BANCI | Stirea Zilei

BNR impiedica un program de stimulare a creditarii IMM-urilor cu garantii europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-18 08:47

Bulgaria a reusit sa ne-o ia inainte si in privinta volumului de credite acordate IMM-urilor de catre banci in cadrul programului Jeremie, derulat de Fondul European de Investitii (FEI), care ofera garantii gratuite, reprezentand 80% din valoarea unui imprumut. Reprezentantii guvernului si ai institutiei europene dau vina pe birocratia europeana si pe normele prea prudente ale BNR pentru slaba performanta a programului de sprijinire a finantarii IMM-urilor.

Astfel, daca in Romania exista disponibile garantii de 100 de milioane de euro, din care pana acum au fost utilizate doar jumatate, in Bulgaria garantiile sunt de peste 3 ori mai mari, respectiv 350 de milioane de euro. Chiar si in Lituania, o tara baltica mult mai mica decat a noastra, exista garantii disponibile de aproape 200 de milioane de euro, a spus Hubert Cottogni, Deputy Director, Head of the Regional Business Development in cadrul FEI, cu ocazia unei conferinte de prese in care a prezentat programul de creditare cu garantii Jeremie derulat de UniCredit Tiriac Bank.

Mai mult, adauga el, gradul de utilizate a garantiilor pentru acordarea de credite este mai ridicat in alte tari din regiune decat in Romania, in ciuda faptului ca tara noastra a fost a doua, dupa Grecia, care a implementat programul european, inca din 2009.

Care au fost, atunci, cauzele pentru intarziere? Cottogni spune ca e vorba de binecunoscuta birocratie de la nivel european, asezonata cu rigiditatile de reglementare de la nivelul BNR, fapt care a determinat bancile sa fie mai putin interesate de garantiile europene, dar si de lipsa unei strategii determinate a guvernului roman pentru sustinerea sectorului IMM-urilor.

„Am avut un start foarte slab al programului Jeremie, din cauza reglementarilor. Comisia Europeana a trebuit sa schimbe de 2 ori reglementarile aferente iar apoi sa le interpretateze de inca 3 ori, astfel ca abia in ianuarie 2012 am avut o legislatie adecvata care ne-a permis sa lansam produsul de garantare si sa-l oferim bancilor”, spune Cottogni.

El a precizat ca este vorba de un numar de numai 3 banci care beneficiaza de aceste garantii: BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac. De ce asa putine? „Pentru ca am vrut sa selectam cele mai bune banci, care sa poata acorda credite IMM-urilor nu neaparat cu dobanzi mai mici, cat mai ales cu garantii cat mai reduse, intrucat stim ca cea mai importanta problema a firmelor este faptul ca valoarea garantiilor acestora, in special a celor imobiliare, a scazut drastic din cauza crizei”, a adaugat Cottogni. „Am selectat cele 3 bani nu pentru ca sunt austriac, ci pentru ca au avut cele mai bune oferte: nu e vorba doar de pret, cat mai ales faptul ca cerem bancilor sa reduca volumul de garantii necesare pentru obtinerea unui credit, mai ales ca pretul imobilelor a scazut foarte mult”, a spus reprezentantul FEI.

Numai ca din cele 3 banci selectate pentru program, cea mai mare, respectiv BCR, nu s-a dovedit foarte interesata de garantiile gratuite europene, o cauza fiind reglementarea defavorizanta impusa de BNR. Este vorba, in principal, de faptul ca garantiile oferite de FEI sa nu afecteze cerintele de capital impuse de banca centrala. „Negociem cu BNR recunoasterea garantiilor la capital”, a precizat Cottogni.

Si Adrian Ciocanea, reprezentantul Ministerului Economiei, responsabil de programul Jeremie, spune ca principalul impediment al performantei slabe a programului sunt normele prea restrictive impuse de BNR unor banci.

„Prudentialitatea impusa de reglementator a facut ca acest produs sa nu porneasca asa cum ne-am fi asteptat”, a spus Ciocanea.

Adrian Ciocanea a mentionat ca tot din motive de prudentiale a propus suplimentarea programului cu doar 50 de milioane de lei pentru anul viitor, dupa epuizarea actualului plafon de garantii in valoare de 100 milioane de euro, desi cifra ar putea fi reevaluata pana in septembrie. „Pe de alta parte, Raiffeisen Bank a fost mai curajoasa, a interpretat reglementarile altfel decat BCR, de aceea deruleaza cu succes acest program”, a adaugat el.

Si reprezentantul FEI mentioneaza ca, spre deosebire de BCR, „Raiffeisen Bank a fost foarte activa, a preluat programul cu mare incredere, de aceea am facut o realocare a garantiilor catre Raiffeisen pentru ca aceasta a consumat circa 80% din alocare. A fost spectaculos comportamentul bancii, ceea ce demonstreaza ca daca instumentul e bine manageriat si daca ai o abordare curajoasa a acestui produs de garantare, se dovedeste ca produsul e de succes, e benefic atat pentru banca cat si pentru clienti”.

Vezi alte declaratii si informatii despre programul Jeremie in CLUBUL BANCHERILOR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii