BANCI | Ultima Ora

Carpatica amana conferinta cu investitorii pana dupa atragerea noului actionar majoritar, fondul american J.C. Flowers

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-11 09:55

Banca Comerciala Carpatica a decis amanarea conferintei cu investitorii pana după finalizarea procesului de restructurare a capitalului, de majorare a acestuia si de atragere a unui nou actionar majoritar, fondul american J.C. Flowers, tranzactie ce este asteptata a se incheia pana la finalul acestei luni.

Carpatica a raportat o pierdere neta de 15 milioane lei in primul semestru al anului, fata de un rezultat negativ de 0,35 milioane lei din aceeasi perioadă din 2014.

Banca mentioneaza ca veniturile nete de 58 milioane lei, in scădere cu 40% în primul semestru (S1 2015), comparativ cu 97.3 milioane lei în primul semestru din 2014, reflecta în principal incasarile mai scăzute din activele financiare.

Solvabilitatea – rata de adecvare a capitalului - a scazut la 8.1%, de la 10.8% la 31 decembrie 2014, ca efect al pierderii înregistrate în primul semestru al anului şi creşterii provizioanelor RAS din cursul anului 2015, adauga banca.

Veniturile nete din activităţi comerciale indică o creştere cu +2% faţă de perioada similară din anul precedent (43.0 milioane lei in S1 2015 comparativ cu 42.3 milioane lei in S1 din 2014).

Pe de alta parte, cheltuielile operaţionale de 73.0 milioane lei sunt mai mici cu 1.8 milioane lei sau 2.4% faţă de S1 2014, indicând un control eficient al costurilor, mai mentioneaza Carpatica intr-un comunicat.

Creditele (brut) acordate clienţilor au fot in scădere cu 16.6% comparativ cu primul semestru din 2014, în principal datorită efectului cumulat al creditelor scoase în afara bilanţului (217.6 milioane RON) şi al recuperărilor (172 milioane RON) care au neutralizat cele 147 milioane lei credite noi.

Depozitele atrase de la clienţi mai mici cu 75 mil lei sau 2.6% faţă de 31 decembrie 2014. Rata credite/depozite de 43%, comparativ cu 51% la 31 decembrie 2014, reflectând excesul de lichiditate de 1591 milioane lei necesar pentru creşterea viitoare, mai mentioneaza banca.

Carpatica avea active totale de 3,3 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie, nivel neschimbat fata de finalul anului trecut.

Directorul General al Carpatica, Johan Gabriëls, declara:

"In data de 27 iunie banca a anunţat iniţierea unor discuţii pe bază de exclusivitate cu J.C. Flowers cu privire la o infuzie de capital în valoare de 110 mil lei. Anunţul a venit imediat după ce acţionarii băncii au hotărât trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare a băncii prin aprobarea la data de 18 iunie a reducerii urmată de majorarea capitalului.

In data de 8 iulie, conducerea băncii a fost informată cu privire la semnarea unui Memorandum (Memorandum of Understanding) intre J.C.Flowers si acţionari care deţin aproximativ 57% din acţiunile băncii.

În prezent ne aflăm în strânsă colaborare cu toate părţile implicate pentru a asigura stabilitatea şi a oferi perspective de dezvoltare a băncii.

Nevoia de capital combinată cu ajustările planificate pentru primul semestru privind activele preluate şi activele fixe ale băncii nu permit creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate.

De aceea ne bucură progresele înregistrate prin atragerea J.C. Flowers ca potenţial acţionar majoritar cu intenţia de a contribui substanţial la majorarea capitalului băncii.

În acest context dificil, echipa de conducere a depus eforturi pentru protejarea veniturilor din activitatea de bază a băncii, fiind inregistrate venituri în creştere cu 2% comparativ cu perioada similara a anului precedent.

În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, continuăm iniţiativele de control şi reducere a costurilor pentru anul 2015 dar şi pentru anii care urmează.

Echipa de conducere a decis amânarea conferinţei cu investitorii până după finalizarea procesului de restructurare a capitalului, de majorare a acestuia şi de atragere a unui nou acţionar majoritar."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii