BANCI | Ultima Ora

ANPC a castigat un proces cu CEC Bank privind cesiunea unui credit catre o persoana fizica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-09 16:34

ANPC a castigat definitiv un proces privind combaterea practicilor incorecte ale CEC Bank in relatia cu unii consumatori (comunicat de presa):

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a fost sesizata cu privire la faptul ca operatorul financiar bancar CEC BANK SA a procedat la cesiunea creantelor unor consumatori, care au decurs din contractul de credit de refinantare garantat cu ipoteci.

Intre petent in calitate de imprumutat si garant real, cu codebitor si garant real si CEC BANK SA s-a incheiat contractul de refinantare garantat cu ipoteci imobiliare, pe o perioada de 5 ani. Garantiile reale imobiliare sunt de rang II pe imobilul constand in teren si constructie edificata pe acesta, proprietatea imprumutatului si a codebitorului si garantie reala imobiliara ipoteca de rang I pe imobil constand in teren intravilan, proprietatea imprumutatului.

Asa cum rezulta si din sustinerile petentului, cat si din raspunsul bancii, acesta a inregistrat intarzieri la plata ratelor, respectiv 60 de zile.

Ulterior, CEC Bank a declarat scadent anticipat creditul, iar creanta a fost cesionata unei persoane fizice. Acest lucru este adus la cunostinta imprumutatului, prin care acesta este informat ,,ca incepand cu data primirii prezentei notificari, dvs. trebuie sa achitati datoria in valoare de …………..lei impreuna cu posibilele drepturi, dobanzi si beneficii prezente si ulterioare noului dvs. creditor este dna. …., in contul deschis la CEC Bank’’.

Potrivit art. 10.9 din contract ,,banca va putea cesiona in tot sau in parte creantele nascute din prezentul contract catre orice tert, fara acceptul Imprumutatului si/sau Codebitorului. Banca va notifica Imprumutatului cesiunea in termen de 10 zile de la incheierea contractului de cesiune prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, indicand contul bancar in care imprumutatul urmeaza sa faca platile, precum si numele si adresa sediului social si a punctului de lucru al reprezentantului legal in Romania al cesionarului (noul creditor)’’.

Potrivit art. 7 punctul 5 din OUG 50/2010 modificat prin Legea 288/2010 prin creditor ,,se intelege persoana juridica’’, dar cu toate acestea operatorul finaciar- bancar alege sa cesioneze creanta unei persoane fizice.

In contractual incheiat, banca avea posibilitatea in cazul in care s-au inregistrat intarzieri mai mari de 90 de zile sa recurga la inceperea procedurii de executare silita, aceasta din urma alege sa cesioneze creanta izvorata din acest contract, dar cesiunea se efectueaza catre o persoana fizica si nu unei persoane juridice asa cum a prevazut in contract si asa cum este prevazut la art 71 alin. 5 din OUG 50/2010 modificata prin Legea 288/2010.

Totodata, banca nu a considerat necesar ca inainte de orice procedura de declarare scadenta anticipata sa notifice si codebitorul care potrivit art 6.5 lit b din contract are obligatia ,, sa achite singur sau impreuna cu Imprumutatul datoriile ce rezulta din prezentul contract la termenele prevazute.’’

La data si ora controlului banca nu a facut dovada faptului ca a procedat la notificarea scrisa a codebitorului cu privire la faptul ca ratele aferente contractului de credit inregistreaza intarzieri sau cu privire la faptul ca respectiva creanta a fost cesionata unei persoane fizice.”

Judecatoria Sector 3 Bucuresti dispune in prima instanta admiterea plangerii si anularea pvcc.

Urmare a apelului promovat de catre Autoritate, la data de 05.11.2015 Tribunalul Bucuresti dispune: „Admite apelul ANPC.Respinge apelul formulat de CEC BANK SA. Schimba in tot sentinta civila apelata in sensul ca respinge contraventionala ca neintemeiata.DEFINITIVA.”

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000393583&id_inst=3

Biroul de presa
9 noiembrie 2015

Comentarii

Puiu
Cesiuni de creanta
Nu ma mira nimic ,ganditi-va ca Banca Transilvania a vandut un credit activ sub forma de creanta in procedura de concordat preventiv catre Camera de Comert Sibiu. http://portal.just.ro/1285/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=128500000000060176&id_inst=1285 Camera care prin statut nu poate face asfel de acte si nici nu are scop lucrativ.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii