TEHNOLOGII BANCARE | Plati si Transferuri Bancare

BCR este a patra banca la care se pot face plati instant in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-01-03 11:12

BCR devine a patra banca din Romania, dupa Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Libra Internet Bank la care se pot face plati instant interbancare in lei.

Platile instant se proceseaza in maxim 10 secunde, non-stop, adica si in zilele nelucratoare (sambata si duminica) si in timpul sarbatorilor legale, ceea ce reprezinta un avantaj important in comparatie cu platile clasice, care pot dura chiar si o zi si nu se pot face decat in zilele lucratoare.

Suma maxima care se poate procesa printr-o plata instant este de 50.000 de lei.

Costul unei plati instant online la BCR e de 4 lei, mai mare decat o plata standard, care are un comision de 3 lei.

Detinatorii de pachete de cont George nu platesc niciun comision pentru o plata online, iar detinatorii de pachete TotalCont, ONE si Erste Private Banking achita comision redus de 1 leu.

In prezent, platile instant se pot face doar intre cele patru banci, dar si alte banci sunt asteptate sa introduca acest serviciu.

Serviciul a fost dezvoltat de TRANSFOND, operatorul Casei de Compensare Automate a platilor interbancare, in colaborare cu bancile comerciale, Asociatia Romana a Bancilor (Administratorul Schemelor Nationale de Plati) si Banca Nationala a Romaniei (Supraveghetorul Schemelor de Plati).

Platile instant sunt astfel cel mai rapid mod de a transfera fonduri in siguranta, acestea fiind procesate interbancar de catre TRANSFOND, cu decontarea finalizata de catre Banca Nationala a Romaniei.

Urmeaza platile instant cu telefonul

TRANSFOND mentioneaza ca a pregătit un serviciu adiacent plăților instant, AliasPay "prin care se pot iniția sau încasa plăți folosind doar numerele de telefon sau adresele de e-mail ale beneficiarului plății (ca alias-uri ale IBAN-ului).

In acest fel, e nevoie doar de un simplu dispozitiv mobil pentru a putea achiziționa instant bunuri și servicii în mediul online sau în mediul real, pentru a face plăți instant către prieteni sau alți destinatari.

Desigur, poți plăti instant și de la orice desktop sau laptop, din internet banking-ul băncii tale, dar și de la ghișeu, în funcție de opțiunea de livrare a serviciului către tine pe care banca ta ți-o oferă.

Începând cu finalul anului 2019 băncile sunt așteptate să includă în oferta de servicii către clienții proprii, serviciul AliasPay – disponibil atât pentru Plăți Instant cât și pentru plățile clasice, procesate prin sistemul SENT.

TRANSFOND a dezvoltat și finalizat aplicația (octombrie 2017), a realizat testarea internă (noiembrie 2017 – februarie 2018), a coordonat testarea cu băncile (februarie 2018 – deschidere mediu de test pentru bănci), iar operaționalizarea serviciului a avut loc în 22 aprilie 2019. Primii parteneri în furnizarea acestui serviciu au fost Banca Transilvania și CEC Bank. Au urmat, în decursul aceluiași an, Libra Internet Bank și BCR."

Se vor putea face si plati instant in euro, tip SEPA

In prezent platile instant se pot face doar in lei, insa Transfond este pregatita si pentru implementarea platilor instant in euro, tip SEPA:

"Strategia de dezvoltare a TRANSFOND urmărește substituirea în viitor, la o dată ce va fi agreată împreună cu sectorul bancar local, a ordinelor de plată de tip SEPA implementate în prezent, cu ordinele de plată instant."

Avantajele serviciului de plati instant, prezentate de Transfond:

a) În ceea ce privește prestatorii de servicii de plăți:

- îmbogăţirea portofoliului de servicii inovatoare, de o reală valoare, în confruntarea din ce în ce mai acerbă cu fintech-urile și telco-urile, în piaţa serviciilor de plăţi;

- fidelizarea clientelei prin oferirea unor servicii bazate pe siguranţă, rapiditate, uşurinţă în utilizare;

- reducerea costurilor aferente procesării altor tipuri de plăţi odată cu migrarea către Plățile Instant.

b) Pentru operatorii economici care vor implementa instrumentul „Plăţi Instant” (comercianţi tradiţionali, magazinele virtuale, business-uri din orice alt domeniu), avantajele ar fi:

- recepţionarea imediată a banilor în cont,

- reducerea cheltuielilor cu alte tipuri de incasari/plati

- o opțiune serioasă de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii și produse, bazate pe stimularea propriilor clienți de a achita prin Plăți Instant.

c) Consumatorii individuali, utilizatori de mobile banking sau de orice alte aplicații care oferă posibilitatea utilizării plăților instant pot atinge stadiul la care să nu mai fie nevoiți să transporte altceva decât un simplu dispozitiv mobil (de regulă telefon), pentru a putea achiziționa bunuri și servicii în spațiul public sau pentru a face plăți către prieteni.

d) Autoritățile centrale și locale, prin propriile structuri fiscale, pot beneficia de încasări bugetare instantanee, cu toate beneficiile aferente, având și posibilitatea de a oferi noi stimulente pentru plata taxelor și impozitelor, dacă încasările provin prin Plăți Instant.

 

Taguri: BT  Banca Transilvania  plati online  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  plata SEPA  transferuri de bani  transfer SEPA  plati instant cu telefonul  Transfond  SEPA  plati in euro  Libra Internet Bank  plati  plati instant  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Plati si Transferuri Bancare



In cat timp se fac platile si transferurile la Banca Transilvania

1. Transferurile între conturile proprii lei și valută - se procesează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Transferurile interne transmise de luni până sâmbătă după ora 20:00, duminică, precum și cele transmise în zile nelucratoare se vor detalii

Platile instant, mai ieftine decat platile normale interbancare

Începând de astăzi, 5 noiembrie 2021, plățile instant (plăţile cu execuție în timp real) sunt oferite de către TRANSFOND comunității financiar bancare românești la un preț mai mic decât ordinul de plată obișnuit (OP) – 0,45 lei/per plată instant detalii

Cum se confirma o plata online cu cardul, prin BT Pay

Confirma platile online din BT Pay, rapid si sigur. Astfel, de fiecare data cand vei plati online cu un card BT, vei putea confirma tranzactia direct de pe telefon folosind amprenta sau metoda de deblocare a telefonului. Asa vei sti ca orice tranzactie pe care o faci online se va face in detalii

Transfond ofera bancilor un nou serviciu: transferuri instant de bani, doar pe baza unui numar de telefon, fara contul IBAN

Transfond, institutia care se ocupa de platile si transferurile interbancare din Romania (casa de compensatii), anunta ca incepand de astazi pune la dispozitia bancilor si altor furnizori de servicii de plati un nou serviciu prin care clientii acestora pot efectua plati instant, adica in cateva detalii

 



 

Ultimele Comentarii