BANCI | Ultima Ora

Bancile din Croatia si Polonia contesta masurile autoritatilor de conversie a creditelor in franci elvetieni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-03 19:33

Intenția autorităților croate de a converti în moneda locală un pachet de credite în franci elvețieni în valoare de 3,4 miliarde de dolari încalcă legislația Uniunii Europene și tratatele bilaterale de investiții, a anunțat joi un grup de cinci bănci străine, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Și în Polonia o serie de mari bănci străine cu prezență locală, precum General Electric Co. și Raiffeisen, au protestat față de un proiect de act normativ care ar obliga băncile să suporte costul conversiei în zloți a creditelor ipotecare emise în franci elvețieni, amenintand că vor solicita despăgubiri de la guvernul de la Varșovia în conformitate cu tratatele internaționale de protejare a investițiilor.

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG și Hypo Group Alpe Adria AG au precizat că vor demara o acțiune în justiție împotriva Guvernului croat dacă actul normativ referitor la conversia în euro a creditelor în franci elvețieni va fi aprobat în formula prezentată.

Săptămâna trecută, ministrul croat de Finanțe, Boris Lalovac a anunțat că Guvernul de la Zagreb intenționează să ofere posibilitatea conversiei în moneda locală pentru toți deținătorii de credite în franci elvețieni. Creditele respective ar urma să fie convertite în euro la cursul de schimb din ziua încheierii contractului de credit. Costul conversiei ar urma să fie suportat de băncile comerciale ale căror pierderi ar putea fi recunoscute drept reduceri de taxe.

'Suntem profund îngrijorați de aceste evoluții precum și de declarațiile făcute de Guvernul croat. O conversie forțată, fără a lua în considerare situația veniturilor sau capacitatea de rambursare a clientului, este o interferență severă în contractele existente', se arată în comunicatul băncilor străine. 'Un astfel de pas ar fi nu doar o încălcare a legislației europene dar și a tratatelor bilaterale de investiții încheiate între Croația și țările de origine ale băncilor implicate', adaugă băncile.

Aproximativ 55.000 de croați au credite denominate în franci elvețieni, cu o valoare contabilă totală de 23,1 miliarde kuna (3,4 miliarde de dolari), contractate în anii 2000 când multe persoane din Europa Centrală și de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp însă aprecierea semnificativă a francului a dus la creșterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci iar guvernele din regiune au început să caute soluții la această problemă.

Potrivit analiștilor Zagrebacka Banka, divizie a UniCredit, este cea mai mare bancă din Croația și controlează aproximativ un sfert din activele bancare. Divizia locală a Erste ocupă locul al treilea, urmată de subsidiara Raiffeisen. Împreună cele cinci bănci străine menționate reprezintă mai mult de jumătate din sistemul bancar din Croația. Toate cele cinci bănci care protestează sunt austriece, deoarece UniCredit și Sberbank își gestionează activele din Europa de Est prin intermediul unor subsidiare cu sediul la Viena.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii