BANCI | Stirea Zilei

BCE a scazut dobanda la euro la un nivel minim istoric de 2% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-15 15:29

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, cel mai scăzut nivel de la introducerea monedei unice, în contextul diminuării accelerate a inflaţiei şi recesiunii din zona euro.

Măsura a fost anticipată de analişti şi este a patra decizie de acest fel din ultimele trei luni.

Trichet a arătat că datele economice şi sondajele efectuate după ultima şedinţă a consiliului de politică monetară al BCE arată "continuarea înrăutăţirii activităţilor economice, respectiv materializarea riscurilor identificate anterior".

Şeful BCE a arătat că riscurile inflaţioniste din zona euro continuă să se reducă, dar s-ar putea amplifica după jumătatea anului, iar cererea se va menţine la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp.

El a sugerat totodată că următoarea reuniune a consiliului de politică monetară al BCE, din februarie, este mai puţin importantă decât cea din martie, când vor fi disponibile mai multe date despre evoluţia economiei. Triche a indicat astfel că o viitoare reducere a dobânzii de politică monetară este mai probabilă în martie decât în februarie.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters au anticipat decizia BCE, cu toate că nivelul de incerctitudine a fost neobişnuit de ridicat.

Analiştii consideră, totodată, că nu poate fi exclusă o nouă reducere a dobânzii cheie în februarie, dacă datele economice se vor înrăutăţi.

"Trichet a spus că viitoarea şedinţă va avea loc peste numai trei săptămâni, dar ştim cât de rapid poate evolua economia", a declarat Steve Barrow, analist la Standard Bank in London.

În urma declaraţiilor lui Trichet, euro s-a apreciat în raport cu dolarul.

Potrivit specialiştilor, decizia de joi a fost motivată de riscul ridicat ca inflaţia din zona euro, care a ajuns la 1,6% în decembrie, să coboare şi mai mult sub ţinta de 2% a BCE, precum şi de căderea accentuată a cererii şi de condiţiile dificile de pe pieţele de credit.

În decembrie, BCE a redus dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale, de la 3,25% la 2,5%, cea mai puternică modificare a ratei de referinţă din istoria instituţiei financiare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii