BANCI | Educatie financiara

Cat costa tiparirea banilor si cat am putea economisi prin transferuri electronice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-24 08:59

85% din totalul tranzactiilor financiare mondiale se realizeaza cu bani cash, iar pentru tiparirea, transportul, asigurarea si realizarea tranzactiilor se cheltuie sume enorme in fiecare an. Mutarea platilor si transferurilor pe suporturi electronice, precum carduri, internet, telefoane mobile, ar aduce economii substantiale atat guvernelor cat si companiilor private.

De exemplu, plata ajutoarelor sociale prin mijloace electronice costa Trezoreria SUA de 10 ori mai putin decat emiterea de cec-uri, releva datele prezentate in cadrul unui forum pe tema platilor din sectorul public.

Un alt beneficiu important al platilor electronice este faptul ca acestea contribuie la reducerea evaziunii fiscale din econonomia subterana.

Cat ne costa sa tiparim, sa transportam si sa procesam plati cu numerar:

- In 2012, Statele Unite au cheltuit 750 milioane de dolari pentru tiparirea si transportul de bani.
- Europa cheltuieste intre 60 si 100 de miliarde de euro pe an pentru procesarea plătilor în numerar

Cat pierde statul din evaziunea fiscala, stimulata de platile cu numerar:

- Cel putin 8.000 de miliarde de dolari în numerar anual reprezinta tranzactiile din economia subterana si informala la nivel global - bani care nu sunt taxati si fara urma.
- Numerarul este un vector major pentru evaziunea fiscală în Statele Unite, care provoaca guvernului pierderi in venituri fiscale de peste 75 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Afaceri în Context Global (IBGC), din cadrul The Fletcher School at Tufts University.

Cat pierd firmele si populatia:

- Populatia americana pierde anual 31 miliarde de dolari prin timpul consumat pentru accesarea numerarului
- Firmele pierd 40 de miliarde de dolari din cauza furturilor, contrafacerilor sau accidentelor in procesarea numerarului.

Cate economii se pot face prin transferuri electronice:

- Trezoreria SUA cheltuie 1.03 dolari pentru emiterea fiecarui cec destinat platilor subventiilor sociale federale. Daca ar apela la o solutie de transfer electronic a platilor (cu cardul, prin internet sau telefon), costurile ar fi de doar 10 centi.

Ce masuri au luat unele tari pentru plata electronica a salariilor si ajutoarelor sociale

Guvernele, în parteneriat cu sectorul privat, stimulează cresterea gradului de utilizare a serviciilor financiare, stimuland astfel economia. Iata cateva exemple privind modul în care unele tari au ales sa distribuie salariile si beneficiile:

- In Africa de Sud, ajutoarele sociale se distribuie pe carduri de debit, numarul beneficiarilor urmand sa ajunga la 10 milioane in luna martie.

- În Statele Unite, aproape 85 la suta din toate plătile de ajutoare sociale federale sunt deja platite electronic, urmand ca tot in martie ponderea sa ajunga la 100%.

- Emiratele Arabe Unite a decis ca toate salariile muncitorilor sa fie plătite prin mijloace electronice, prin Sistemul de Protectie a Salariilor (WPS), regulament adoptat pentru a se asigura că salariile sunt primite integral de catre beneficiari.

"85% din tranzactiile financiare mondiale sunt încă efectuate în numerar si cecuri", a declarat Ed Brandt, EVP, Managing Director, servicii guvernamentale si solutii la MasterCard. "Promovarea unui dialog cu guverne, comercianti si consumatori este esentială pentru a crea o mai mare valoare comuna, o mai mare eficientă, transparentă si sigurantă, pentru ca viitorul este o lume fara cash."

In ideea de a sustine un dialog public-privat privind costul numerarului si beneficiile plătilor electronice, MasterCard a convocat reprezentanti ai guvernelor, mediului academic si ONG-urilor pentru a le permite sa-si publice opiniile si studiile in cadrul Forumului Platilor din Sectorul Public.

Printre participanti s-au numarat Banca Mondială, Universal Postal Union, Fletcher School at Tufts University si Southeastern Pennsylvania Transit Authority (SEPTA).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii