BANCI | Ultima Ora

BNR a mentinut dobanda la 1,75%, dar a redus rezervele minime obligatorii (RMO) in valuta, pentru a ajuta leul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-07 13:14

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 1,75%, conform asteptarilor analistilor, insa a scazut rezervele minime obligatorii (RMO) in valuta de la 14% la 12%, o decizie mai putin asteptata.

Majoritatea participanţilor la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) au apreciat ca BNR va mentine atat dobanda de referinta cat si RMO, atat la valuta cat si la lei.

Miscarea BNR pare insa fireasca, in contextul in care leul s-a devalorizat semnificativ in ultima perioada, astfel ca eliberarea in piata a unor rezerve de valuta, estimate la o jumatate de miliard de euro, ar putea ajuta moneta nationala. De asemenea, va oferi bancilor lichiditatile necesare pentru refinantarea bondurilor in euro ale Ministerului Finantelor.

Rezevele la lei au fost mentinute la 8%, in conditiile in care pe piata exista un excedent de lichiditati care au determinat scaderea dobanzii ROBOR sub 1% in prezent (0,98%).

RMO la valuta au fost reduse ultima data, de la 16% la 14%, in noiembrie 2014, cand dobanda de referinta a fost miscorata de la 3% la 2,75% pe an. 

Ulterior, in iunie 2015, cand dobanda a fost redusa de la 2% la 1,75%, au fost scazute si RMO la lei de la 10% la 8%.

Tot atunci a fost luata si ultima decizie privind ingustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 7 mai 2015, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) a fost redusa la 3,25 la sută pe an de la 3,75 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25 la sută.

A fost gasit momentul potrivit pentru reducerea RMO

Guvernatorul Isarescu declara, in iunie 2015, ca BNR trebuie să găsească momentul potrivit, dar și dozajul oportun pentru reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), astfel încât să nu afecteze buna funcționare a piețelor și să nu determine deteriorarea indicatorilor-cheie în percepția investitorilor.

"Este esențial ca Banca Națională să găsească momentul potrivit și dozajul pentru alinierea nivelurilor RMO la cele practicate în țările din Uniunea Europeană, astfel încât să nu afecteze buna funcționare a piețelor și să nu determine deteriorarea indicatorilor-cheie care se află în atenția investitorilor", a spus guvernatorul BNR.

Alinierea cadrului operațional al politicii monetare, respectiv nivelul rezervelor minime obligatorii și ecartul dintre dobânda la facilitatea de credit și cea la facilitatea de depozit, reprezintă o provocare pentru banca centrală în perioada următoare, a adaugat el.

La sfarsitul lunii septembrie 2015, guvernatorul Isarescu s-a angajat din nou ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii la nivelul din Europa, in jurul a 2%, intr-un orizont de doi ani.

Mugur Isarescu: “Cred ca BNR trebuie sa se pozitioneze activ, adica sa nu intre intr-un contratimp care poate sa fie daunator cu ceea ce se va intampla in Europa, de aici si prudenta noastra. Inflatia este scazuta, este 0, dar observati ca suntem inca prudenti pentru ca asteptam clarificarile si evolutiile de pe plan intern, mai multe certitudini de pe plan extern, si sa ne cream culoarul pentru ca acolo unde mai avem inca in mod clar pasi de facut pentru a ne alinia standarelor europene, ma refer la nivelul rezerelor minime obligatorii, sa putem sa luam masuuri la timpul potrivit. Si cam asta facem in prezent. Deci mai degraba incercam sa ne pozitionam ca indiferent ce se intampla in Europa, noi sa putem sa reducem nivelul rezervelor minime obligatorii, ceea ce inseamna o relaxare in definitiv a politicii monetare.

Noi incercam acum sa ne cream un culoar liber. Sunt, va asigur, foarte multi factori pe care trebuie sa-i avem in vedere, chiar mai multi decat va puteti imagina, dar ne cream un culoar liber pentru a putea ca procesul acesta de apropiere de standardele europene a rezervelor minime obligatorii sa se indeplineasca in urmatorii doi ani”. (vezi aici detalii)

Comunicatul BNR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii