BANCI | Educatie financiara

Ce ne-am face fara un card de debit?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-23 16:11

Sa ne imaginam ce ne-am face fara un card de debit: am sta la coada la ghiseele bancilor sa retragem banii din cont sau sa ne platim facturile? Am sta permanent cu grija hotilor sau sa nu pierdem banii purtati in portofel? Cu ce am mai face plati pe internet?

In jargonul financiar-bancar se spune despre cardul de debit ca este „un instument de plata electronica, ce ofera acces la banii aflati intr-un cont bancar, prin intermediul unui ATM, POS sau prin internet”.

In cuvinte mai simple, cu un card de debit pot sa retragi bani de la bancomate (ATM-uri), poti plati cumparaturile in diverse magazine dotate cu POS-uri (asezate pe tejghele, langa casele de marcat) sau poti face cumparaturi online, pe baza datelor de pe card (numarul cardului si codul de securitate de pe spatele acestuia: CVV2 (Card Verification Value – nume utilizat de Visa) sau CVC2 (Card Verification Code – nume utilizat de MasterCard).

De aceea e bine sa ai un card: pentru a avea acces oricand la banii din banca: bancomatele functioneaza non/stop, la fel si magazinele online. Iar plata cumparaturilor cu cardul e mai simpla, mai rapida si mai eleganta.

Ai card, nu mai ai grija banilor

E vorba, apoi, si de siguranta ta. Daca ai card, nu mai trebuie sa porti bani la tine, bani pe care poti sa-i pierzi sau sa ti se fure. Daca pierzi cardul, nu-l poate folosi nimeni, fara codul PIN, pe care trebuie sa-l stii doar tu (nu e greu de memorat, e compus din numai 4 cifre) si nu trebuie sa-l pastrezi scris undeva, ca sa nu-l afle nimeni.

Cu un card mai poti face diverse plati la ATM (poti achita diverse facturi de utilitati, precum cele de curent sau telefon, sau poti sa-ti incarci cartela la telefonul mobil) sau poti achita diverse cumparaturi online.

Acum ca v-am convis de utilitatea unui card, sa vedem ce fel de card alegem. Pentru ca in era tehnologica de azi, cardurile devin tot mai complexe si cu mai multe utilitati: avem acum carduri cu cip, ce nu se pot copia ca vechile carduri cu banda magnetica, avem carduri contactless, emise de BCR, BRD sau ING, ce pot fi folosite fara a mai fi necesara introducerea in POS-uri, ci doar prin apropierea de acest aparat, precum si fara codul PIN, in cazul sumelor mai mici de 100 de lei.

Avem, mai nou, si carduri cu display, ce afiseaza si parola de acces la serviciul de internet banking, un serviciu foarte util, intrucat astfel putem vedea in orice moment ce sume de bani avem disponibile in contul bancar si putem face, de asemenea, diverse plati si transferuri, fara a merge la banca si in orice moment, oriunde ne-am afla.

Doua banci ofera in prezent aceste tipuri de carduri cu digipass sau token (aparatul care emite codul de acces la internet) inclus: Banca Carpatica si Credit Europe Bank. Carpatica ofera si posibilitatea comandarii cardului de pe site-ul bancii, la aceasta adresa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii