelor Prima Casa:

"În topul pe județe, în funcţie de numărul garanţiilor acordate, conduce în continuare Municipiul Bucureşti cu 27,01% din total, urmat de județul Ilfov cu 14,83% , Cluj cu 6,47%, Timiş cu 6,28 %, județele Brașov, Iași, Constanța şi Sibiu înregistrând procente cuprinse între 3-5 % fiecare (distribuția pe județe a garanțiilor acordate poate fi regăsită în tabelul anexat).

Din analizele statistice efectuate, reiese că Programul Prima Casă a fost accesat cu preponderență de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, care au preferat achiziționarea apartamentelor de două camere. 

Plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casa este de circa 978 milioane lei, sumă ce include și circa 18 milioane lei, destinată pentru garantarea creditelor în vederea achiziţiei sau construirii unei locuinţe de către persoanele fizice cu cetăţenie română care locuiesc în străinătate - componenta diaspora a Programului. 

De la începutul Programului Prima Casă, în anul 2009 și până la data de 15 iulie 2015, FNGCIMM SA a acordat peste 148.500 de garanții, în valoare de circa 2.800 milioane euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5.640 milioane euro.

Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.024 Euro. 

Credite prin Programul Prima Casă, cu garanții acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la următorii finanțatori: BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, OTP Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank, Creditcoop S.A." 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii