BANCI | Revista presei

BNR trebuie să propună un plan de restructurare a creditelor neperformante, conform angajatementelor fata de FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-04 22:56

Banca Națională a României trebuie să elaboreze, până la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante în sistemul bancar și să propună un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în fața FMI și a Comisiei Europene.


"BNR va elabora până la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care băncile din România nu iau măsuri pentru a reduce creditele neperformante și de ce provizioanele pentru aceste credite sunt încă în bugetul băncilor. BNR trebuie să propună apoi un set de măsuri pentru restructurarea creditelor, întrucât existența acestora cauzează creșterea costurilor de împrumut în întregul sector bancar", au declarat surse oficiale citate de Agerpres.

Potrivit acestora, după ce finanțatorii externi vor analiza măsurile propuse de BNR, vor pune la dispoziția băncilor și expertiza altor țări care au fost în aceeași situație.

Spre exemplu, băncile din Irlanda au luat la rând toate creditele restante și au stat de vorbă cu fiecare client în parte pentru a vedea de ce acesta nu-și poate plăti ratele la timp și ce se poate face pentru a îmbunătăți situația.

'Finanțatorii externi vor să știe care este capacitatea băncilor de a restructura aceste credite și dacă există probleme în acest sens', au mai spus sursele citate.

Potrivit Raportului asupra stabilității financiare pentru 2013 realizat de Banca Națională a României (BNR) și publicat recent, nivelul relativ ridicat al ratei de neperformanță care influențează nefavorabil profitabilitatea bancară se datorează și menținerii în portofoliu a unei ponderi semnificative a debitorilor restanțieri, inclusiv a acelora care au demonstrat ca au o probabilitate foarte scăzută de a mai plăti.

"De exemplu, în cazul portofoliului populației, circa 70 la suta din debitorii neperformanți (care dețin fie credite imobiliare, fie credite de consum garantate cu ipoteci) se aflau în stare de nerambursare de mai mult de un an sau înregistraseră stări de nerambursare multiple (în iunie 2013). Băncile au folosit pe scară relativ largă soluții de restructurare/reeșalonare și executare silita, dar eficiența acestor tehnici de gestiune a creditelor neperformante a rămas până în prezent sub potențial", se spune în raportul băncii centrale.

BNR precizează că este posibil ca alte două soluții folosite mai puțin de către bănci — cesiunea de creanță și anularea creanțelor — să aibă eficiență mai bună în curățarea bilanțurilor.

Potrivit raportului băncii centrale, cel mai important efect pozitiv în cazul folosirii mai ample a soluțiilor menționate ar fi cel de îmbunătățire a imaginii sectorului bancar românesc, prin diminuarea stocului de active cu calitate scăzută.

"De exemplu, scoaterea din bilanț a expunerilor neperformante generate de sectorul companiilor (prin cesiune de creanță sau operațiuni de anulare a creanțelor) ar diminua rata de neperformanță aferentă acestui sector de la 23,4 la sută (valoarea din august 2013) la 7,5 la sută. Respectiva scădere s-ar datora reducerii volumului mare de credite neperformante generate de debitori care au probabilitate scăzută de a-și mai onora serviciul datoriei (creditele care au restanțe mai mari de 365 de zile însumează 19,7 miliarde lei, respectiv 74 la sută din totalul creditelor neperformante, în august 2013)", se precizează în raport.

Totodată, raportul susține că sectorul bancar românesc a înregistrat pierderi în anul 2012 (2,3 miliarde lei), ca urmare a creșterii substanțiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul creșterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluării garanțiilor.

Totuși, băncile de talie mare au reușit în general sa rămână pe profit. Scăderea cheltuielilor cu provizioanele în raport cu perioada similara din anul 2012, precum și diminuarea costurilor de finanțare, pe fondul îmbunătățirii percepției asupra riscului suveran al României, au condus la trecerea pe profit a sectorului bancar românesc în primele opt luni din 2013 (1,5 miliarde lei).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii