BANCI | Stirea Zilei

Frauda de la Societe Generale, facilitata de greseli majore de supraveghere, indica raportul bancii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-24 13:00

Traderii Societe Generale si superiorii lor au evitat in mod regulat respectarea regulilor de tranzactionare, in cotextul unei culturi libere din cadrul departamentului de derivative al bancii franceze, fapt care a permis traderului Jérôme Kerviel sa plasese 50 de miliarde de euro in operatiuni neautorizate, releva un raport acuzator publicat vineri (Vezi raportul in documentul atasat)

Greselile majore de management ale supraveghetorilor directi ai traderului Jerome Kerviel de la Societe Generale au permis acestuia să realizeze cea mai mare fraudă din istoria sectorului financiar.

Cei doi supraveghetori directi ai lui Kerviel ar putea fi concediati.

Raportul, care a fost întocmit de auditori interni, mai sugereaza si faptul că traderul Kerviel nu a manipulat singur sistemul computerizat al Societe Generale pentru a face tranzactii neautorizate sub numele altor persoane.

Raportul concluzionează că asistentul traderului, Thomas Mougard, a realizat acest lucru pentru el în câteva ocazii, ceea ce ridică întrebări legate de rolul lui Mougard în realizarea fraudei.

Mougard a negat că a operat el însusi, în mod constient, tranzactii fictive.

În primul trimestru, Societe Generale a suportat efectele unor tranzactii neautorizate efectuate de traderul Kerviel, care au generat o pierdere de 4,9 miliarde euro, inclusă în rezultatele financiare din 2007. Ulterior, grupul bancar si-a majorat capitalul cu 5,5 miliarde de euro, ceea ce a permis institutiei să aducă rapoartele de solvabilitate la un nivel satisfăcător, să îsi protejeze brandul si să reia programul de dezvoltare.

"Ceea ce clarifică acest raport este faptul că supraveghetorii lui Jerome Kerviel nu si-au îndeplinit sarcinile. Acestia au avut nouă din zece sanse să descopere ceea ce se întâmplă", a declarat o sursă care a văzut raportul, dar care a precizat că numele supraveghetorilor nu este mentionat în mod explicit.

Supraveghetorii lui Kerviel au fost Eric Cordelle si Martial Rouyère.

Un alt raport publicat vineri, realizat de firma de audit PricewaterhouseCoopers, sustine că Societe Generale a identificat măsurile corecte pentru a remedia deficientele în sistemul de control al riscului si va îndemna banca să pună în aplicare aceste mijloace, a declarat o persoană care a văzut ambele documente.

Societe Generale a anuntat, în luna aprilie, că va investi în acest an până la 100 de milioane de euro pentru îmbunătătirea sistemului de management al riscului.

Cele două rapoarte au fost realizate de un comitet independent de directori, creat în luna ianuarie pentru a studia mecanismul utilizat de Kerviel pentru a ascunde activitătile desfăsurate si pentru a identifica deficientele care i-au permis acestuia să expună banca la riscuri de 50 de miliarde de euro, mai mult decât valoarea de piată a grupului bancar.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele În lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii