BANCI | Stirea Zilei

Alerta! Sistemul bancar romanesc a ajuns la cel mai ridicat grad de risc, conform agentiei de rating Fitch

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-07 17:24

Riscul sistemului bancar din Statele Unite si Elvetia, state in care se afla cele mai puternice banci din lume, dar si din Romania, este in crestere, se arata in raportul Bank Systemic Risk Report (vezi documentul atasat) al agentiei de evaluare Fitch, dat publicitatii astazi.

Motivul pentru care bancile americane si cele elvetiene au fost degradate de la A (very strong) la B (strong) in privinta indicatorului de evaluare al sistemului bancar, Banking System Indicator (BSI) a fost firesc: pierderile importante suferite de marile banci mondiale in urma crizei subprime din SUA si a celei financiare mondiale.

Sistemul bancar romanesc are insa de suferit din cauze diametral opuse! Si anume, faptul ca bancile din Romania fac profituri prea mari! Mai exact, este vorba de o accelerare prea mare a creditarii, care are riscurile ei.

Asa incat Romania, alaturi de Kazahstan, Slovacia si Turcia, are acum cel mai mare grad de risc la indicatorul de risc macro-prudential (Macro-Prudential Indicatoror-MPI) al sectorului bancar.

Cele patru tari au fost coborate de la 2 la 3 (high) pe o scara a acestui indicator de la 1 la 3.

Indicatorul MPI are ca scop reliefarea potentialelor riscuri sistemice de tipul celor care imbina o rapida crestere a creditarii si o inflamare a activelor imobiliare (bubble) si a cursului de schimb.

"Avansul creditŃrii ţn RomÔnia a depŃsit, de ceva timp, limitele de vitezŃ si retrogradarea ţn categoria a treia dupŃ indicele MPI a fost grŃbitŃ de aprecierea leului ţn prima parte a anului 2007 si, dupŃ ce aceastŃ tendintŃ a fost inversatŃ ţn a doua jumŃtate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", explicŃ analistii agentiei de rating.

Anul trecut, creditele acordate de bŃnci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depŃsit ţn primele douŃ luni ale acestui an, ţn care avansul anual al creditŃrii s-a accelerat la peste 65%.

Analistii Fitch mai noteazŃ cŃ "volatilitatea cursului de schimb si viteza cu care inflatia s-a accentuat reprezintŃ riscuri pentru stabilitatea economicŃ a RomÔniei si a sistemului financiar romÔnesc, mai ales cŃ 55% din ţmprumuturi sunt ţn valutŃ.

╬mpreunŃ cu RomÔnia, au mai fost retrogradate de la categoria a doua la a treia ţncŃ trei state - Kazahstan, Slovacia si Turcia. ╬n categoria cu cea mai ridicatŃ vulnerabilitate se mai aflau, deja, Azerbaidjian si Rusia.

Retrogradarea RomÔniei fusese deja anticipatŃ de Fitch ţn raportul similar din septembrie 2007, pe baza prognozelor pentru anul trecut.

Indicatorul pentru evaluarea sistemului bancar (BSI) atribuit de Fitch RomÔniei este "D", ţn conditiile ţn care, ţn ordine descrescŃtoare, calitatea si stabilitatea sistemelor bancare din mai multe state sunt notate de Fitch de la "A" la "E".

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii