BANCI | Stirea Zilei

Cel mai mare faliment bancar din istoria SUA: Washington Mutual, preluata de JPMorgan Chase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-26 10:59

JPMorgan Chase a preluat operatiunile Washington Mutual (WaMu), inchisa de autoritatile americane joi noaptea, in ceea ce Financial Times descrie drept cel mai mare faliment bancar din istoria SUA.

WaMu a fost o banca specializata in credite ipotecare, carduri de credit si alte tipuri de credite de consum.

Actiunile bancii s-au devalorizat aproape in intregime in ultimele luni, banca suferind ceea ce se cheama un "atac al deponentilor" ce i-a fost fatal.

Incepand cu 15 septembrie, clientii bancii au retras depozite in valoare de 16,7 miliarde de dolari, ceea ce a determinat Office of Thrift Supervision, autoritatea ce supravegheaza activitatea bancilor de economii, sa inchida banca, intrucat aceasta a devenit nesigura si neatractiva pentru a mai continua activitatea.

JPMorgan va plati 1,9 miliarde de dolari autoritatilor americane si va prelua toate depozitele garantate si negarantate, precum si activele dar si unele datorii ale bancii din portofoliul de credite ipotecare.

Potrivit Fondului american de garantare a depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation),
JPMorgan nu va prelua datoriile de tip senior, care au prioritate asupra titlurilor ce ar fi fost emise de WaMu, cele subordonate si titlurile preferentiale.

Conform declaratiilor oficialitatilor federale, in prezent WaMu detine aproape 900 miliarde dolari in depozite ale clientilor, JP Morgan Chase devenind astfel cea mai mare banca depozitara din SUA.

Falimentul Washington Mutual vine dupa ce Fannie Mae si Freddie Mac au fost nationalizate, AIG a primit sprijin financiar din partea Federal Reserve, Lehman Brothers a fost inchisa si Merril Lynch a fost cumparata de Bank of America.

Pe de alta parte, salvarea sistemului bancar american a ramas un subiect central de discutii pentru autoritatile americane. Actiunile companiilor americane au urcat, joi, ca urmare a cresterilor inregistrate in domeniul bancar, investitorii estimand ca aprobarea planului de stabilizare a sectorului financiar de catre Congres este aproape. Analistii estimeaza ca infiintarea fondului de 700 de miliarde de dolari pentru stabilizarea sectorului financiar va facilita un avans al imprumuturilor bancare si al consumului.

Actiunile Morgan Stanley Chase, a treia mare banca din SUA, au avansat, la bursa din New York, cu aproape 8%, la 43,77 dolari, cea mai mare crestere dintre companiile care compun indexul S& P 500, iar tilturile Bank of America au avansat cu 4%.

Conglomeratul industrial General Electric a redus estimarile pentru profitul din 2008 si a oprit planurile de rascumparare de actiuni, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, anuntul determinand scaderea titlurilor cu peste 5%.

Estimarile privind profitul din 2008 au fost reduse de la 22-23 miliarde de dolari, respectiv 2,2-2,3 dolari pe actiune, la 19,5-21 miliarde dolari, adica 1,95-2,1 dolari pe actiune.

La sfarsitul sedintei de tranzactionare din 25 septemebrie, indicele Dow Jones a crescut cu 218,40 puncte, sau 2,02%, la 11.043,57 puncte. Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 39,20 puncte, 1,82%, la 2.194,88 puncte, in timp ce indicele S&P 500 a castigat 22,56 puncte, 1,9%, ajungand la 1.208,43 puncte.

Indicele mexican, Mexican Bolsa Index, a crescut cu 2,81%, iar cel brazilian, Brazil Bovespa Stock Idx, s-a apreciat ieri cu 3,98%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii