BANCI | Stirea Zilei

Alerta! Sistemul bancar romanesc a ajuns la cel mai ridicat grad de risc, conform agentiei de rating Fitch

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-07 17:24

Riscul sistemului bancar din Statele Unite si Elvetia, state in care se afla cele mai puternice banci din lume, dar si din Romania, este in crestere, se arata in raportul Bank Systemic Risk Report (vezi documentul atasat) al agentiei de evaluare Fitch, dat publicitatii astazi.

Motivul pentru care bancile americane si cele elvetiene au fost degradate de la A (very strong) la B (strong) in privinta indicatorului de evaluare al sistemului bancar, Banking System Indicator (BSI) a fost firesc: pierderile importante suferite de marile banci mondiale in urma crizei subprime din SUA si a celei financiare mondiale.

Sistemul bancar romanesc are insa de suferit din cauze diametral opuse! Si anume, faptul ca bancile din Romania fac profituri prea mari! Mai exact, este vorba de o accelerare prea mare a creditarii, care are riscurile ei.

Asa incat Romania, alaturi de Kazahstan, Slovacia si Turcia, are acum cel mai mare grad de risc la indicatorul de risc macro-prudential (Macro-Prudential Indicatoror-MPI) al sectorului bancar.

Cele patru tari au fost coborate de la 2 la 3 (high) pe o scara a acestui indicator de la 1 la 3.

Indicatorul MPI are ca scop reliefarea potentialelor riscuri sistemice de tipul celor care imbina o rapida crestere a creditarii si o inflamare a activelor imobiliare (bubble) si a cursului de schimb.

"Avansul creditării în România a depăsit, de ceva timp, limitele de viteză si retrogradarea în categoria a treia după indicele MPI a fost grăbită de aprecierea leului în prima parte a anului 2007 si, după ce această tendintă a fost inversată în a doua jumătate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", explică analistii agentiei de rating.

Anul trecut, creditele acordate de bănci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depăsit în primele două luni ale acestui an, în care avansul anual al creditării s-a accelerat la peste 65%.

Analistii Fitch mai notează că "volatilitatea cursului de schimb si viteza cu care inflatia s-a accentuat reprezintă riscuri pentru stabilitatea economică a României si a sistemului financiar românesc, mai ales că 55% din împrumuturi sunt în valută.

Împreună cu România, au mai fost retrogradate de la categoria a doua la a treia încă trei state - Kazahstan, Slovacia si Turcia. În categoria cu cea mai ridicată vulnerabilitate se mai aflau, deja, Azerbaidjian si Rusia.

Retrogradarea României fusese deja anticipată de Fitch în raportul similar din septembrie 2007, pe baza prognozelor pentru anul trecut.

Indicatorul pentru evaluarea sistemului bancar (BSI) atribuit de Fitch României este "D", în conditiile în care, în ordine descrescătoare, calitatea si stabilitatea sistemelor bancare din mai multe state sunt notate de Fitch de la "A" la "E".

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii