BANCI | Stirea Zilei

Studiu: 45% dintre romani considera produsul de economisire-creditare atractiv

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-12-15 15:23

Peste 53% din persoanele chestionate au reuşit să economisescă în 2010, arată un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, femei şi bărbaţi cu venituri de peste 500 lei/persoană şi vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani, în perioada septembrie- octombrie 2010.

Dintre cei care au economisit în 2010, 43% economisesc în mod regulat (lunar) aproximativ 200 lei, în timp ce aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci când au ocazia.

În ceea ce priveşte motivaţia economisirii, aproximativ 60% dintre cei care economisesc, pun bani deoparte pentru situaţii neprevăzute, pentru a avea o sumă disponibilă în orice moment, 34% pentru viitorul copiilor lor, iar 26% pentru renovarea/modernizarea locuinţei.

Principalele motive pentru care românii nu reuşesc să economisească sunt: nu câştigă suficienţi bani pentru a economisi (70%), iar 20% dintre persoane cheltuiesc prea mult şi nu reuşesc să pună deoparte.

În ceea ce priveşte modalitatea de a economisi, 53 % dintre românii care economisesc, preferă banii lichizi, să-şi ţină banii acasă, 32% depun banii în conturi curente, 13% au depozite la termen în lei sau altă monedă, iar 12% investesc în asigurări de viaţă/pensii private.

Conform studiului, cei mai mulţi dintre români au preferat, în ultimul an, să-şi renoveze/modernizeze locuinţa (32% dintre respondenţi) decât să-şi cumpere una nouă (5% dintre respondenţi). În acelaşi timp, 11% dintre români şi-au planificat să-şi cumpere o locuinţă în următorul an, în timp ce, 58 % intenţionează să-şi cumpere o locuinţă în următorii 5 ani.

40% dintre persoanele chestionate au menţionat că în următoarele 12 luni vor economisi mai puţin decât până acum, în timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleaşi sume.

„Prin acest studiu am vrut să aflăm, pe de-o parte, care sunt dorinţele şi care sunt posibilităţile de economisire ale românilor iar, pe de alta parte, cum a fost afectat comportamentul lor de economisire odată cu venirea crizei. Conform studiului, 45% dintre români consideră produsul de economisire-creditare atractiv şi foarte atractiv, iar 30% dintre ei intenţionează să-l cumpăre. Astfel, încă o dată se confirmă că produsul de economisire-creditare este unul cât se poate de potrivit în această perioadă incertă, are dobânzi fixe şi un randament foarte bun la economisire (prima de stat, plus dobânda băncii). Se adresează persoanelor chibzuite, care se gândesc la ziua de mâine şi depun periodic o sumă cât de mică.”, a declarat Andrei Stamatian, preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Produsul de economisire-creditare este foarte simplu: clienţii care încheie un contract cu Raiffeisen Banca pentru Locuinţe trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca, ulterior, să aiba posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă de 4,5 % pe an sau 6%, în funcţie de produsul ales.

În perioada de economisire, clienţii primesc, la depunerile efectuate într-un an, prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.

Banca oferă clienţilor săi două variante de produs destinate îmbunătăţirii domeniului locativ:
a) Varianta 1- Avantaj economisire
- dobânda la sold economisit: 3 %
- prima de stat: 25% din economiile anuale, în limita a 250 euro
- sold minim economisit necesar solicitării unui credit: 50% din valoarea proiectului (suma contractată)
- rata dobânzii la credit: 6% fixă

b) Varianta 2- Avantaj creditare
- dobânda fixă la soldul economisit în lei: 1,5%
- prima de la stat: 25% din economiile anuale, în limita a 250 euro
- sold minim economisit necesar solicitării unui credit: 40% din valoarea proiectului (suma contractată)
- rata dobânzii la credit: 4,5% fixă

Comisioanele percepute de RBL sunt:

 Comision deschidere contract de economisire-creditare: 1,2% din suma contractată
 Comision de administrare anual: 36 Lei.
 Comision analiză credit: 3% din valoarea creditului
 Comision rambursare anticipată: ZERO (0)

Finanţările acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe sunt folosite atât pentru renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe, cât şi pentru refinanţarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte bănci.

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) este prima bancă de economisire-creditare din sistemul bancar românesc. A fost înfiinţată în iunie 2004 şi funcţionează după legea O.U.G. 99/2006 –Bănci de economisire şi creditare în domeniul Locativ (Titlul II).

Potrivit actului constitutiv, acţionarii RBL sunt Raiffeisen Bank România, Bausparkasse Schwäbisch Hall, care deţin fiecare câte 33.324% din acţiuni, şi Raiffeisen Bausparkasse Austria care deţine 33,35% din participaţii. Capitalul social iniţial a fost de 15 milioane Euro, echivalentul în lei, ajungând azi la 131 074 560 lei.

Produsele oferite de RBL sunt vândute în prezent prin cele peste 550 de agenţii Raiffeisen Bank şi la partenerul de afaceri Consultanţă Financiară Germană.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii