BANCI | Educatie financiara

Ce poti pati daca platesti cu cardul pe un site nesecurizat 3 D Secure

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-03 18:58

A platit cu cardul BRD pe internet, probabil pe un site nesecurizat (3 D Secure), iar hackerii i-au furat datele si i-au scos banii din cont. Asteapta de 2 luni sa primeasca banii inapoi de la BRD.

Cum a fost posibil acest lucru si de ce dureaza atat de mult sa-si recupereze banii de la banca? I-am intrebat reprezentantii BRD, care ne-au raspuns la cateva intrebari utile pentru cei care fac plati pe internet, astfel incat sa poata evita o astfel de situatie neplacuta.

Trebuie precizat ca in astfel de cazuri, recuperarea banilor poate dura mai mult timp, in functie de complexitatea cazului. Astfel, banca si organizatia de carduri (Visa, MasterCard) verifica mai intai daca in acest caz este vorba, intr-adevar, de un furt al datelor cardului, se stabilesc apoi circumstantele in care a avut loc, cu ajutorul autoritatilor (politia). In momentul in care se constata ca nu a fost vina utilizatorului de card pentru aceasta frauda, atunci acesta trebuie despagubit imediat de banca, potrivit legislatiei in vigoare.

- Care este procedura de rezolvare a acestor cazuri? Ce trebuie sa stie clientii care ajung in astfel de situatii?

BRD: In cazul in care clientii identifica operatiuni pe care nu le-au efectuat, trebuie sa anunte de urgenta banca emitenta a cardului in vederea blocarii acestuia si a depunerii formularelor specifice solicitate, necesare pentru analizarea situatiei semnalate.
Preventiv, este recomandata achizitionarea de servicii complementare cardurilor (mobile banking, internet banking), care sa informeze posesorii in timp real in privinta operatiunilor efectuate in conturile lor.

- Cat timp trebuie sa astepte acesti clienti pana sa poata utiliza din nou cardul?

BRD: Cardul este blocat in momentul anuntarii de catre client a bancii emitente, si nu mai poate fi folosit. Clientul are posibilitatea solicitarii unui nou card, iar pana la primirea acestuia poate accesa contul curent pentru a avea acces la disponibilitatile banesti.

- Cine plateste pentru banii furati de hacker?

BRD: In urma contestatiei primite de catre banca se fac demersurile necesare stabilirii imprejurarilor in care a fost posibila utilizarea cardului fara acordul posesorului. In functie de documentele si informatiile disponibile, se stabileste si raspunderea financiara pentru aceste operatiuni.
In analiza efectuata se porneste de la premisa ca posesorul de card este de buna credinta si nu a actionat cu neglijenta sau rea credinta.

- Cum a fost posibila clonarea cardului, din moment ce acesta a fost inrolat in sistemul 3D Secure?

BRD: De fapt nu vorbim despre o clonare a cardului, ci de utilizarea datelor inscrise pe acesta, fiind vorba de tranzactii in mediu virtual. In lumea virtuala exista o multitudine de comercianti/banci acceptante care nu au adoptat standardul 3D Secure si la care pot fi efectuate tranzactii fara parola suplimentara de securitate. In aceste situatii, posesorul de card este protejat din punct de vedere financiar, cu exceptia cazurilor de neglijenta.

Comentarii

Cristian
amanunte suplimentare
Procedura este identica la toate bancile din lume pentru acest tip de cazuri. Regulile sunt facute de organizatiile internationale de carduri si sunt acelasi pentru toate bancile emitente. Si atentie, nu banca emitenta il despagubeste pe posesorul cardului, ci organizatia de carduri (Visa, MasterCard, AMEX etc).

Cristian
si in plus
Perioada in care posesorul cardului poate fi despagubit poate ajunge pana la 120 de zile, conform regulamentelor organizatiilor internationale de carduri, in functie de complexitatea investigatiilor, de caracterul national sau international al tranzactiei efectuate si de eventualitatea in care se initiaza dispute cu diversii actori care au intervenit in tranzactie



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii