BANCI | Stirea Zilei

Ghidul creditelor ipotecare: ce noutati a adus OUG 50 privind contractele de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-13 09:35

Scopul Ordonantei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50/2010 cu privire la contractele de credit pentru consumatori este acela de creştere a transparenţei şi de uniformizare a structurii ofertelor, astfel încât să se permită comparaţia facilă între produsele bancare existente pe piaţă, se spune in Ghidul de investitii imobiliare realizat de BCR.

Cele mai importante prevederi ale OUG 50:

Finanţatorul poate percepe un număr limitat de comisioane: comision de analiză dosar (numai în cazul în care creditul se acordă), comision de administrare credit (sau comision de administrare cont curent), comision de rambursare anticipată (pentru creditele cu dobândă fixă), costuri aferente asigurărilor, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea ta (exemplu: schimbare coplătitor, acord instituire ipotecă de rang subsecvent etc.).

Atenţie: pentru un credit garantat cu ipotecă, în afara comisioanelor percepute de bancă, trebuie să ai în vedere şi costul cu evaluarea imobilului, costurile notariale, legate de încheierea contractelor de garanţie şi de vânzare-cumpărare, cât şi costurile cu asigurările, dacă este cazul.

În contractul de credit trebuie să fie precizat nivelul dobânzii anuale efective (DAE) şi al costului total pe care îl vei plăti.

Este important de reţinut: cu cât valoarea DAE este mai scăzută, cu atât creditul respectiv este mai ieftin! Atenţie, dobânda anuală efectivă ar putea să nu includă toate asigurările.

De asemenea, OUG nr. 50/2010 prevede că orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit să cuprindă anumite informaţii standard, prin intermediul unui exemplu reprezentativ. Este bine să cunoşti şi să analizezi aceste informaţii înainte de a contracta împrumutul.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii