BANCI | Interviu

Claudiu Cercel, BRD: Bancile romanesti nu se confrunta cu o criza de lichiditate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-13 22:09

Probabilitatea unei crize de lichiditate este aproape nulă în cazul României, în condiţiile în care rezervele de la BNR ale băncilor reprezintă 30% din activele sistemului bancar, a declarat vineri directorul general adjunct al BRD - SocGen, Claudiu Cercel.

"Rezervele de la BNR sunt echivalentul a 30% din activele sistemului bancar. Probabilitatea unei crize de lichiditate este foarte redusă, aproape nulă", a completat reprezentantul BRD.

El a completat că, pe piaţa valutară, există în continuare presiune din partea jucătorilor nerezidenţi, mai ales asupra dobânzilor pentru operaţiunile de tip swap.

"Piaţa de swap are preţuri foarte mari, iar aceste operaţiuni sunt foarte importante, deoarece reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care băncile îşi gestionează lichiditatea în lei şi euro. De exemplu, dacă la depozitele obişnuite din piaţa monetară, dobânzile plătite erau de 15%, la swap ajungeau la 20-25%. În perioada mai dificilă din octombrie s-a mers şi până la 50%, 60%, chiar şi 100%", a spus Cercel.

Directorul de la BRD a spus că, în contextul actual, marcat de deprecierea leului, gestionarea sistemului bancar a devenit tot mai complexă.

"Am avut clienţi care au început să se orienteze spre titluri de stat, ceea ce ne-a complicat gestionarea de lichiditate, deoarece companiile îşi anunţă intenţia cu foarte puţin timp înainte de cumpărare. Ieşirea banilor nu durează mai mult de două zile şi trebuie găsite metode să o acoperim", a exemplificat Cercel.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii