BANCI | Stirea Zilei

Conflictul de munca la BCR a fost declansat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-07 18:19

Comunicat al Federatiei Sindicatelor Independente din BCR:

I. POZITIA FEDERATIEI SINDICATELOR INDEPENDENTE DIN BANCA COMERCIALA ROMANA FATA DE COMUNICATELE BCR

II. RASPUNSUL BCR TRANSMIS ASTAZI FSIBCR A DECLANSAT CONFLICTUL DE INTERESE! NICI O REVENDICARE A SALARIATILOR NU A FOST ACCEPTATA

I. Avand in vedere comunicatele BCR transmise presei referitoare la situatia actuala existenta la nivelul bancii, considerand ca este obligatoriu sa fie clarificate unele aspecte cuprinse in aceste comunicate dar si pentru a evita interpretarile cel putin eronate, Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana intelege sa faca urmatoarele precizari :

In mod intentionat si tendentios se vehiculeaza o informatie referitoare la “oferta generoasa” pe care salariatii au refuzat-o, refuz care a starnit “uluire” in randurile conducerii BCR, omitand sa se precizeze urmatoarele:

a) aceasta oferta nu are nici o legatura cu actuala negociere anuala obligatorie;

b) oferta amintita de BCR a fost facuta anul trecut, in perioada de valabilitate a contractului colectiv de munca, in incercarea de a elimina si modifica unele clauze ale respectivului contract.

Anul acesta BCR nu a inteles nici macar sa demareze negocierile pentru contractul colectiv de munca in timp útil, asa cum se intampla de obicei si in concordanta cu dispozitiile legale, negociere care ar fi trebuit sa demareze la inceputul lunii Ianuarie 2011.

Sindicatul, luand act de aceasta atitudine, a invitat BCR la negociere astfel incat abia in data de 31 ianuarie 2011 a avut loc prima intalnire. Odata cu invitatia la negocieri sindicatul a transmis si revendicarile salariatilor care se rezumau la a pastra in contractul colectiv de munca drepturile castigate.

BCR nu a facut nicio propunere salariatilor si mai mult, a solicitat permanent sa fie eliminate, reduse sau suspendate drepturile castigate ale salariatilor. Aceasta pozitie si-a mentinut-o pana in data de 03.03.2011 cand a comunicat sindicatului ca nu este de acord cu nimic din ce revendica salariatii, raspuns care practic a creat premisele declansarii conflictului de interese.

Salariatii sunt singurii care, in cadrul negocierilor colective desfasurate in ultimii ani, au dat dovada de intelegere si au acceptat urmatoarele:

a) in anul 2009 au acceptat sa fie suspendate drepturile cuprinse in contractul colectiv de munca pe urmatorii 2 ani (2009 si 20101) referitoare la bonusurile legate de performanta bancii, sa fie suspendata obligatia angajatorului de a contribui la un fond de pensii privat in limita a 200 EUR/an/salariat, sa fie suspendata executarea clauzei privind indexarea cu 50 % din indicele de inflatie comunicat de INS pentru fiecare an de referinta si inghetarea salariilor.

Prin acest accept salariatii au fost de acord sa traverseze o perioada de austeritate de dói ani in care nu au beneficiat de toate drepturile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil iar salariile nu au fost majorate sau indexate;

b) in anul 2011 , desi initial salariatii au solicitat mentinerea activa a drepturilor castigate, pe parcursul negocierilor au inteles sa-si reduca revendicarile si au acceptat chiar si doua propuneri ale BCR desi acestea ii pun intr-o situatie inferioara : suspendarea si pe urmatorii 2 ani (2011 si 2012) a obligatiei angajatorului de a contribui la un fond de pensii privat in limita a 200 EUR/an/salariat si modificarea schemei de plati compensatorii aferenta situatiilor de concediere pentru motive neimputabile salariatilor (reducerea de posturi – concediere individuala sau colectiva).

A fost o noua dovada ca salariatii sunt intelegatori si flexibili in comparatie cu BCR care permanent nu a urmarit decat eliminarea, reducerea sau suspendarea unor drepturi ale salariatilor.

Suspendare care produce acelasi efect asupra salariatilor: beneficii ZERO in urmatorii 2 ani.

Oferta la care face trimitere permanent BCR a fost facuta salariatilor anul trecut, pe parcursul executarii contractului colectiv de munca si cand, prin intermediul unei proceduri facultative, a solicitat salariatilor ca in schimbul unor majorari salariale cu 2 % incepand cu aprilie 2011 si 5 % in anul 2012 sa fie eliminate din contractul colectiv de munca celelalte drepturi esentiale ale salariatilor.

Aceasta a fost o oferta – pachet , cu termen limita de acceptare, cu elemente ce nu puteau fi negociate in interiorul pachetului , atitudinea BCR fiind una de forta si de impunere a principiului “take it or leave it “.
Motivele principale pentru care salariatii au refuzat aceasta”oferta generoasa” sunt legate de nerespectarea principiilor negocierii colective si ale dialogului social, de incercare a BCR ca prin forta sa impuna eliminarea drepturilor castigate din contractul colectiv de munca si a unei noi perioade de 2 ani de austeritate ce ar trebui sa fie traversata (in 2011 si 2012) in conditiile in care veneau dupa alta perioada asemanatoare acceptata la solicitatea presedintelui executiv al bancii din anul 2009.

Acceptarea salariatilor a avut la baza speranta ca intelegerea de care au dat dovada va fi recunoscuta in mod corespunzator in anul 2011, cand nu au facut decat sa solicite mentinerea drepturilor casigate.
Din pacate , BCR nu a acceptat niciuna dintre revendicarile salariatilor si a solicitat permanent eliminarea, reducerea sau suspendarea drepturilor salariatilor si pentru urmatorii 2 ani, solicitari inacceptabile pentru salariati si care i-au adus in situatia de a protesta (pichet, greva japoneza) si a unui potential conflict de interese.

Cat despre grija si responsabilitatea sociala a BCR, in calitate de angajator, fata de salariati, despre ce se intampla in raporturile de munca care se dezvolta si se desfasoara la nivelul bancii si situatiile in care , direct sau indirect, s-au facut si se fac presiuni asupra salariatilor in incercarea de a le suprima dreptul de a se manifesta in cadru legal si constitutional, o sa analizam si daca va fi cazul, o sa revenim cu precizarile necesare.

II. Referitor la negocierea contractului colectiv de munca, raspunsul de BCR de astazi, 7.03.2011, la Sesizarea FSI BCR referitoare la existenta premiselor declansarii conflictului de interese, inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute, a declansat conflictul de interese. Raspunsul a fost unul negativ, niciuna dintre ultimele revendicari ale salariatilor nefiind solutionata.

Potrivit dispozitiilor legale, vom inregistra conflictul de interese la institutia competenta (Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti) si vom solicita asigurarea concilieri ca singura etapa obligatorie de solutionare a acestui conflict.
Daca nici in cadrul procedurii de conciliere nu se va ajunge la un acord (cel mult 7 zile) vom hotari impreuna cu membri de sindicat pe care ii reprezentam oportunitatea si detaliile unei greve.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii