BANCI | Stirea Zilei

Ghidul creditelor ipotecare: ce noutati a adus OUG 50 privind contractele de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-13 09:35

Scopul Ordonantei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50/2010 cu privire la contractele de credit pentru consumatori este acela de creştere a transparenţei şi de uniformizare a structurii ofertelor, astfel încât să se permită comparaţia facilă între produsele bancare existente pe piaţă, se spune in Ghidul de investitii imobiliare realizat de BCR.

Cele mai importante prevederi ale OUG 50:

Finanţatorul poate percepe un număr limitat de comisioane: comision de analiză dosar (numai în cazul în care creditul se acordă), comision de administrare credit (sau comision de administrare cont curent), comision de rambursare anticipată (pentru creditele cu dobândă fixă), costuri aferente asigurărilor, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea ta (exemplu: schimbare coplătitor, acord instituire ipotecă de rang subsecvent etc.).

Atenţie: pentru un credit garantat cu ipotecă, în afara comisioanelor percepute de bancă, trebuie să ai în vedere şi costul cu evaluarea imobilului, costurile notariale, legate de încheierea contractelor de garanţie şi de vânzare-cumpărare, cât şi costurile cu asigurările, dacă este cazul.

În contractul de credit trebuie să fie precizat nivelul dobânzii anuale efective (DAE) şi al costului total pe care îl vei plăti.

Este important de reţinut: cu cât valoarea DAE este mai scăzută, cu atât creditul respectiv este mai ieftin! Atenţie, dobânda anuală efectivă ar putea să nu includă toate asigurările.

De asemenea, OUG nr. 50/2010 prevede că orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit să cuprindă anumite informaţii standard, prin intermediul unui exemplu reprezentativ. Este bine să cunoşti şi să analizezi aceste informaţii înainte de a contracta împrumutul.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii