BANCI | Stirea Zilei

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de la 1,25% la 1,50%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-07 17:50

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, cu efect din 13 iulie, decizie anticipată de majoritatea analiştilor, şi a indicat că va continua politica de înăsprire a creditării pentru a ţine sub control inflaţia.

Consiliul Guvernatorilor BCE a adoptat joi "majorarea ratei dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare cu 25 puncte de bază, până la 1,50%, începând cu operaţiunea care urmează să fie decontată la data de 13 iulie 2011", se arată într-un comunicat transmis joi de instituţie.

Totodată, BCE a ridicat dobânda la facilitatea de creditare marginală cu 0,25 puncte, la 2,25%, şi dobânda la facilitatea de depozit cu 0,25 puncte procentuale, la 0,75%.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat într-o conferinţă de presă că instituţia urmăreşte foarte atent riscurile de creştere a preţurilor, transmite Reuters.

"Vom continua să monitorizăm foarte atent toate evoluţiile care pot duce la creşterea riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor", a spus Trichet.

Anterior conferinţei de presă, ananliştii au spus că o astfel de exprimare va arăta că în acest an va avea loc încă o majorare de dobândă.

Inflaţia din zona euro s-a menţinut în iunie la 2,7%, sub aşteptări, dar peste ţinta BCE de până la 2%.

Trichet a mai spus că politica monetară a băncii continuă să susţină economia, chioar şi după majorarea de joi a dobânzii cheie.

Şeful BCE a avertizat că există riscuri care pot influenţa negativ dezvoltarea economică, datele indicând că a avut loc o încetinire a creşterii.

În urma declaraţiei, euro a atins un minim al şedinţei de 1,4219 dolari pe unitate, dar şi-a revenit apoi la 1,4256 dolari pe unitate, în scădere cu 0,3% faţă de închiderea de miercuri.

Redresarea euro a fost determinată de comentariile lui Trichet referitoare la aceptarea în continuare a obligaţiunilor Portugalia drept garanţii pentru împrumuturile acordate băncilor din această ţară.

"Am decis să suspendăm aplicarea pragului minim pentru ratingurile obligaţiunilor portugheze acceptate drept garanţii", a spus Trichet.

Moody's a retrogradat în această săptămână ratingul Portugaliei cu patru trepte, la nivelul "Ba2", nerecomandat pentru investiţii, măsură care a şocat pieţele financiare şi a pus sub semnul întrebării eforturile europenilor de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.

Analiştii consideră că decizia indică un anumit grad de flexibilitate din partea BCE.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii