BANCI | Educatie financiara

Descoperitul de card (descoperitul de cont sau overdraftul): cum se utilizeaza corect si riscurile de a ajunge la Biroul de Credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-22 11:08

Un cititor, beneficiarul unui descoperit de card (descoperit de cont sau overdraft, cum se mai denumeste), care urmeaza sa-si schimbe locul de munca, ne intreaba, la rubrica de Consultanta, ce se intampla daca nu ramburseaza bancii datoria aferenta sumelor cheltuite pe baza acestui tip de credit acordat pe cardul de salariu. "Pot intra la Biroul de Credit?"

Raspunsul este unul singur si fara echivoc: Da. Cu siguranta. La Biroul de Credit sunt raportati toti datornicii bancilor (cu restante sau fara) indiferent de tipul de credit, iar overdraftul este un tip de credit, pe card.

In acest caz este vorba de o descoperire de card de 1400 lei, iar beneficiarul pleaca de la locul actual de munca. Aceasta nu este insa o problema, intrucat contractul semnat intre firma angajatoare si banca ramane in vigoare in actualele conditii pana in momentul expirarii.

Problema este ca beneficiarul nu are bani sa achite datoria. Banca insa i-a propus o esalonare a acesteia, o solutie pe care clientul ar trebui sa o accepte, intrucat astfel problema se rezolva in beneficiul ambelor parti: clientul nu risca sa ajunga pe "lista neagra" a Biroului de Credit, daca intarzie cu peste 30 de zile rambursarea datoriei, iar banca se asigura, la randul ei, ca va primii banii inapoi, chiar si cu o oarecare intarziere, timp in care va primi insa dobanzi.

Ce trebuie sa stiti despre Biroul de Credit

Daca veti intarzia cu rambursarea ratelor mai mult de 30 de zile, banca va raporta acest comportament la Biroul de Credit.

Care sunt consecintele? Pe viitor, cand veti dori sa obtineti un nou tip de credit, banca de la care veti cere imprumutul va vedea ca anterior ati avut restante, ca atare sunteti un client cu un risc mai mare decat altii. Adica risc de nerambursare si a altor credite, pe baza comportamentului anterior.

Ce va face banca? Intrucat riscul pentru banca e mai mare, aceasta isi va lua masuri de siguranta: ar putea sa va acorde o suma mai mica decat cea standard, cu o dobanda mai mare, cu garantii mai multe sau chiar ar putea sa va refuze cererea de credit.

Sfatul nostru: incercati sa evitati acumularea datoriilor, mai ales cele de peste 30 de zile.

Bancile ofera clientilor care au probleme in rambursarea ratelor diverse solutii de evitare a restantelor, precum o perioada de gratie la plata dobanzii, de o luna sau chiar mai multe sau restructurarea ratelor, astfel incat acestea sa fie mai mici pe o anumita perioada, fie prin micsorarea dobanzii fie prin prelungirea perioadei de rambursare a creditului.

Ce trebuie sa stiti despre overdraft

Overdraftul (desoperitul de card sau descoperitul de cont, cum se mai numeste) este un imprumut acordat de banca pe un card de salariu.

De obicei, dar nu exclusiv, overdraftul se acorda salariatilor pe baza unei conventii de virare a salariilor pe card semnata intre banca si firma angajatoare

Concret, angajatul primeste pe cardul de salariu un credit cu o valoare ce poate fi echivalentul unuia sau mai multor salarii (unele banci promit chiar si 5 sau 6 salarii, dar suma difera in functie de riscul clientului, al angajatorului si de nivelul veniturilor).

Utilizatorul cardului "intra in descoperitul de cont", adica foloseste creditul acordat de banca pe card, dupa ce a cheltuit (prin retrageri de la ATM sau prin plati la comercianti) sumele aferente salariului sau alte sume de bani transferate pe card din alte conturi sau prin alimentarea cardului cu bani cash la ghiseu sau bancomat.

Foarte important: descoperitul de card nu este un credit obisnuit

Este foarte important ca beneficiarii unui overdraft sa stie ca acesta nu este un imprumut obisnuit, ca un credit de consum (de nevoi personale) sau un credit ipotecar.

Atentie!
DESCOPERITUL DE CONT NU ESTE RECOMANDAT PENTRU CHELTUIELI SAU CUMPARAREA UNOR BUNURI DE VALORI MARI

Descoperitul de cont trebuie folosit doar in situatii de urgenta, atunci cand ramanem, accidental, fara bani, pe parcursul unei luni (de exemplu inainte de salariu).

Overdraftul este, asadar, o plasa de siguranta, o modalitate de acoperire a deficitului temporar de lichiditari.

De ce?

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL

Comentarii

cosma andrei
descoperire de cont
pot obtine o descoperire de cont in cazul in care primesc salariul pe card dar sunt trecut in biroul de credit avand o poprire in desfasurare

Gheorghiță Bob
Descoperire de cont
Dacă am deja o descoperire, este nevoie să pun banii înapoi pentru a mai cere o sumă de bani? Sau se poate mări această descoperire?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraMai pot schimba lirele vechi din hartie?

"As mai putea schimba bancnotele de 50 de lire de hîrtie in Anglia? Fiindcă în țară mi le refuza...mulțumesc mult", intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro. Raspuns ReclamatiiBanci.ro Stimate domn, Puteti schimba oricand detalii

Sfaturi pentru cumpărături online în siguranță de la Alpha Bank România

Alpha Bank România a demarat o campanie de conștientizare și combatere a tentativelor de fraudă cibernetică, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, în sezonul de cumpărături, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: În perioadele cu oferte și detalii

You BRD nu merge, spune ca a expirat tokenul. Ce pot sa fac?

"You Brd e cea mai prosta aplicatie. am sters-o si am reinstalat-o de nu stiu cate ori . daca intri de mai multe ori pe zi zice ca a expirat tokenul si trebuie reinstalata. e de rahat.
am sunat si la ei si spun acelasi lucru: sa stergi si sa reinstalezi. am si alta detalii

E bine sa schimb ROBOR-ul la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa? Calcul estimativ al ratelor in urmatorii 5 ani

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi daca primiti o oferta de schimbare a dobanzii variabile indexata cu ROBOR la creditul Prima Casa cu o dobanda fixa in primii ani este cealalta dobada fixa, adica marja fixa care intra in calculul dobanzii variabile dupa perioada cu dobanda detalii

  

Ultimele Comentarii