BANCI | Stirea Zilei

Ce am face eu si Mugur Isarescu daca am fi bancheri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-08-05 18:33

Daca m-ar opri pe strada o reporterita de la televiziune si m-ar intreba ce sfaturi as avea pentru o banca, n-as ezita sa-i torn rapid urmatoarele: "Sa scada cat mai repede dobanzile la credite, ca sunt prea mari, si sa mai creasca dobanzile la depozite, ca au ajuns prea mici si nu mai castig nimic daca tin banii in banca. Si, sa nu uit, sa fie mai binevoitoare cu prietenul meu, care nu-si mai poate plati de cateva luni toata rata la creditul in franci si-l ameninta cu recuperatorii. Sa-i scada cumva rata, sa nu-l execute silit. Cam asta ar fi, parerea mea, personala".

Sa intrebam acum si un specialist. Sau mai bine chiar pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Reporterii si reporteritele de la televiziuni disparute sau inca vii chiar l-au intrebat, astazi, intr-o conferinta de presa, ce sa vezi, exact acelasi lucru: daca, cat de mult si, mai ales, cand vor scadea bancile dobanzile la creditele in lei (care sunt cu 30% mai mari decat in valuta, apropo). Sau daca nu e suparat si el, "ca mama mea, saraca" pentru ca dobanda la depozite a ajuns la 3%!

M-am bucurat, intr-un fel, ca raspunsul specialistului Mugur Isarescu a fost foarte apropiat de al meu si, sunt covins, de al multora dintre voi. Mi-a confirmat sentimentul ca inteleg cum merg lucrurile in lumea financiar-bancara. Pe de alta parte, m-a incercat un sentiment de mila pentru bancherii care au ajuns sa aiba nevoie de niste sfaturi atat de simpliste pentru a-si indeplini cu succes un mandat de milioane pe an.

Si nu pot sa nu ma intreb: chiar avem bancheri atat de slab pregatiti incat sa nu stie cand, cum si cat de mult sa scada dobanzile, ci sa aiba nevoie de sfatul BNR pentru asta? Sau sa nu vrea sa scada dobanzile, si sa fie obligati de BNR sa o faca? Ok, inteleg si ideea ca o banca centrala recurge la acea practica de influentare a comportamentului bancilor prin declaratii (moral suasion), nu doar prin instrumentele de politica monetara, dar totusi, sfaturile noastre par prea puerile, nu credeti?

Chiar nu ne-a durut deloc palma primita recent de la Steven van Groningen, seful Raiffeise Bank?

Mugur Isarescu: "Mai devreme sau mai tarziu, sper sa fie mai devreme, bancile vor realiza ca este in interesul lor sa se apropie mai mult de clienti. E sursa lor principala de castig si, sa spunem, de evitarea unor situatii mai dificile pentru ele. Si atunci transmisia impulsului de politica monetara (in dobanzile la credite) cred eu ca se va face mai repede. Depinde cat de repede inteleg si ele si vor reactiona pe plan intern, pentru ca aceasta speranta sa devina o realitate."

Daca introducem riscul valutar, costul unui credit in lei se apropie destul de mult de unul in valuta

Intrebat daca bancile ar putea scadea dobanzile la creditele in lei spre nivelul celor in euro, mai ieftine cu 30%, guvernatorul a reamintit ca atunci cand se compara un credit in lei cu unul in valuta, trebuie luat in considerare si riscul valutar, care face ca un imprumut in moneda nationala sa aiba un cost apropiat de unul in euro.

Mugur Isarescu: "Spuneti ca un imprumut in euro este cu o treime mai ieftin decat unul in lei, dar nu introduceti in calcul riscul de curs. Daca l-ati introduce, si ati avea in vedere ca acesta apare anual, nu din cand in cand, si nu fac o prognoza cu asta, as spune ca, chiar si in prezent, costul unui credit in lei se apropie destul de mult de costul unui credit in valuta.

Dar mai este camp chiar foarte mare de reducere a costurilor creditului la lei, nu exagerez si accentuez ca este camp mare, bancile au de unde sa scada creditarea in lei. Revin si spun ca este in interesul lor sa o faca cat mai repede, chiar daca unii traiesc cu senzatia ca in felul acesta (mentinand dobanzi ridicate) castiga, dar nu castiga nimic."

"Eu daca as fi in locul lor asa as face"

Guvernatorul a mai spus ca bancile nu trebuie sa se rezume la reducerea dobanzilor, ele trebuie sa colaboreze mai bine cu clientii care au probleme in ramburarea creditelor.

Mugur Isarescu: "Bancile trebuie sa se apropie de clienti, sa-i inteleaga mai bine, sa conlucreze cu ei si in ceea ce priveste creditele care au anumite probleme. Ca sa nu fie interpretat altfel, este un sfat personal: eu daca as fi in locul lor asa as face.

In luarea deciziei de reducere a dobanzii am mizat si pe faptul ca bancile vor fi de data aceasta mai intelepte si se vor misca mai repede, spun a treia oara, este in interesul lor sa se miste mai repede si sa se apropie de clienti."

"Sunt suparat ca bancile se reped sa scada dobanzile la depozite"

Pe de alta parte, guvernatorul s-a aratat suparat pentru ca in privinta dobanzilor la depozite, bancile s-au repezit sa le scada prea mult, riscand astfel sa-si erodeze pozitia pe termen mediu si lung.

"Sunt suparat pentru ca bancile se reped si coboara dobanzile la depozite si nu-si dau seama ca-si erodeaza pe termen mediu si lung pozitia, de aceea le mai dam din cand in cand sfaturi", a spus guvernatorul.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii