BANCI | Stirea Zilei

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-06-21 17:25

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci romanesti.

Cea mai mica dobanda este 8,86%, variabila, formata dintr-o marja fixa a bancii (7%) plus IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), care se modifica trimestrial, in functie de evolutia dobanzilor din piata interbancara. In prezent, valoarea IRCC este 1,86%.

La CEC Bank, dobanda pentru descoperitul de card este 9,78%, iar la Garanti BBVA - 9,84%, ambele tot de tip variabile.

La restul bancilor, dobanzile sunt peste 10% pe an si ajung pana la 15,85%, la BCR.

DAE (Dobanda Anuala Efectiva), care include si comisioanele, pleaca de la 9,23% la Banca Romaneasca si ajunge la 17,1% la BCR.

Singura banca din top care are o dobanda fixa la overdraft este Banca Transilvania (BT), de 14% pe an.

Comisioanele pentru un cont bancar

In privinta comisioanelor, topul Bancherul.ro a luat in calcul 9 tipuri:

1. Administrarea lunara a contului curent: este 0 doar la BT si Libra Bank. Media este de 5 lei, iar cel mai mare este la ING Bank, de 9 lei, standard, daca nu incasezi venituri lunare de 700 de lei, caz in care este 0.

2. Emiterea cardului: majoritatea bancilor nu o taxeaza, cu doua exceptii: BT (doar pentru carduri contactless) si OTP Bank.

3. Administrarea cardului este de asemenea 0 la cele mai multe banci, nu si la Banca Romaneasca, CEC Bank, OTP Bank si BRD. Comisionul lunar variaza intre 0,83 de bani si si 3 lei.

4. Interogare sold la ATM propriu (ca sa vezi cati bani ai pe card): este gratuita la majoritatea bancilor, cu patru exceptii: Banca Romaneasca, Unicredit, OTP Bank si BT. Acest comision este intre 0,3 si 0,5 bani.

5. Interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania: doar la doua banci, CEC Bank si Libra Bank, este gratuit, la restul trebuie achitat intre 1,5 lei si 1 euro.

6. Interogarea soldului la ATM-urile bancilor straine: doar cu cardul Libra o poti face gratuit, la celelalte banci trebuie platite comisioane intre 1 leu si 1 euro.

7. Retragere numerar la ATM propriu: este 0 la trei banci: CEC Bank, BT si BCR. Comisionul standard este 0,2% din suma retrasa la bancomat.

8. Retragere numerar la ATM-urile altor banci romanesti: este liber doar la CEC Bank si BCR, la celelalte banci comisioanele se plimba de la 0,5% plus 2,5 lei pana la 1,25% minim 7 lei la Garanti BBVA.

9. Retragere numerar la bancomatele bancilor din UE: conform normelor europene, sunt aceleasi comisioane ca la retragerile de la bancomatele din tara.

Ce este descoperitul de cont

Descoperitul de cont/card (overdraft) functioneaza la fel ca un card de credit, fiind diferit de un credit obisnuit, in sensul ca se plateste dobanda doar pentru sumele utilizate din imprumutul acordat, denumit linie/limita de credit.

Limita de credit poate varia intre 3 si 9 salarii lunare, in functie de banca, iar valoarea maxima este intre 20.000 de lei si 60.000 de lei (vezi tabelul).

Valoarea neutilizata din descoperitul de card/cont ramane permanent la dispozitia utilizatorului de card, pe tot parcursul valabilitatii cardului, urmand a se achita doar comisioanele aferente cardului, nu si dobanda.

Descoperitul de cont reprezinta, asadar, o rezerva de bani in cazul epuizarii banilor inainte de salariu sau o resursa suplimentara pentru cheltuieli neprevazute sau pentru mici investitii.

Diferenta fata de un card de credit este aceea ca la un descoperit de cont nu exista perioada de gratie, ceea ce inseamna ca se plateste dobanda din ziua in care se utilizeaza banii din descoperitul de card.

In cazul cardului de credit, banii se pot returna integral intr-o perioada medie de o luna sau chiar mai mult, fara plata dobanzii. De aceea si dobanda la cardurile de credit este mai mare.

 

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  overdraft  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  descoperit de cont  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  dobanzi credite  Banca Romaneasca  Idea Bank  descoperit de card  banca  Educatie financiara  carduri de debit  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • interdictie conturi ING

    Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii