BANCI | Stirea Zilei

Clauzele abuzive din contractele de credit, pe intelesul tuturor: Dobanda de referinta a bancii si modul ei de calcul ar fi trebuit cunoscute de clienti. Judecatorii nu sunt de aceeasi parere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-03 09:50

Una dintre prevederile contractelor de credit apreciate drept clauze abuzive de avocatii clientilor bancilor este dobanda variabila a bancii, care intra in vigoare dupa o perioada de 6 sau 12 luni, mai mare decat dobanda fixa platita in primii ani, care era de regula una promotionala, practicata de banci in goana lor dupa atragerea a cat mai multor clienti.

Multe credite s-au acordat in perioada 2007 si 2008, inaintea crizei, cand lumea avea si bani si rate mici la credite, datorita acelor dobanzi promotionale, care insa erau valabile doar 6 luni sau un an, adica exact pana in momentul in care a venit criza, moment in care oamenii s-au trezit si fara bani si cu rate mai mari la credite.

Aceasta situatie, favorizata si de modificarile OUG 50/2010, a reprezentat un filon de aur pentru avocati, dupa cum recunoastea chiar unul dintre cei care au ajuns celebri datorita proceselor colective dintre clienti si banci. Ei au speculat aceasta situatie, reclamand faptul ca majorarea dobanzilor ar fi fost abuziva, in principal pentru ca dobanzile variabile ale bancilor nu erau cunoscute de catre clienti, iar modul lor de calcul nu era transparent.

Este adevarat ca, in unele cazuri, precum cel al BCR, netransparenta dobanzii variabile a permis bancii sa o majoreze, probabil, nejustificat, desi indicele Euribor, care intra in calculul dobanzii variabile, scazuse abrupt dupa criza.

In alte cazuri insa, precum cel de fata, banca nu a majorat dobanda variabila, sau cel putin clientul nu a reclamat acest fapt. Problema clientului acestei banci, Banca Romaneasca, este faptul ca nu si-a mai putut achita ratele dupa ce a expirat dobanda promotionala, mai mica decat cea variabila a bancii, care a intrat in vigoare dupa 6 luni, in martie 2009, adica exact dupa venirea crizei.

El a cerut judecatorilor sa constate ca dobanda de referinta a bancii este abuziva, intrucat atat valoarea ei, cat si modul de calcul, nu i-au fost comunicate la incheierea contractului. Un motiv justificat, dupa parerea noastra, intrucat clientul trebuia sa stie cat va plati ulterior, dupa expirarea perioadei cu dobanda promotionala. Nu inseamna ca daca ar fi stiut, nu ar mai fi luat creditul - oamenilor nu prea le pasa atunci cat costa creditul, pentru ca erau siguri ca veniturile le vor creste in permanenta - dar, corect ar fi fost ca pretul creditului sa fie cat mai transparent, inca de la inceput.

Nu de aceeasi parere au fost si instantele care au judecat acest caz. Toate cele trei instante care au judecat acest caz, inclusiv Inalte Curte de Casatie si Justitie, care a dat decizia irevocabila in favoarea bancii, au apreciat ca banca nu era obligata sa-i comunice clientului valoarea dobanzii variabile si modul ei de calcul, fiind suficient ca acesta a fost constient de faptul ca dobanda se va modifica. Cu aceasta abordare nu putem fi de acord, dupa cum am spus, intrucat orice client trebuie sa stie de la inceput, macar orientativ, care va fi dobanda dupa 6 luni sau 1 an.

Judecatorii au apreciat insa ca a fost suficient pentru client sa stie ca dobanda i se va schimba, iar daca voia sa stie care este nivelul dobanzii variabile si modul de calcul, ar fi trebuit sa ceara asta bancii. O decizie destul de controversata, desi, dupa cum vom vedea, este irevocabila.

Care este problema cu creditul

Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr.7234/1285/2010 a emis, in februarie 2012, o decizie irevocabila in favoarea Bancii Romanesti, membra a National Bank of Greece (NBG), care a fost data in judecata de catre un client dupa ce acesta nu si-a mai platit integral ratele la un credit si a fost raportat la Biroul de Credit, motivand ca banca i-a majorat abuziv dobanda.

Este vorba de un credit in valoare de 37.000 de euro obtinut in septembrie 2008, in a carui contract se arata, la art.6, ca dobanda este fixa in primele 6 luni, dupa care clientul va plati dobanda variabila a bancii, compusa din dobanda de referinta a bancii la care se adauga marja fixa de 4,85%, dobanda fiind revizuibila in functie de evolutia dobanzii de referinta a bancii.

In contract se mai arata ca aceasta dobanda este comunicata prin intermediul graficului de rambursare, specificandu-se faptul ca imprumutatul renunta la orice reclamatie ulterioara cu privire la faptul ca aceasta metoda a fost nepotrivita si se considera ca a acceptat noul procent de dobanda.

Tribunalul a respins actiunea clientului bancii

Tribunalul Cluj a respins actiunea clientului, motivand ca aceste prevedere ale contractului nu sunt abuzive, deoarece reclamantul cunostea ca dobanda creditului are valoare fixa numai in primele 6 luni iar ulterior se aplica o dobanda variabila, avand posibilitatea reala de a solicita bancii sa-i comunice modul in care procedeaza la calcularea dobanzii de referinta si putand refuza incheierea contractului daca dupa verificarea acestor date considera ca acest contract nu corespunde nevoilor sale.

Tribunalul a mai precizat ca modificare nivelului dobanzii nu a fost unilaterala, deoarece reclamantul avea posibilitatea sa nu accepte nivelul dobanzii si sa restituie restul creditului sau sa accepte tacit aceasta modificare conform prevederilor contractuale.

Si Curtea de Apel da dreptate bancii

Clientul a contestat decizia Tribunalului, la Curtea de Apel Cluj, dar si aceasta instanta a dat dreptate bancii. Clientul bancii, au apreciat judecatorii, a fost constient de faptul ca dobanda fixa este valabila doar 6 luni iar ulterior se aplica dobanda variabila a bancii, ce urma sa se modifice in functie de referinta a bancii.

Iata cum au motivat judecatorii respingerea apelului:

“Curtea de Apel a respins susţinerile reclamantului referitoare la clauza abuzivă a dispoziţiilor contractuale şi a faptului că modificarea nivelului dobânzii nu este convenită de ambele părţi, constatând că aceste clauze contractuale au fost negociate în mod direct cu consumatorul potrivit art. 4 din Legea 193/2000 şi prin urmare, nu este o clauză abuzivă în sensul prevăzut de art. 1 alin. (3) din acelaşi act normativ.

Instanţa de apel a apreciat că prin aceste dispoziţii convenite de comun acord între părţi, reclamantul cunoştea că dobânda este fixă pe o perioadă limitată şi expres prevăzută şi este variabilă pentru restul perioadei, iar cu privire la modificarea dobânzii reclamantul a cunoscut faptul că dobânda de referinţă a băncii este modificată şi prin urmare, urmează a se modifica potrivit clauzelor contractuale şi dobânda variabilă stipulată în contract.

Astfel, s-a constatat că acordul reclamantului a fost dat atât la momentul încheierii contractului cât şi prin faptul că nu a înţeles să restituie restul creditului angajat în termen de 10 zile de la data notificării, acceptând astfel modificarea contractuală a dobânzii potrivit prevederilor art. 6 pct. 4.”

Clientul Bancii Romanesti a contestat si aceasta decizie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, motivand, printre altele, ca dobanda bancii se calculeaza fata de un singur element individualizat, si anume marja de 4,85%, dobanda de referinta a bancii fiind necunoscuta.

Instanta Suprema: nivelul dobanzii de referinta nu putea fi individualizat in momentul incheierii contractului

Instanta suprema a respins, la randul, sau, recursul clientului, motivand ca, desi in contract nu a fost indicat nivelul dobanzii de referinta a bancii, acesta nu putea fi individualizat in momentul incheierii contractului, fiind stabilit periodic in functie de anumite criterii, precum: “cheltuielile aferente constituirii rezervei minime obligatorii, cheltuielile aferente atragerii fondurilor, condiţiile dominante ale pieţei şi politica băncii de atragere a resurselor, precum şi alte criterii care ţin de activitatea specifică a unei instituţii de credit.”

O apreciere cel putin indoielnica, intrucat nivelul unei dobanzi se poate stabili, orientativ, si in momentul incheierii contractului, dovada stand modelele de contract de credit ale altor banci, in care, alaturi de dobanda fixa, se spune ca dupa perioada de dobanda fixa se va aplica dobanda variabila, care in acest moment este de ...%, insa se modifica periodic.

Cum motiveaza Inalta Curte de Casatie si Justitie faptul ca dobanda de referinta nu este abuziva:

“Este adevărat că în contract nu a fost indicat nivelul dobânzii de referinţă a băncii, însă această dobândă este reprezentată de dobânda cea mai bună pe care banca o practică în relaţia de creditare cu clienţii săi, constituind referinţa pentru toate produsele care se raportează la acest indicator. Dobânda de referinţă se calculează de către bancă periodic, având în vedere cheltuielile aferente constituirii rezervei minime obligatorii, cheltuielile aferente atragerii fondurilor, condiţiile dominante ale pieţei şi politica băncii de atragere a resurselor, precum şi alte criterii care ţin de activitatea specifică a unei instituţii de credit.

Astfel, cum corect s-a apreciat nivelul dobânzii de referinţă a băncii nu putea fi individualizat în momentul încheierii contractului, acest nivel fiind stabilit periodic în funcţie de anumite criterii. Deoarece băncile au stabilite criterii în funcţie de care calculează dobânda de referinţă, nu se poate susţine că obiectul contractului de credit sub aspectul dobânzii nu este determinabil.

În situaţia în care reclamantul avea îndoieli asupra acestui aspect putea solicita băncii să-i comunice modul în care se calculează dobânda de referinţă, însă la momentul încheierii contractului a acceptat clauzele contractului fără rezerve, fiind neîntemeiată susţinerea conform căreia obiectul contractului nu este determinabil, fiind respectată condiţia de validitate impusă de art. 948 pct. 3 C. civ.

Nici susţinerea conform căreia instanţa de apel nu s-a pronunţat asupra motivului referitor la conţinutul contractului respectiv la clauzele îndoielnice sau contradictorii făcând o greşită interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 978 şi art. 953 C. civ., nu poate fi reţinută, întrucât faptul că aceleaşi chestiuni de drept sunt reluate şi încadrate formal în motive de apel distincte, nu obligă instanţa să urmeze în considerentele hotărârii aceeaşi structură a expunerii cu atât mai mult cu cât instanţa de apel menţinând hotărârea fondului şi-a însuşit motivele de fapt şi de drept reţinute de prima instanţă.

De altfel, instanţa de apel în controlul exercitat a dat contractului de credit interpretarea corectă impusă printre regulile prevăzute de art. 978 şi art. 953 C. civ., neexistând îndoieli nici cu privire la consimţământul reclamantului şi nici cu privire la clauzele contractuale, reţinând corect că prin acordul reclamantului dat atât la momentul încheierii contractului cât şi prin acceptarea modificării contractuale a dobânzii potrivit prevederilor art. 6 pct. 4 când a înţeles să restituie restul creditului angajat în termen de 10 zile de la data notificării, reclamantul a cunoscut faptul că dobânda de referinţă a băncii este modificată şi prin urmare urmează a se modifica potrivit clauzelor contractuale şi dobânda variabilă stipulată în contract.”

Comentarii

Gabonezu
Vrajeala - Praf in Ochi
Toti judecatorii aceia sunt praf. Vai mama ei de justitie, nimic motivat pe lege, doar elucubratii parietale dreapta pivot stanga. Iata dovada ca de la un cap la altul pestele pute, dar pute rau. Motivarea ICCJ este halucinanta. Este prea flagranta acoperirea fraudei bancii. Rusine, piei satana!

Judecatorul Dutza
Transparenta DRV in spiritul OUG 50
In contractele camatarului wcr nu apare nicaieri precizat din ce este formata si calculata DRV, wcr a prezentat in instanta o adresa ca MODALITATEA DE CALCUL A DRV PENTRU PROCESE DESCHISE, adica ceva intern ... Daca esti judecator roman si nu partial austriac iti dai repede seama ca totul este abuziv, adica un act intern poate sa spuna ca DRV variaza in functie de nr. cutremurelor din Galati, de nr. accidentelor pe A2, daca era transparenta de ce nu apare scris negru pe alb in contracte ... Mai mult, wcr dupa primul an de dobanda fixa, in 2009, imi transmite adresa inregistrata ca DRV nu variaza in functie de euribor, ci este ceva intern, dar nu defineste, iar in februarie 2011 imi transmite prin adresa neinregistrata ca dobanda creditului variaza si in functie de euribor.. Pai cum vine asta bancherule, cand vrea camatarul e interna vreo 3 ani, cand vrea camatarul e si cu euribor, atentie sunt vreo 4 indici ca suntem clienti cu burta. Daca eu ma supar, de maine pot spune ca fac ceva pe wcr si Bnr fara penalitati...Mai intreaba, daca vrei maculatura dus/intors wcr contacteaza/ma pe adresa de email. Atentie la ICCJ la completul 6 si la promovata Dutza de la CAB Bucuresti, omul WCR si al Sovei..

Judecatorul Dutza
DRV la WCR
Pai cum nu este variabila bancherule dobanda, daca de 5 ani variaza intre 10,1 si 10,4, mai mult daca euribor sau unl din cei 4 indici din formula ajunge la valoarea 5 , atunci variaza intre 10,4 si 15,4 adica vreo 150 euroi in plus la contul si actiunile ERSTE ale lui Danila de la BNR, da din consiliul de admninistratie. Noi clientii WCR ramane sa speram ca euribor sa ajunga la minus 5 ca DRV sa varieze si pe doamna Sova de la NNDKP si Valeriu Stoica, stim noi de ce .....

Spartanul
300 de la Termopile
La pamant cu hotii, maestre Piperea ...

Ion T. Leaga
Uite dovada hotiei
Mei Bancherule spune la Nestor si BCR treaba asta: Anul 2008 (Euribor 5.47 -> Dobanda de Referinta a BCR 8.9), Anul 2009 (Euribor 0.98 -> Dobanda de Referinta a BCR 8.9). Adica scade Euribor cu 4.5pp, dar Dobanda interna ramane la aceeasi pozitie, desi este transparenta, independenta de vointa creditorului. In Septembrie 2010 BCR fura prevederile OUG 50 si transforma DRV in Euribor + Alta Marja Fixa, desi n-are prevedere legala in acest sens si nici intelegeri cu clientii. Datorita acestei ilegalitati Anul 2011 Septembrie (Euribor 1.742, DRV 9.542 - indicator nemaintalnit vreodata in istoria BCR cu aceasta valoare desi uita-te ca euribor este la 1/3 din cat era in 2008. Bacherule, ar trebui sa stii matematica, ca un bancher care nu stie este prost. Imi poti explica si mie schema asta la care marele Houdini ar ramane cu gura cascata? (2008) Euribor 5.47 -> DRV 8.9, (2013) Euribor 0.3 -> DRV 8.16. Adica Euribor scade cu 5.1 de data asta si DRV doar cu 0.8. Mare scamatorie! Si mai zici ca este legal. Ceva e putred in Danemarca, asa cum nici iarna nu-i ca vara. Clar abuz pe fata si manipulare indicator, desi legea spune altceva. Sa fi iubit! Multi ne-am prins cum sta cu hotia BCR. E prea pe fata omule.

Ion Ardeleanu
Arata-ne Formula Magica
Domnule, daca BCR este imaculata te rog sa postezi formula "Dobanzii de Referinta Variabila care se afiseaza la sediile BCR". Apoi sa face verificarile lunare pentru a vedea daca s-au incasat sumele abuziv sau nu. PREZINTA FORMULA DE CALCUL!!!!! Daca nu poti justifica sumele cu cifre esti un hot, un infractor. Cere asta BCR-ului. VREM TRANSPARENTA SA SE VADA. Ca BCR a respectat legislatia. Ca ne-a informat la semnare ce este DRV, ca este prezenta in contract si putem in orice moment sa o calculam. Pot pune pariu cu tine ca nu exista o formula. Ori daca nu exista avem o inselatorie aici. Iar locul infractorului este dupa gratii. RUSINE BCR!

Patrascu
judecatori de 2 lei care iau sacul cu bani
cine a judecat? ruxandra monica duta? cea care a terminat la propriu grupurile avocatului Piperea prin incalcarea legii si probelor? monica duta judeca desi avea credit la BCR, asta este tare, nu s-a recuzat. sau poate nela petrisor sau aurelia motea? toate cu credite la BCR si Volksbank grele? declaratiile de avere sunt publice. asta da justitie, mori cu legea in mana. manarie, dispret, favorizarea infractorului, caz de cedo lejer. la volksbank s-a ajuns la 60 de irevocabile la iccj, deja aici s-a pus batista pe tambal. ramane si pe restul, dar cu timpul.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii