BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania ar putea plati o taxa pe active de 90 milioane lei in acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-08-21 22:22

Banca Transilvania (BT) estimeaza ca in acest an va plati statului o taxa pe active in jurul a 90 milioane lei, pentru ca ritmul de crestere a creditarii, desi unul solid, ar putea ramane sub plafonul impus de lege pentru a fi scutita de taxa, in timp ce marja de dobanda practicata este sub limita stabilita in OUG 114 din 2018 privind introducerea taxei pe activele bancilor.

BT estimase anterior ca taxa pe active se va ridica la 136 milioane lei.

BCR, a doua mare banca romaneasca, a calculat o taxa de 95 milioane lei, BRD, a treia banca dupa marimea activelor, a prognozat o valoare a taxei de 79 milioane lei, iar ING, pe locul sase in topul bancilor, a comunicat o taxa de 57 milioane lei (vezi aici detalii).

BT a anuntat ca va achita in 25 august o taxa pe active de aproximativ 90,5 milioane lei, conform calculelor preliminare aferente rezultatelor obtinute in primul semestru al anului, urmand ca valoarea finala a taxei pentru intregul an sa fie stabilita anul viitor, pana in 25 agust 2020, in functie de rezultatele de la sfarsitul acestui an, conform prevederilor legale.

BT se asteapta ca taxa pe active pe care o va achita pentru intregul an sa nu fie mai mare de aproximativ 90 de milioane de lei, pentru ca va beneficia de deduceri importante stabilite de lege pentru cresterea creditarii si marja de dobanda.

BT, cea mai mare banca romaneasca, a obtinut in primul semestru al anului cel mai mare profit net dintre bancile romanesti, de 848 milioane lei. Banca a anuntat ca daca ar inregistra efectul taxei asupra profitului in primul semestru, acesta ar scadea cu 38 milioane lei (4,5%), la 810 milioane lei.

BT va plati taxa aferenta primului semestru pentru ca a avut o crestere a creditarii de 3,7%, putin sub nivelul de 4%, reprezentand jumatate din plafonul de 8% stabilit de lege pentru ca bancile sa fie scutite de plata taxei pentru prima jumatate a anului.

In privinta marjei de dobanda, nivelul practicat de BT este in jur de 3,5%, sub limita de 4% impusa de lege. 

Oficialii BT spun ca in aceste conditii se asteapta ca taxa ce va trebui achitata pentru intregul an se va situa in jurul a 90 de milioane de lei.

Directorul general al BT, Omer Tetik, mentioneaza ca banca nu va cauta sa atinga tinta de creditare impusa de lege, de 8%, doar pentru a scapa de taxa, ci va continua sa acorde imprumuturi ca si pana acum, conform strategiei sale de piata si politicii privind riscul de credit.

"Nu ne concentram pe atingerea tintei de creditare de 8%, doar pentru a beneficia de scutirea taxei, vom acorda credite in functie de evolutia pietei si de nivelul cererii din partea clientilor eligibili, conform apetitului nostru de risc, nu vrem sa fim agresivi", spune seful BT.

Cu alte cuvinte, BT nu are de gand sa relaxeze conditiile de creditare, cu scopul de a-si majora volumul de imprumuturi, pentru a nu fi nevoita mai tarziu sa piarda mai mult in urma nerambursarii creditelor de catre clienti decat din taxa pe active.

Tetik estimeaza ca BT va inregistra in acest an o crestere a creditarii in jurul a 7%, avand in vedere ca in a doua parte a anului, mai cu seama in ultimul trimestru, se acorda cele mai multe imprumuturi.

Daca BT va atinge o crestere a creditarii de peste 8%, atunci taxa ar putea scadea cu o treime.

In prima parte a anului, BT a reusit sa-si majoreze totalul activelor, care includ creditele, intr-un ritm de 5% fata de anul precedent, cu mult peste media sistemului bancar, care a fost de doar 1,7%.

"Optimismul nostru prudent s-a dovedit corect, realist, dupa clarificarea problemei cu taxa pe active, de la inceputul anului, astfel ca am reusit sa ne majoram activele cu 5%, doar organic, fara preluari, mentinand indicatori solizi de solvabilitate si de lichiditate", precizeaza Tetik.

"Dupa aparitia taxei bancare, a trebuit sa revizuim bugetul si estimarile, dar dupa un bun dialog cu toate partile implicate si finalizarea formei finale a taxei, am putut sa ne concentram pe activitatea noastra, iar datorita retelei extinse a Bancii Transilvania si performantelor angajatilor, am obtinut rezultate foarte bune", a adaugat seful BT.

El a mentionat ca banca sa va avea si in acest an un cost al riscului redus, sub 1%, nivelul normal care ar urma sa fie atins pe parcursul anului viitor.

In privinta raportului cost/venit, in acest an se va mentine in jurul a 45-46%, iar anul viitor ar putea sa scada spre tinta de 43%.

 

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  BT  Banca Transilvania  Omer Tetik  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii