BANCI | Stirea Zilei

Creditarea creste in acelasi ritm cu economisirea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-11-28 20:17

Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Concret, in perioada iulie-septembrie 2023, valoarea creditelor nete din portofoliile bancilor a avansat cu 2%, echivalentul a peste 13 miliarde de lei, pana la un total de 412 miliarde lei.

In paralel, depozitele din conturile bancare au crescut cu 2,2%, echivalentul a 13,2 miliarde lei, valoarea totala a acestora fiind de 600 miliarde lei.

Raportul credite/depozite s-a mentinut stabil in trimestrul trei al anului la 68%, fiind in scadere fata de anul precedent, de la 73%, ceea ce inseamna ca depozitele s-au inmultit mai mult decat creditele. Ceea ce inseamna ca, in medie, sistemul bancar se finanteaza din banii clientilor pentru a acorda altora credite.

Si indicatorii de profitabilitate ai bancilor sunt in crestere trimestriala: ROE de la 1,88% la 1,91%, iar ROA de la 21,11% la 21,25%, ceea ce le-a adus bancilor un nou profit record net de 10,4 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2023.

Criza nu se vede in cifrele sistemului bancar: provizioanele pentru riscul de credit sunt in crestere moderata, la 8,1 miliarde lei, de la 7,9 miliarde lei in trimestrul anterior, in timp ce rata creditelor neperformante a scazut la 2,61% in septembrie, de la 2,65% in iunie.

Vezi aici alti indicatori ai sistemului bancar

Taguri: Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  Clubul Bancherilor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii