BANCI | Stirea Zilei

Carpatica incearca iar sa scape de actionarul majoritar Carabulea, dupa ce acesta a fost arestat din nou, marti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-15 01:03

Conducerea Bancii Comerciale Carpatica a convocat pentru data de 18 iunie o noua Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), in care se va supune aprobarii reducerea capitalului social al bancii cu 204 milioane lei, prin anularea a 2 miliarde de actiuni, reprezentand 65% din capital, in vederea acoperirii pierderilor din anii precedenti, urmata de o majorare de capital in valoare de 110 milioane lei.

Anuntul a fost facut dupa ce la precedenta AGEA din 28 aprilie, actionarii au respins aceeasi propunere, fiind influentati de participarea si votul exprimat in cadrul sedintei de catre actionarul majoritar Ilie Carabulea, in numele unui alt actionar, cu toate ca avea dreptul de vot suspendat de BNR, dupa cum a spus Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din banca centrala.

Carabulea ar pierde in jur de 10 milioane de euro in urma anularii cotei sale de actiuni la Carpatica si ar deveni actionar minoritar in urma unei majorari de capital.

Intre timp, Carabulea, care era cercetat in libertate, sub control judiciar, in cazul Carpatica Asig, fiind judecat pentru fapte de coruptie, a fost arestat din nou, marti, dupa ce procurorii l-au acuzat ca a facut presiuni asupra martorilor din proces.

In aceste conditii, exista sanse ca actionarii minoritari ai Carpatica sa aprobe, de data aceasta, propunerea conducerii bancii de reducere a capitalului bancii cu 65%, astfel incat aceasta sa-si poata continua activitatea in parametrii de solvabilitate impusi de BNR.

Carpatica are nevoie de capital

Carpatica are indicatorul de solvabilitate apropiat de limita de 10% ceruta de banca centrala, astfel ca are nevoie de o majorare de capital.

Insa actionarul majoritar, Ilie Carabulea, se pare ca nu a fost dispus sa majoreze capitalul bancii, promitand, in schimb, ca-si va vinde actiunile, pentru a permite bancii sa caute un investitor strategic.

Carabulea nu a mai incheiat insa nicio tranzactie de vanzare a actiunilor, astfel ca BNR a fost nevoita sa ia masuri, respectiv reducerea capitalului bancii pentru acoperirea pierderilor.

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca banca centrala nu va lasa Banca Comerciala Carpatica sa intre in faliment in cazul in care actualul actionar principal, Ilie Carabulea, nu-si va vinde actiunile sau nu va recapitaliza banca printr-un imprumut subordonat.

“Eu nu vreau falimentul bancii. Dintr-un simplu motiv: oricare dintre cele doua procese de rezolutie stabilite de normele europene si implementate prin Ordonanta nr.99 este infinit mai avantajos decat inchiderea bancii, e de 13-14 ori mai ieftin decat falimentul. Daca se va ajunge in aceasta situatie, ca banca sa fie inchisa, aceasta va merge mai departe, dar nu impreuna cu actualii actionari. Pentru ca legislatia europeana spune clar: mai intai razi toti actionarii, prin bail-in, pentru salvarea bancii”, a spus Cinteza.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii