Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Ce trebuie sa stim despre plata in avans (rambursarea anticipata) a unui credit: exemplu de calcul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-05 08:02

Primul lucru care trebuie cunoscut este ca in timpul achitarii unui imprumut putem plati mai mult decat rata lunara, ceea ce se numeste rambursare anticipata sau plata in avans a creditului.

Iata raspunsurile la cateva intrebari esentiale privind rambursarea anticipata a unui credit:

Este necesara o suma minima pentru plata in avans?

Nu, se poate plati anticipat, adica in plus fata de rata lunara, orice suma de bani.

Pot plati oricand in avans?

Da, nu exista restrictii privind numarul platilor in avans sau a datei la care se poate face o plata.

Ce se intampla cu banii platiti in plus la rata lunara?

Pentru banii platiti in plus la rata lunara trebuie facuta o cerere la banca, in vederea rambursarii anticipate a creditului, ceea ce inseamna ca valoarea datoriei (soldul) se va reduce cu echivalentul banilor achitati suplimentar fata de rata lunara.

Daca nu se face cererea de rambursare anticipata, banii platiti in plus vor ramane in cont pana la data scadenta a urmatoarei rate.

Ce variante de rambursare anticipata exista?

Exista trei optiuni pentru rambursarea anticipata, in functie de optiunea aleasa:

1. Cu reducerea perioadei de creditare si rata neschimbata;

2. Cu scaderea ratei si aceeasi perioada de creditare;

3. O combinatie a celor de mai sus, adica atat scaderea perioadei de creditare, cat si a ratei lunare

Exista comisioane pentru rambursarea anticipata?

In cazul creditelor ipotecare/imobiliare, nu exista niciun comision pentru rambursarea anticipata.

Un astfel de comision se plateste doar in cazul creditelor de nevoi personale in lei cu dobanda fixa: 1% din suma rambursata anticipat, daca perioada ramasa de creditare este mai mare de un an si 0,5% daca a mai ramas mai putin de 1 an.

Care sunt prevederile legale privind rambursarea anticipata?

Creditele de nevoi personale, fara garantii imobiliare, sunt reglementate prin OUG 50/2010, in timp ce creditele de nevoi personale garantate cu ipoteci si creditele ipotecare sunt guvernate de OUG 52/2016.

In ambele legi sunt prevazute conditiile enumerate mai sus privind rambursarea anticipata a unui credit.

Cand e bine sa facem rambursari anticipate ale creditului

Rambursarea anticipata a unui credit este recomandata in orice moment, pentru ca diminueaza datoria totala a imprumutului.

Este cu atat mai bine cu cat rambursarea anticipata se face la creditele cu valori mari, pe perioade lungi, cum sunt creditele ipotecare.

Plata anticipata este mai eficienta in primii ani de creditare, cand valoarea dobanzii este mai mare, fiind aplicata la un sold mai ridicat al creditului.

Este recomandata rambursarea anticipata si in perioadele cu dobanzi ridicate, precum cea din prezent.

Care sunt efectele rambursarii anticipate? Cum se schimba graficul de rambursare a ratei?

In toate cele trei cazuri de rambursare anticipata, efectul este scaderea costului total al creditului, pentru ca se plateste dobanda pentru o valoare mai mica a imprumutului.

Suma economisita difera, in functie de varianta aleasa: este mai mare in primul caz, cand se diminueaza perioada de creditare si este mai mica in celelalte doua cazuri.

Exemplu de calcul pentru rambursarea anticipata a unui credit

Sa luam exemplul unui credit ipotecar in valoare de 250.000 de lei (50.000 de euro) cu o dobanda de 8% pe o perioada de 30 de ani si rata lunare egale, 1.834 lei. (vezi foto)

Costul total al acestui credit, dupa insumarea ratei de 1.834 de lei pe o perioada de 30 de ani (360 de luni) se ridica la 660.387 de lei.

Din acest cost total, dobanda reprezinta cea mai mare parte, adica 410.388 de lei.

Ce se intampla daca lunar platim in plus la rata 100 de lei

Sa vedem ce se intampla daca lunar platim in plus la rata 100 de lei, cu diminuarea perioadei de creditare.

Daca in fiecare luna achitam in plus la rata 100 de lei, adica in loc de 1834 de lei platim 1934 de lei, deci 36.000 de lei timp de 30 de ani, dobanda totala de achitat se micsoreaza cu 84.6674 de lei, perioada de rambursare scazand cu 5 ani, de la 30 la 25 de ani.

Ce se intampla daca lunar platim in plus 200 de lei la rata

Daca in fiecare luna achitam anticipat la rata 200 de lei, adica in loc de 1834 de lei, platim 2.034 de lei, costul creditului scade cu 136.647 de lei, iar perioada de creditare se reduce la 21 de ani.

Ce se intampla daca platim doar principalul pentru urmatoarea rata

Sa presupunem ca intr-o luna platim rata lunara, iar in plus platim si principalul la un credit.

Principalul reprezinta, conform graficului de rambursare, acea parte din rata lunara care se ramburseaza din credit, restul fiind dobanda. Valoarea dobanzii este mult mai mare (1.666 lei), pentru ca se aplica la o valoare (sold) mare a creditului. Soldul se va diminua pe masura ce achitam ratele, astfel ca implicit si dobanda va scadea, intrucat se va calcula pentru un sold al creditului tot mai mic.

Daca, de exemplu, intr-o luna platim atat rata lunara, 1.834 de lei, in exemplul nostru, plus principalul din luna urmatoare, adica 169 de lei, practic economisim valoarea dobanzii pentru respectivul principal, adica 1.666 de lei.

Sa nu credeti ca luna viitoare nu voi mai avea de platit decat principalul, 170 de lei, fara dobanda. Nu, pentru ca am mai ramas, totusi, cu un sold destul de mare al creditului, de 249.493 de lei, la care se aplica dobanda, insa aceasta va fi mai mica, dupa cum am vazut, cu 1.666 de lei, fata de situatia in care nu am fi achitat in avans acel principal de 169 de lei.

Dar daca platim in avans valoarea a 10 principaluri din rata?

Raspunsul este simplu: economisim de aproape 10 ori mai mult, adica 16.140 de lei. Cu alte cuvinte, platesc in avans 1.690 de lei si economisesc 16.140 de lei, de aproape 10 ori mai mult. In consecinta, si perioada de creditare scade cu 1 an.

Atentie! Calculul este facut pentru plata anticipata din primul an de creditare. Daca plata anticipata se face in urmatorii ani, economiile rezultate vor fi mai mici, intrucat valoarea dobanzii scade pe masura ce achitam ratele la credit.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  credite noi  credite online IFN-uri  banca  Educatie financiara  credite IFN  credite auto  credite Prima Casa  Eximbank  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

Comentarii

BUD Cristian
Rambursare anticipate
Bună treabă! Dacă în primii 7 ani avem dobândă fixă!? Dacă plătim 10 principaluri cu scădere perioadă, înseamnă că rămânem cu 6 ani dobânda fixă!?

Sorin
Primii 15 ani fixa
La un credit imboiliar pe 30 ani cu primii 15 ani rata fixa. Exista vreo posibilitate sa achitam o singura data anticipat principalul pe perioada primilor 15 ani cu rata fixa si apoi sa reluam achitarea creditului dupa cei 15 ani.

Simion Daniel
Da


Alexandru
Cerere prin telefon
Bună ziua. Se poate face cererea de plata anticipata cu scăderea perioadei și menținerea ratei telefonic? Suni la banca și le spui ca vrei sa achiți suma de... Multumesc. Aștept un răspuns.

Raluca dumitrescu
Rambursare anticipată
Buna ziua. Acum câțiva ani am avut un credit imobiliar prima casa pe 30 de ani. Dupa 7 ani am rambursat anticipat întreaga suma. Ajunsa acolo mi au arătat scadentarul, cu suma ramasa de plata. 7 ani am plătit doar dobanda Am întrebat si mi au spus ca nu se recalculează dobanda Nu mi se pare normal, eu am platit o dobânda pt folosirea banilor 30 de ani, nu pe 7 ani. Aveți idee, pot ataca banca? Mulțumesc frumos

Petre Olaru
Detalii rambursare anticipata rată
Bună seara! Am un credit pe 30 de ani. Plătesc 555 Ron rată,din care 80 de Ron este rata,restul dobada. As vrea sa știu,dacă plătesc anticipat,rata pentru luna viitoare, care va fi suma de platit în următoarea rată?? ( Mai plătesc dobânda,așa mult)? Mulțumesc anticipat

Ana Sabau
Rambursare anticipata care influenteaza cresterea dobanzii la imprumut prin programul Prima casa
Buna seara, Am achizitionat un apartment prin programul Prima Casa, care are teoretic rate lunare fixe. Dupa ce am rambursat anticipat a doua oara , cam dupa 10 ani de la luarea imprumutului, rata care era fixa , a crescut de la 147 la 180 euro. Inainte de rambursarea anticipata principalul era egal cu dobanda, iar acum e 60 Euro principalul si 120 dobanda. Oare este normala cresterea dobanzii la acest tip de imprumut -Prima Casa? Mai are rost sa rambursez anticipat la Cec Bank sau ma trezesc ca va creste din nou valoarea ratei? Multumesc!

Bighiu Ștefan
Vreau să închid credit prima casă mai repede....
Salut....am luat un apartament acum 13 ani prin prima casă cu credit pe 30 de ani și vreau să îl închid acum....din ce știu , în primii 5 ani banca de plată a oprit dobânda pentru toată perioada de 30 de ani.... dacă mă duc să plătesc acum , banca ar trebui să îmi recalculeze restul de sumă datorată?... mi-au spus că nu și că dacă achit mai devreme trebuie toată suma o să plătesc și 1% din soldul de la data respectivă....vb despre BRD

Vîjoi
Credit banca pe 30 ani
Buna ziua! Am un credit pe 30 ani in valoare de 150.000 Lei,primii 5 ani au trecut. Rata lunara este 960 lei,din care dobânda este 770 lei, iar rata principală este 190. Întrebarea este dacă pot scăpa de credit ,plătind anticipat rata principală de 190lei x numărul de luni rămase din credit( făcând cerere la banca cu reducerea perioadei)? Mulțumesc!

Hurfy
Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut
Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169ron iar dobanda 1660ron , seruos , locuiesc in spania 140.000euro oe 30 aniiar la rata de 435€ aprox 169€ e dobanda iar restul e scadenta din total adica din totalul ratei mai putin de 50% e dobanda si asts era in prima rata , in Romania din total 90% e dobanda si restul e scadenta din total?binenteles am rats fixa cu interes de 1%,Romania cu salarii si nivel mai scazut de trai insa cu pretul alimentelor si altor facilitati la acelasi pret ba chiar de multe ori mai mare decat aici dtori vanduti bancii si pielea ti-ar lua-o



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

 



 

Ultimele Comentarii