BANCI | Ultima Ora

Banca Carpatica vrea sa cumpere alte banci sau portofolii de credite performante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-29 09:10

Banca Carpatica are printre obiectivele stabilite pentru acest an “cresterea treptata a nivelului indicatorului credite/depozite (brut) la un nivel mai apropiat de media pietei, inclusiv achizitionarea de portofolii de credite performante, linii de afaceri su chiar alte institutii de credit”.

De asemenea, banca vrea sa-si majoreze capitalul prin lansarea unei emisiuni de noi actiuni la Bursa de Valori Bucuresti.

Indicatorul credite/depozite la Carpatica este in jurul a 34%, cu mult sub media sistemului bancar, de 80%: valoarea depozitelor la finalul lui 2016 se ridica la 2,3 miliarde lei, in timp ce volumul creditelor brute a scazut la 800 milioane de lei.

De asemenea, banca dispune de suficiente lichiditati pentru eventuale achizitii: 66% din totalul activelor sunt lichide, avand o valoare de 1,7 miliarde lei, in majoritate (44%) titluri de stat.

Carpatica a relansat creditarea in luna februarie si urmareste sa-si intensifice activitatea de acordare de noi imprumuturi odata cu implementarea fuziunii cu Patria Bank, care asteapta confirmarea unei instante de judecata.

Horia Manda, actualul presedinte al Bancii Carpatica, are deja experienta in achizitii si fuziuni bancare.

In calitate de director al Axxess Capital Partners, administratorul fondului de investitii Emerging Europe Accesion Fund (EEAF), a preluat mai intai fosta Nextebank (Romexterra), redenumita ulterior Patria Bank, care a cumparat, anul trecut, pachetul majoritar la Carpatica.

Printre investitorii din EEAF, actionarul majoritar al Patria Bank, se numara institutii financiare internationale precum BERD, FEI, BSTDB – Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre si DEG – Banca de Dezvoltare a grupului bancar KFW.

Celelalte obiective principale din planul de afaceri al Carpatica pentru 2017 sunt urmatoarele:

- finalizarea cu succes a procesului de fuziune cu Patria Bank

- relansarea creditarii si acomodarea noilor linii de afaceri care vor fi achizitionate din Patria Bank in baza fuziunii: microcreditare, IMM, Agro-lending si retail

- mentinerea nivelului surselor atrase de la clientela nebancara si eficientizarea retelei de sucursale si agentii;

Anul trecut, Carpatica si-a redus reteaua teritoriala cu 34 de unitati, pana la un numar de 79 de agentii.

- majorarea capitalurilor proprii prin emisiune de actiuni pe piata de capital

- lansarea unor produse noi, cu impact si vizibilitate in piata, lansarea unor campanii de promovare a noului brand “Patria Bank”. In urma fuziunii, Banca Carpatica isi va schimba numele in Patria Bank.

- Identificarea unor oportunitati de achizitie a unor portofolii de credite performante sau a unor institutii financiare.

Patria Bank detine in prezent 64,16% din actiunile Carpatica, in timp ce Ilie Carabulea, fostul actionar majoritar, a ramas cu 18,46% din capitalul bancii.

Carpatica a inregistrat anul trecut o pierdere de 45 milioane lei, cu 31 milioane lei mai mica decat cea din anul precedent.

Patria Bank preconiza la finalul anului trecut ca ar putea reveni pe profit din 2017, dupa fuziunea cu Banca Carpatica, daca se exclude impactul financiar al proiectului de distributie cu Posta Romana. (vezi aici detalii)

Taguri: refinantare credit  overdraft  Patria Bank  dobanzi depozite  card euro  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii